om acceptans

"Acceptans är inte detsamma som att tycka om" *.  Enklare än så kan man nog inte säga det. Det är svårare än man tror att göra det. Att acceptera sånt som man inte kan förändra. Och som meningen säger betyder det inte samma sak som att tycka om det. Man behöver inte tycka om saker för att man accepterar det för vad det är. Det enda som krävs är att man ser det för vad det är, accepterar det för vad det är och sen släpper det. Genom att acceptera saker som man inte tycker om betyder att man genom sin acceptans återtagit kontrollen i ens liv. Att genom att acceptera saker för vad det är har återtagit makten över sitt eget liv. Skillnad. Ser ni den skillnaden? Genom att acceptera saker och ting för vad det är gör det mycket enklare för dig själv, i ditt liv. Du slipper ältandet. Du slipper ångesten. Du slipper ångern. Du kan sova om nätterna. OCH framför allt så kommer du MÅ mycket bättre.

Acceptans hänger mycket ihop med det jag skrev senast om ödet. Genom att att acceptera saker och ting för vad det är gör det mycket enklare att följa sin egen väg. Det betyder att det blir enklare att hitta sin livsväg. Vissa saker kan man inte motarbeta. Det gör bara att man fastnar i en fas i livet som man ska ta sig igenom. Genom att acceptera betyder inte samma sak som att tycka om. Ja, jag vet att jag upprepar mig, men den meningen är viktig. En led i att försöka förklara hur allt hänger ihop. Acceptans gör att du ser saker för vad det är, inte förrän du gjort det kan du göra någonting åt det. Det är ju så att om du ältar saker och ting och försöker förändra någonting, måste du först acceptera det för vad det är. Inte förrän då kan du sluta älta. Inte förrän då kan du komma med nya tankar, nya lösningra. Genom att acceptera människor, händelser och situationer för vad det är gör dig mer harmonisk människa. För genom att göra just det kommer du att känna dig lättare inombords. Och det att människor i din omgivning kommer att reta sig till vansinne av att se att du accepterar saker som det är utan att försöka ändra på någonting annat än din egen inställning. För en del människor är det det värsta som finns. Att se andra må bra. Att se andra vara i balans. Att det är du som har kontrollen och makten över ditt eget liv.

Att acceptera någonting betyder inte samma sak som att tycka om det. Som sagt, tål att upprepas... Oavsett vad det är man låter ha makt över en är det just genom acceptans som man kan återta kontrollen över sitt eget liv. Om det så är ens barndom, arbete eller (tidigare) förhållanden. Ältar du så befinner du dig i ett tillstånd där du inte kommer vidare. Du är fast i någonting du låter ha kontroll över dig, och det vill man ju inte. Varför låta saker och ting, som du ändå inte kan ändra eller göra någonting åt, ha kontroll över ditt liv? Genom att acceptera det (för vad det är) gör att du kan göra någonting åt det. Inte åt själva "problemet" utan din egen inställning, ditt sätt att tänka. Genom att acceptera (hur svårt det än är) så kan du gå vidare.

För att ta några exempel för att förklara vad det är jag menar kanske det blir enklare att förstå... ?
Exempel 1: Barndom; Du kan inte göra nåt åt din barndom (det som har hänt har hänt), men genom att acceptera det så kan du göra nåt åt ditt liv idag. Eller som Ben Furman så fint uttrycker det "det är aldrig försent att få en lycklig barndom". Det betyder inte att du ska glömma, utan snarare det att du istället för att fokusera på de negativa sakerna ser de positiva. Istället för att låta dina gamla spöken påverka ditt liv idag, kan du genom att acceptera de negativa sakerna lyfta fram det som är bra idag.
Exempel 2: Arbete; Om du är fast i ett jobb du inte trivs med, eller känner att du inte kan påverka (eller vad det nu än är som är problemet) så istället för att gå och vara irriterad och förbannad på chefen eller vem det nu än är så acceptera detta faktum. Efter att du accepterat det så kan du börja tänka om. Antingen så fortsätter du som du brukar, gör det du ska inget mer eller så söker du dig vidare. Varför vara kvar på ett ställe där du inte trivs, eller där de inte ser ditt fulla potential? **

Svårt? Ja, jag vet. Svårare än man tror. Men genom att acceptera saker och ting för vad det är betyder bara att du har makt att förändra det du har idag och hur du vill att ditt liv ser ut imorgon. Genom att acceptera kan du komma vidare. Genom acceptans kommer saker och ting att kännas mycket enklare. Genom acceptans kommer det inte att kännas som "allt" är emot dig. Genom acceptans kommer du att finna din livsväg. Genom att acceptera saker och ting för vad det är kommer du även att se att allt sker av en anledning. Och det är inte förrän då du kommer att inse att det som sker sker av en anledning. Det som är menat att ske. Om du har fastnat så kommer ödet att kännas väldigt tungt. Att det som sker är en prövning efter en annan. Tyngre och svårare för varje gång. Acceptansen gör saker och ting lättare att förstå. Acceptansen gör det enklare att leva.

En sak som måste jag klargöra innan jag avslutar detta, och det är att genom att acceptera saker och ting för vad det är betyder inte att du ska tycka om det. Genom att acceptera saker och ting betyder inte att du ska tolerera vad som helst. Jävligt stor skillnad! Om det är någonting som skadar dig som person eller förminskar din själ så ska du se till att få bort det som gör det så fort som möjligt. Acceptans är inte samma sak som att du ska tolerera vad som helst. Meningen är att acceptera saker och ting för vad det är och göra någonting åt det. Det betyder inte att du ska förminska dig själv, andra eller situationen. Acceptans är till för att kunna komma vidare. Att må bättre. Leva det liv som man är ämnad att göra. Hitta sin livsväg och få allt det där man drömt om. Förstår ni?


* citerar Anna Kåver
** Ja, jag vet att jag hoppade över (tidigare) förhållanden som exempel för det känns som om jag är den sista personen på den här jorden som ska ta upp detta just nu. Finns ju en anledning samtidigt som ämnet kommit upp tidigare och jag vet att den kommer att komma upp fler gånger... bara så ni vet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback