som en skugga

Vart jag än går så har jag en skugga med mig. Ett osynligt spöke som jag inte ser, men som andra ställer där bredvid mig eller vart de nu än ställer den. Ett osynligt stort spöke som överskuggar precis allt jag gör, beroende på vad jag gör eller vem jag pratar med. Stor svart skugga som vägrar försvinna. Att jag sen inte ser den, eller anser mig ha den med mig är helt orelevant. Det som mest störande är att andra ser den. Att jag sen vet att andra ser den är en annan sak. Jag går inte runt och släpar på den. Det gör andra åt mig. Beroende på vem man pratar med som sagt. Sen finns det just de där som ger spöket större makt än jag skulle vilja. Det kanske ska sägas att det är inte så med alla, men så finns de dem som envist håller sig fast vid spöket. Och skulle spöket eller skuggan vara på väg att försvinna finns det de som placerar den där igen genom att prata om den. Om och om igen. Nämner det vid namn. Pratar om det. Och hänvisar till det hela tiden. Osammanhängande, svamlande som ett försök att mana fram spöket när den är på väg att försvinna.

Kanske är det ett sätt att skydda sig mot mig. Kanske är det ett sätt att skydda sig själva mot att se mig för vad jag är. Ett sätt att värja sig. Ett försök att frammana rationella delen hos sig själv. Ett sätt att inte se mig helt enkelt. Skuggan var ett liv. Skuggan var deras vän. För spöket fanns på riktigt. Spöket var andra delen av mig i många år. Spöket har ett namn. Jag och han. För visst, spöket är mitt ex. Skuggan som andra ger mig är mitt ex. I många år fanns han där på riktigt. I många år var vi ett. I väldigt många år var vi (om man ska hårddra det) en och samma. Våra namn hängde ihop. Det var vi. Inte han. Inte jag. Det var som om vi var en och samma. En varelse med två huvuden. Och den delen kan jag förstå. För en del fanns det inget annat än det. En del har aldrig sett nåt annat. En del har aldrig upplevt nåt annat. Och så tog det slut. Vi blev två. Vi blev jag och han. Han bytte stad och jag blev kvar. Och andra ser till att jag inte blir kvitt honom så enkelt. En del verkar ha svårt att förstå att jag är en egen individ. Någonting med egna åsikter. Egna känslor. Eget liv. Att jag är jag. Och framför allt verkar de ha svårt att förstå att jag har gått vidare.

Jag vet varför de manar fram spöket. Jag vet varför de placerar honom där. Ett sätt att själva försöka förstå? Greppa det svårgripbara? Samtidigt som jag vet att det rör sig om nåt helt annat. Jag kallar det för lojalitet. De är lojala sin vän. Samtidigt som de ser mig som en egen individ så är jag ändå hans ex. Samtidigt som jag är en vän. MEN det svåraste är att jag är ju en tjej också. Och så har vi den där onämnbara hederskodexen; man rör inte polarens ex. Hur enkelt som helst eller hur? Nu är det ju inte så enkelt i verkligheten. Tro mig, jag har frågat. Det finns de få som jag kan fråga känsliga saker rakt ut. Ett av dem är just om den där lojaliteten, om polarens ex. Om den finns. Och hur de såg mig då. Hur de ser mig nu. Och en av dem jag frågade satte nog huvudet på spiken och förklarar en hel del. Jag blev förvånad över hans svar. Förvånad och smickrad. Hans svar var tydlig. Enkel att förstå. Han menade på att under tiden som jag var tillsammans med mitt ex så fanns det de som hade fantasier om mig. Att jag var den onåbara. Någonting man kunde fantisera om, med vetskapen om att det aldrig skulle komma att hända. Den där som man kunde se men inte röra. Kanske är det så. Kanske inte. Han menade också att i och med att det nu är slut har killarna svårt att hantera det. Jag blev tillgänglig, och en del kanske har svårt att hantera det helt enkelt.

Det är här som skuggan kommer med i bilden. Att den placeras dit av andra. Inte mig. För så länge hans finns där så är jag neutraliserad. För så länge hans skugga placeras där så blir jag onåbar. Och exets spöke fortsätter att förfölja mig. Inte av mig, utav andra. Synd. Frågan är ju hur lojala de är sin vän? Hur länge kommer de att placera honom där? Hur länge kommer jag att vara mitt ex ex? Hur länge dröjer det innan de inser att han bryr sig inte? Tro mig, jag har pratat med honom (exet) om det här. Jag har förbannat hans lojala vänner. Han blev förvånad. För de fanns ju dem som sket i den när vi var tillsammans. Han undrar själv hur det kommer sig att de helt plötsligt börjat bry sig om nåt de inte gjort tidigare. Jag har inga svar på den frågan, men jag misstänker att det är som ovanstånde vän sa också; de väntar ut för att se vem jag väljer. Vem som får mig. Och som han också sa då; det blir inte lätt för den som får dig på fall. Jag är villig att tro honom. Det förklarar en hel del. Tyvärr. Jag får lära mig att leva med det. Acceptera att andra manar fram ett spöke som inte existerar. En skugga som tar bort det faktum att jag är singel. Tillgänglig. Kanske blir det för mycket att hantera? Att spöket gör mig hanterbar? Att de frammanar den rationella delen hos sig själva istället för känslor? Oavsett vad så är det väldigt frustrerande. Att bli sammankopplad med sitt ex hela tiden. Jag är jag. Varken mer eller mindre. Men det kanske är just det som de har svårt att hantera? Speciellt en... *ler*


självcensur

Det var själva f-n att man skulle hamna i det där igen. Att censurera sig själv genom att radera ett inlägg jag skrev igår. Jag satt med den ett par timmar. Skrev, funderade (ja, kategorin heter ju så) och kände efter. Rad efter rad om ett ämne jag vet med mig jag inte skrivit om än. Orden kom av sig själv och så kom det som ett brev på posten i morse, förmodligen redan innan jag slog upp ögonen. "Nej, bort. För privat." Så det blev gjort. Erase and delete. Inte mer med det. Egentligen. Bara ett konstaterande att jag kanske inte har allt på rätt plats inne på kontoret. Att något inte stämmer. Jag kan skriva om det mesta. Saker som man annars inte pratar högt om men när man kommer till ämnet i fråga så säger det stopp. Det där fina ämnet om kärlek.


Jag har insett att det är det som många av de inlägg som skrivs här är om just om ämnet i sig. Personer, platser och alla dessa känslor. Medan en annan bara slår det ifrån sig. Vill inte beröra ämnet alls. Eller jo, egentligen göra jag väl det sådär osynligt och har åsikter om kärleksfilmer, men att skriva om det blir för nära. Satt och tittade på raderna från igår. Läste det och begrundade. Privat. Intimt, men ändå inte rakt på sak iallafall. Det jag ville ha sagt fanns där, mellan raderna för dem som ville se. För mig kunde det inte bli tydligare. Därför valet av att ta bort. För privat, även om jag aldrig skrev orden. Och jag tryckte på knappen och tog bort det. Om det bara vore så enkelt med det som rör sig i en också, så mycket enklare livet kanske te sig, eller skulle man se till att fylla den med en massa skit för att tomrummet inte kännas så stor? Nu är ju verkligheten så enkel som sagt.

Delete and erase...


TYSTNADEN

Jag hör den,
Tystnaden...
så påtaglig, genomträngande och kvävande.
Tystnaden,
varför är den så svår?

Jag minns nätter som var så mörka att det kändes som om de skulle sluka mig och så
tystnaden, svart som sammet som sänkte sig över mig.
Men så plötsligt hör jag röster
är det en man eller är det en kvinna?
Eller är det bara mannen?
Klirrande glas och musik och en mansröst.

Mörkret är inte så påtagligt längre, svarta sammeten höjer sig och jag ser ljus någonstans ifrån,
var det köket?

Rösterna höjs, inte helt klara, mannen mumlar någonting och kvinnan svarar. Hon låter gäll
eller är det tvärtom?
Musiken i bakgrunden och så tyst igen...
musiken och röster igen och jag sover.

Känner mig trygg, jag är inte ensam.
De är vakna om det skulle vara så att jag har en mardröm.

Välkommen!
Så skönt att du kunde komma till mig, sluka mig och få bort allt ljud.
Tystnaden, den välsignade tystnaden.
Tack för att du kom ikväll.
Mannen har tystnat och så även kvinnan eller var det tvärtom?
Tystnaden, tack för att Du sänkte dig över dem...
tack för att Du kom med glömskan och stillheten...

Vågar jag gå upp?
Tänk om de vaknar?
Om jag är helt tyst?
Hör de mig då?
Jag måste...
de har somnat,
är det helt tyst?
Var det inte någon som var vaken?

Var det gäster?
I så fall hur många?
Röster, känner igen dem.
Trygga röster.
Mamma och pappa ja, det är deras röster jag hör och
så någon till och en till,
gamla kända röster.

Skratt?
Ja, de är glada.
Jag smyger upp.
Jag vet att jag egentligen inte får men jag vill vara med.
Smyger upp och gläntar på dörren innan jag smyger ut,
lyssnar,
avvaktar

Skratt och klirret av glas...
Ögonen vänjer sig vid ljuset från lamporna i köket,
annars är det mörkt.
Jag gnuggar mig i ögonen och ställer mig i köksdörren.
De upptäcker mig,
de blir tysta.
Det är tyst, bara musikem från bandspelaren hörs.
Så ser jag hur pappa lutar sig fram och sträcker ut armarna och jag går dit.
Upp i hans knä och de fortsätter dricka, prata, lyssna på musik och sjunga och skratta.
Det luktar tryggt.

Tyst igen... men det är ljust.
Hela lägenheten badar i solljus och det är tyst.
Jag går runt och det är rent och ljust i hela lägenheten.
Mamma är hemma.
Var är pappa?

Hans saker är inte kvar.
Han är borta.
Och tystnaden sänker sig i lägenheten.
Tystnaden, förbannade tystnaden.
Jag ser mamma sitta vid köksbordet och titta ut.
Ingenting annat. Inga ljud.
Musiken har tystnat och allt är stilla.
Det enda som rör sig är röken från mammas cigarett som ringlar sig upp mot taket för att sedan försvinna.
Tystnaden har sänkt sig över mamma.
Jag går och låter mamma vara ifred.

Inga ord, ingen musik, bara tystnaden...
Som svart sammet virar den sig runt mig och börjar sakta kväva mig,


Byt jobb om...

*** ditt jobb tär på energi och livslust.
*** du hellre vill vara ledig och längtar till julhelgen, semester eller pension.
*** du är avundsjuk på andra som talar positivt om sitt jobb.
*** du tänker: Om jag kunde vrida tillbaka tiden skulle jag aldrig välja det här jobbet!
*** du sover illa, får huvudvärk eller magont av jobbet.
*** din lön är enda drivkraften och du skulle sluta direkt om du vann på tipset.

De sex varningssignalerna komer från arbetslivscoachen Nina Jansdotter.

Läs listan en gång till och tänk efter hur ditt arbete får dig att känna dig. Sex punkter och jag måste tyvärr erkänna att jag håller med var och ett av dem. Sen kan jag efter att ha skrivit ner dem här anse att den första punkten är det mest avgörande. Jobb som tär på ens energi och livslust är inte en bra arbetsplats.

Jag vet vad jag måste göra. Vet du???


om acceptans

"Acceptans är inte detsamma som att tycka om" *.  Enklare än så kan man nog inte säga det. Det är svårare än man tror att göra det. Att acceptera sånt som man inte kan förändra. Och som meningen säger betyder det inte samma sak som att tycka om det. Man behöver inte tycka om saker för att man accepterar det för vad det är. Det enda som krävs är att man ser det för vad det är, accepterar det för vad det är och sen släpper det. Genom att acceptera saker som man inte tycker om betyder att man genom sin acceptans återtagit kontrollen i ens liv. Att genom att acceptera saker för vad det är har återtagit makten över sitt eget liv. Skillnad. Ser ni den skillnaden? Genom att acceptera saker och ting för vad det är gör det mycket enklare för dig själv, i ditt liv. Du slipper ältandet. Du slipper ångesten. Du slipper ångern. Du kan sova om nätterna. OCH framför allt så kommer du MÅ mycket bättre.

Acceptans hänger mycket ihop med det jag skrev senast om ödet. Genom att att acceptera saker och ting för vad det är gör det mycket enklare att följa sin egen väg. Det betyder att det blir enklare att hitta sin livsväg. Vissa saker kan man inte motarbeta. Det gör bara att man fastnar i en fas i livet som man ska ta sig igenom. Genom att acceptera betyder inte samma sak som att tycka om. Ja, jag vet att jag upprepar mig, men den meningen är viktig. En led i att försöka förklara hur allt hänger ihop. Acceptans gör att du ser saker för vad det är, inte förrän du gjort det kan du göra någonting åt det. Det är ju så att om du ältar saker och ting och försöker förändra någonting, måste du först acceptera det för vad det är. Inte förrän då kan du sluta älta. Inte förrän då kan du komma med nya tankar, nya lösningra. Genom att acceptera människor, händelser och situationer för vad det är gör dig mer harmonisk människa. För genom att göra just det kommer du att känna dig lättare inombords. Och det att människor i din omgivning kommer att reta sig till vansinne av att se att du accepterar saker som det är utan att försöka ändra på någonting annat än din egen inställning. För en del människor är det det värsta som finns. Att se andra må bra. Att se andra vara i balans. Att det är du som har kontrollen och makten över ditt eget liv.

Att acceptera någonting betyder inte samma sak som att tycka om det. Som sagt, tål att upprepas... Oavsett vad det är man låter ha makt över en är det just genom acceptans som man kan återta kontrollen över sitt eget liv. Om det så är ens barndom, arbete eller (tidigare) förhållanden. Ältar du så befinner du dig i ett tillstånd där du inte kommer vidare. Du är fast i någonting du låter ha kontroll över dig, och det vill man ju inte. Varför låta saker och ting, som du ändå inte kan ändra eller göra någonting åt, ha kontroll över ditt liv? Genom att acceptera det (för vad det är) gör att du kan göra någonting åt det. Inte åt själva "problemet" utan din egen inställning, ditt sätt att tänka. Genom att acceptera (hur svårt det än är) så kan du gå vidare.

För att ta några exempel för att förklara vad det är jag menar kanske det blir enklare att förstå... ?
Exempel 1: Barndom; Du kan inte göra nåt åt din barndom (det som har hänt har hänt), men genom att acceptera det så kan du göra nåt åt ditt liv idag. Eller som Ben Furman så fint uttrycker det "det är aldrig försent att få en lycklig barndom". Det betyder inte att du ska glömma, utan snarare det att du istället för att fokusera på de negativa sakerna ser de positiva. Istället för att låta dina gamla spöken påverka ditt liv idag, kan du genom att acceptera de negativa sakerna lyfta fram det som är bra idag.
Exempel 2: Arbete; Om du är fast i ett jobb du inte trivs med, eller känner att du inte kan påverka (eller vad det nu än är som är problemet) så istället för att gå och vara irriterad och förbannad på chefen eller vem det nu än är så acceptera detta faktum. Efter att du accepterat det så kan du börja tänka om. Antingen så fortsätter du som du brukar, gör det du ska inget mer eller så söker du dig vidare. Varför vara kvar på ett ställe där du inte trivs, eller där de inte ser ditt fulla potential? **

Svårt? Ja, jag vet. Svårare än man tror. Men genom att acceptera saker och ting för vad det är betyder bara att du har makt att förändra det du har idag och hur du vill att ditt liv ser ut imorgon. Genom att acceptera kan du komma vidare. Genom acceptans kommer saker och ting att kännas mycket enklare. Genom acceptans kommer det inte att kännas som "allt" är emot dig. Genom acceptans kommer du att finna din livsväg. Genom att acceptera saker och ting för vad det är kommer du även att se att allt sker av en anledning. Och det är inte förrän då du kommer att inse att det som sker sker av en anledning. Det som är menat att ske. Om du har fastnat så kommer ödet att kännas väldigt tungt. Att det som sker är en prövning efter en annan. Tyngre och svårare för varje gång. Acceptansen gör saker och ting lättare att förstå. Acceptansen gör det enklare att leva.

En sak som måste jag klargöra innan jag avslutar detta, och det är att genom att acceptera saker och ting för vad det är betyder inte att du ska tycka om det. Genom att acceptera saker och ting betyder inte att du ska tolerera vad som helst. Jävligt stor skillnad! Om det är någonting som skadar dig som person eller förminskar din själ så ska du se till att få bort det som gör det så fort som möjligt. Acceptans är inte samma sak som att du ska tolerera vad som helst. Meningen är att acceptera saker och ting för vad det är och göra någonting åt det. Det betyder inte att du ska förminska dig själv, andra eller situationen. Acceptans är till för att kunna komma vidare. Att må bättre. Leva det liv som man är ämnad att göra. Hitta sin livsväg och få allt det där man drömt om. Förstår ni?


* citerar Anna Kåver
** Ja, jag vet att jag hoppade över (tidigare) förhållanden som exempel för det känns som om jag är den sista personen på den här jorden som ska ta upp detta just nu. Finns ju en anledning samtidigt som ämnet kommit upp tidigare och jag vet att den kommer att komma upp fler gånger... bara så ni vet.

funderingar om ödet

Har i dagarna läst en bok som kom för ett antal år sen men som jag av någon konstig anledning inte tagit mig tid till att läsa förrän nu. Den tar upp ämnet som jag allt som oftast återkommer till... ödet. Att allt sker av en anledning. Vad denna anledning sen är en annan sak. Det brukar man inte se förrän man sitter där med facit i hand. Att om vi är på väg åt fel håll så får vi en knuff för att hamna på rätt spår igen. Lyssnar vi inte då finns det risken att längtan inom en tystnar och förblir tyst. Där vi är en del av universum och dess plan. Jag vet att jag famlat i blindo ett tag. Vet inte riktigt hur länge jag trevat eller när rösten i mig tystnade. Den där som jag avfärdade och kvävde. Jag vet att jag ignorerade den ett tag och så kom allt på en gång. En liten fingervisning om att jag är på väg åt fel håll. Även om just den där fingervisningen var mer som en knytnävsslag från en annan dimension. Eller som jag så fint uttryckte mig i våras; pungspark från helvetet. Även jag som tjej inte ens kan ana hur det skulle kännas om man som kille skulle få det.

Tanken kanske kan verka svindlande för en del, som om man inte styr sitt eget öde på nåt sätt. Jo, man gör alltid ett val. Antingen gör du det du är ämnad att göra och finner sinnesro, eller så kommer du alltid att undra vad det är som fattas. Inte så svårt att förstå eller hur? Samtidigt som jag vet att utan just denna obotliga tro på ödet skulle jag kanske inte vara där jag är idag. Om jag inte hade trott på att saker och ting sker av en anledning så skulle jag kanske inte sitta här idag och må så bra som jag gör. Känna mig fri. Jag avslutade det förra inlägget med; Det enda jag vet är att jag är just där jag ska vara just nu. Ingenting mer, ingenting mindre. Just nu känns det verkligen så. Eller ja, just nu kanske är fel att säga då jag haft den här känslan i ett par veckor nu. Jag är just där jag ska vara. Allt känns rätt och enkelt. Eller ja, kanske inte riktigt allt. Finns en sak som är så fel som det kan vara... jobbet. Men jag har påbörjat processen med att just den också ska bli rätt. Det enda som har hindrat mig är min egen rädsla. Rädslan för hur det ska bli om jag tar det steget. Ett stort steg, ett erkännande och ett beslut. Jag känner bara att jag inte har något val. Att låta min rädsla stå i vägen är bara fel. Och det känner jag i varje cell i min kropp. Ett stort steg som innebär en otrygghet, men gör jag inte det nu så finns det risk att det blir för sent att göra det sen. Rädsla är en irrationell känsla som kan få en sån makt över en att man avfärdar sina drömmar och önskningar för någonting som man tror kanske kommer att inträffa. Jag vet bättre. Som sagt, saker och ting sker av en anledning och gör du så som ödet är bestämt så brukar det ordna sig till slut. Trots allt. Just det där med rädsla är något som jag brottas med just nu. En rädsla som jag vet egentligen är obefogad... det är den som står mellan det jag har nu och det som jag egentligen ska göra.

Boken? Ja, just det. Paulo Coelho Alkemisten. En bok som jag förmodligen kommer att återkomma till och läsa om igen...



" När du verkligen vill någonting
verkar hela universum för att du ska få
din önskan uppfylld."

nytt försök

Jag har suttit framför skärmen ett tag och försökt komma underfund med hur jag ska komma igång här igen. Jag har ändrat layouten, lagt till beskrivning och länkar men sen blev det bara blaha av allt. Istället för att skriva så satt jag och läste/läser andras bloggar. Alltid skoj att hitta såna som man känner att man vill återkomma till. Mer sånt! Samtidigt som det kan ge en lite prestationsångest också. Andra skriver ju så mycket bra saker. Vad har jag att komma med, typ? Vad ska jag skriva om för att folk ska återkomma? Hur ofta ska jag skriva för att folk inte ska tappa intresset? För vem ska jag skriva? Hur privat ska jag vara? Eller ja, bli, för privat har jag ju alltid varit. Privat till en viss gräns kanske jag ska tillägga. Konstiga frågor kanske, men det är det jag funderat på den sista tiden. Har ett helt liv att ösa ur. Ett helt liv? Mitt? Vem vill läsa om sånt? Kanske dags att börja sortera och låta fingrarna avgöra vad som kommer upp på skärmen? Som det här idag... skriven under ny kategori, då de gamla känns så främmande. Inte mitt på nåt sätt. Inte jag idag. Samtidigt så har jag svårt för det här med kategorier. Att sätta ett namn på saker och ting. Vet att jag skrivit om det förr, om just detta att sätta saker och ting i fack. Är det för att förenkla saker och ting för folk? Att ge dem ord på saker och ting så de kan smälta det man skrivit? eller är det ett sätt att begränsa tanken? Begränsa sinnet? Slav under kategorin? Nej, jag låter tankarna vandra fritt... jag är fri. Varför begränsa sig frivilligt av sina egna ord?

Ett tag sen som jag skrev som sagt. Men som jag skrev under rubriken "har legat på is" så känns det som om personen som startade den inte finns längre. Visst finns jag, men så mycket har hänt sen första raderna skrevs här att det känns som om jag idag är en annan person. En del som känner mig skulle hålla med mig om det också. Att jag är en annan person idag. Att jag förändrats så pass mycket att jag till och med ser annorlunda ut. Jag vet inte hur, men att se mig själv på gamla foton (om så bara för ett halvår sen) känns skumt. Kan inte direkt sätta fingret på just exakt vad det är som är annorlunda. Den jag var då finns inte längre. Saker och ting förändras som sagt. Till och med jag ser skillnaden. Jag känner skillnaden. Men det är väl så när man blir tvungen att omvärdera sitt liv så totalt att det ett tag känns som om jag höll på och förlora förståndet. Två gånger till och med. Där den ena avlöste den andre, eller de kanske gick in i varandra? Livskriser kallas det väl i folkmun. Som sagt, jag har en hel del att ösa ur, men samtidigt så skulle det kännas som om jag ältade det förgångna. Jag har gått vidare. Starkare och med större självinsikt än någonsin. Med facit i hand så vet jag att det var det jag behövde just nu. Med facit i hand ja. När man är mitt i skiten så ser man ingenting. Och skulle man se någonting så är allt nattsvart och utan slut. Att man sen vet redan då att det finns ett slut är en helt annan sak. Man ser det inte då. Kanske kommer det en dag när jag kan sätta mig ner och sätta ord på allt som egentligen rörde sig inom mig då. Båda gångerna. Nya kategorier, nya begränsningar av sinnet. Kanske det är det jag behöver? Strukturera saker och ting och tvinga dem ner i fack. Vi får se vad det blir av det här till slut. Det här är ju en ny början. Ett nytt försök. Sen får vi se vad det blir av det här.

Det enda jag vet är att jag är just där jag ska vara just nu. Ingenting mer, ingenting mindre.

fars dag

Idag söndag... fars dag. Jag tog ett par sekunder och skrev ett sms. Kan kännas kallt och lite hårt. Att han inte skulle vara värd mer än ett par sekunder av mitt liv idag... Skulle kanske kunna förklara det där men orkar inte. Och vem bryr sig egentligen?

Det är ju tanken som räknas sägs det ju?

har legat på is

Ja, det var ett tag sen som jag skrev här. Det finns en anledning. Det känns som om den som startade denna inte finns längre. Jag menar bara att den jag var när jag började skriva här dog någontans under året... eller ja, senaste halvåret. Svårt att förklara men de som känner mig vet exakt vad jag menar. Den jag var då finns inte längre. Någonting har förändrats inom mig. Vad det är vet jag inte. Vet bara att det är någonting.

Mycket har hänt under året.  Mycket händer under ett vanligt år. Men nu är det inte ett vanligt år...

Nej, återkommer en annan dag...