årets sista dag

Och därmed också årets sista inlägg. 
(Även om jag säkert kommer att ha en och en annan åsikt under kvällen så kommer det inte att finnas nån tid att logga in här.)

Lite vemodigt är det att säga adjö till året som har gått så fort. För oavsett hur jag ser på det hela så var det ju trots allt bra. Beror på vilken vinkel man ser på det. Beroende på vilket ben jag står på. Synd bara att mina två liv inte är samspelta. Kan det inte bli så att jag faktiskt kan ha både och? Verkar ju inte bättre.

Nya året står inför dörren och nedräkningen har börjat. Nu är det inte så många timmar kvar nämligen.

Ett helt nytt fräscht år väntar. Tomma dagbokssidor ser upp på mig och väntar på att bli fulla av berättelser om ett liv. Sidor som väntar på att bli fulla av bläck och minnen som ska bevaras för eftervärlden. Ibland önskar jag att jag hade facit i hand för att se vad som väntar så jag kan vara beredd på alla vändningar som komma skall. Med facit skulle jag ju kunna vända det tråkiga sakerna till nåt bra. Men samtidigt så vet jag ju att saker och ting är ju menade att hända. Oavsett om det är bra eller dåligt. Det är ju ändå upplevelser som formar oss till vad vi är och kommer att bli. Och kan bli om vi tar vara på alla möjligheter som kommer i vår väg.

Det finns några saker som jag ser fram emot med nästa år. Konserter som är inbokade. Studierna som väntar under våren. Flytt som kommer att komma, även om jag i dagsläget inte vet när det blir.

Men året kommer att börja trist, och det kommer jag ju inte undan med oavsett hur jag vänder och vrider på det. Frågan är ju bara hur det blir med allt runtomkring. Blir ju utan badrum som sagt. Kommer säkert nåt bra ur det där med. Beror ju på inställning.

Adjö 2008.
Imorgon är det 2009.
Gott Nytt År.

årets sista dags morgon

Känner mest att jag behöver ventilera lite funderingar och klargöra en del saker. Jag skulle kunna radera gårdagens sista inlägg här, men det gör jag inte. Utan ser det istället som ett tecken på att jag ska låta saker och ting bero innan jag skriver ner det svart på vitt. Att låta stundens hetta svalna av innan jag spyr ur mig all galla som jag känner för tillfället. Blir lätt fel då. Även om känslan var äkta så skulle jag ju kunnat formulera mig lite snyggare och mindre laddat. Så det får väl vara en av dem där berömda nyårslöftena som jag faktiskt kan ge och försöka hålla. Att ge distans till saker och ting innan jag skriver ner det. Risken är att det blir sådär diplomatiskt och opartiskt och opersonligt som dagsnoteringarna man skriver på jobbet, men den risken får jag ta. stället för att det blir om igår. Hmmm. Nåja, vi får se hur det blir med det där.

Är vaken en sväng nu på morgonen och sagt hejdå till Bror som åkte iväg uppåt för att fira nyår. Egentligen borde jag försöka mig på det där med att sova en stund. Ska ju liksom vara vaken hela natten som kommer. Det här kan bli hur drygt som helst. Men vi tar det problemet om den dyker upp. Börjar jag tänka på det redan nu så är det ju liksom kört med sömnen och så vidare.

Bror kom hem vid tiosnåret och så pratade vi lite om hur han har det och allt det där som hör till. Han berättade om hur en del är förvånade över att jag inte följer med uppåt landet och firar nyår och nyårsdagen där jag med. jag är lika förvånad som alla andra. Tro mig. Men som Bror sa så är det personen i fråga i ett nötskal. Tänker inte efter före liksom. Men jag tar det för vad det är. Varför skulle jag bli så förvånad egentligen? Jag om nån borde ju veta hur det där funkar. Nu är det ju så att oavsett vad så blir det att jag jobbar i natt. Och det där med att ta ledigt hade ju vart uteslutet. Sen spelar det ju ingen roll vad som händer och sker i andra delar av världen. Ja, jag vet att det låter lite kryptiskt, men ni kommer att få en förklaring på det där sen. Nästa år. Det fär räcka med det.

Nä, kanske man ska försöka mig på det där med att sova nu. Bara det inte blir alltför högljutt ovanför eller i trappen eller utanför. Men jag ska inte måla fan på väggen nu. Får se det positiva i det här oavsett hur resten av dagen blir. Han flyttar. Slipper det där sen. Sen fåt jag göra allt jag kan för att hålla mig vaken natten sen. Har ju klarat av värre nätter än så, får väl springa runt som en skållad råtta när det blir för mycket sand i ögonen.

Nä, sova var det ja.

hata mera!!!

Alltså, allvarligt, det dö... hatas för lite i det här landet. Och jag borde lära mig att inte ha sån jäkla tålamod med allt. Speciellt inte med grannen från helvetet. Jag tröstar mig med att han är borta snart. Enligt bilen utanför, om han nu inte snott den också, så kommer han att befinna sig 19 mil härifrån snart. Gud så skönt. Hoppas han håller sig borta och lite synd tycker jag ju om hans nya grannar (om han nu får såna). Men hey, jag slipper honom. De andra i huset slipper honom också. Men, ett stort men, han är ju inte borta än!

Brorsan reagerade knappt över min helvetes dag, men han är lite sån där. Vi är som natt och dag när det gäller vissa saker. Att han är mer konkret i sitt tänk medans jag... jag fladdrar i den abstrakta sfären. Just nu är han och hälsar på, även om han detta nu befinner sig hos några andra. Han skulle sova här sa han i allafall. Så vi får se när han dyker upp. Har lite hyllor att flytta på. Vart dem nu ska få stå under iden jag inte kommer ha ett badrum är ju en annan fråga. Finns ju en anledning varför dem står där de står.

och Pojken tycker att jag ska andas lite. Hata kan jag ju göra men att jag ska andas lite.

en olycka kommer sällan ensam...

Vad i helvete???!! Vad är det med den här dagen egentligen? Vad kan man säga? Jahaja. Tack för det här!  Jag har efter att kvartersvärden varit här haft samtal med både hyresvärd och polis. Det enda som behöver göras är att kontakta försäkringsbolaget och kolla vad jag ska göra nu. Orsak? Inbrott i källarförråd. Tack för det.

Tack så jäkla mycket. Inte för att jag hade så jäkla mycket att sno där nere, men det lilla jag hade hade jag gärna velat ha kvar. Skit. Fin jävla flyttpresent han lämnade efter sig. Ja, vem skulle det annars vara? Visste ju sen innan att granntrappen haft besök i sina förråd, men jag hade ju sluppit besöket. Skit också. Nu ska ett nytt lås införskaffas. Som om det skulle hjälpa direkt. Men det är det minsta man kan göra tydligen. Helvete också.

Vad mer liksom? Bara undrar. En olycka kommer sällan ensam och så som det heter så kommer dem ju i tre. Så vad mer? Va?

Jag borde aldrig ha klivit upp idag helt enkelt.

det var ju själva fan!

Jaha. Uppe och något yrvaken efter att kvartersvärden var och ringde på dörren. Ehh, jaha? Vad nu liksom. Han talade om för mig att hon med sin affärsverksamhet nedanför mig har vatten som droppar från hennes tak. Så han kröp runt i mitt badrum för att mäta vattenskada men hittade inget. Tack för den. Men det betyder ju liksom inte att rören i golvet är helt. Så, kära vänner, jag blir av med badrummet strax efter årsskiftet.

Det var ju själva fan! Suck. Och dubbelsuck. Pratade lite med kvartersvärden innan han gick och fick han att fixa tillbaka värmen i elementet som inte funkat sen jag flyttade in. Han skulle lämna lapp i lådan när och hur det där med att ta bort badrumsgolvet ska gå till. Jag informerade honom om att för mig innebär det ett stort problem. Han undrade vad jag menade och jag sa som det var: Jag jobbar vakna nätter. Ajdå, fick jag till svar. Just det. Ajdå. Att leva lite primitivt ett tag utan badrum kan jag ju liksom ta, har ju gjort det förr, men att jag behöver sova är liksom en helt annan sak. Så, ajdå.

Så var han lite nyfiken min kvartersvärd. Han undrade om det hade blivit tyst ovanför mig och jag sa nej. För det är det ju inte direkt. Han blev förvånad och konstaterade att han ska ju lämna in nycklarna på fredag. Ja, men det betyder ju inte att det är lugnt nu. Det är ju två och en halv dag kvar innan fredag. Det tänkte ju inte han på direkt. Men han lever ju inte här heller så.

Han återkom efter ett tag och talade då om att i och med mina jobbtider så kanske jag skulle få låna en lägenhet. Jaha? Ojdå? Vadan detta? Men visst, får de det att funka så visst.

Sååå, gott nytt år på mig! Hmpf.

årsummeringar

Alla dessa årsummeringar. Det är listor hit och dit. Om det ena och det andra. Det värsta och det bästa. Favoriter och fan och hans mormor. Listor i all oändlighet. Kan ju inte ens köpa dagstidning utan att det är summeringar högt och lågt beroende på vem som skriver dagens krönika eller vad nu kan vara.

Sååå trött på alla årets listor. Skona mig från dem. Vem bryr sig om vad som var/är årets bästa/sämsta/roligaste/finaste eller vad man nu vill kalla listan för. Det handlar ändå mer om personens egna åsikt och smak. Och så det där med ack så populära politisk korrekthet. Jag tycker synd om alla dem där som inte har en egen åsikt som följer dem där listorna slaviskt. Dem där som ser personen i fråga (vem det nu är är) som guide i personlig smak.

Det betyder bara att jag inte kommer att köpa tidningen på ett par veckor. Samtidigt som det betyder att jag ska skippa morgonprogram med nyheter också. För att inte tala om för alla dessa galor för bästa vad-det-nu-heter på TV. Snart återgår väl livet till det normala hoppas jag.

Det räcker väl att man gör sin egen privata summering av året som jag skonar alla andra från. Året kom och gick. Dagarna innehöll en massa saker som ni ändå redan vet om. Ja, ni som läser bloggen vill säga. Vill ni summera mitt år så varsågod. Jag ska inte göra det åt er. Och den enda summering som jag kommer att göra är den på papper som kommer att sparas för eftervärlden i en låst kista. Som sen kommer att slängas ändå till slut.

två dar innan nya året

Idag väcktes jag av envisa signaler som fick mig att kliva upp och ringa upp. Behöver väl inte skriva att det var jobbet som hörde av sig gällande passet jag ska kliva på om ett par dar. Framförhållning heter det väl? Nåja... det handlade om de ska få vara ute längre än avsatt tid. Vaken natt bestämmer ju över sånt där, men det är ju ändå mer den som ska sova som har lite att säga till om det där. Hur mycket vill dem sova. Det var ju då tur att det var samma person som ringde som jag ändå ska tillbringa natten med. Oj, det där lät ju också men ni fattar vad jag menar... hoppas jag.

Efter samtalet insåg jag helt plötsligt att jag inte jobbat på snart en månad. Med semesterdagar och sjukdom på det schema jag har gör väl så antar jag. En månad? Tiden har verkligen gått fort och ändå känns det som om det var nyss jag klev av passet första december. Men kalendern visar nåt helt annat ser jag ju. Svart på vitt. Verkligheten ljuger ju inte. Och jag vet ju att jag har ett par dar på mig att vända på dygnet igen. Vart tog tiden vägen? Hallå? Nån som kan tala om det för mig?

bränn bränn bränn

Pojkens jul är gjord. Bocken* brann ner i år igen. Inte särskilt ovanligt men det var ju i det senaste laget som någon tog saken i sina egna hönder. Trots kamera och väktare så fick bocken gå sina föregångares öde till mötes.

Jag skulle kunna ge en massa andra adresser och saker som de skulle kunna bränna ner istället. Men hey, vem är jag att gå emot traditioner?

* Julbocken i Gävle för er som inte fattar vad jag menar.


Nick Cave och jag

En del dagar är bara sånadär dar man vill lägga sig under täckena och önska att världen var en trevligare plats. Då är det bra att ha en kompis som Nick Cave och hans Bad seeds. Om inte annat så kan han ju sjunga ut ångesten åt och för mig. Jag må vara metal i själ och hjärta, men det finns alltid rum för lilla Nick. Han bor i ett hörn i min mörka själ där bara han och jag rumstrerar. Ingen annan får plats i denna lilla vrå.

Och idag umgås jag jag bara med Nick. Vi går tillbaka en bit, Nick och jag. Han smög sig in i mitt liv för snart två decennier sen och sen dess har vi haft ett problematiskt förhållande. Ett förhållande där det inte finns rum för någon annan. Bara Nick och jag liksom. Allt annat försvinner till en annan plats. 

Nick låter mig vara den jag är i denna vrå vi befinner oss i. Nick ifrågasätter inte. Nick undrar inte. Nick bryr sig inte om såna petitesser som välmående. Nick vet vad jag pratar om. Ibland är det bara Nick som förstår mig. Då är det ju bra att jag umgås med honom emellanåt.

Men jag vet att det inte är bra att umgås med Nick för mycket. Nick kan ju liksom ta över en helt. Men idag är det Nick och jag. En dag jag ägnar min fulla uppmärksamhet till Nick och mig själv.

tålamod...

Tålamod...
Andas...
Året är snart slut. Inte alltför många dagar kvar nu...
snart.. grannen flyttar snart. Bara några dagar kvar nu.
Andas...
Bara fyra dagar till...
Andas...

annandagensmorgon

Fredag morgon och jag är redan vaken. Vi har sovit som klubbade sälar både två efter att vi bestämde att det där med julTV är inget för oss. Det var väl vid halv ett eller nåt. Varför i h-e visar de bara en massa skräp (med undantag för Pirater igår) under helger? Är det för att de antar att "alla" nu sitter och super skallen av sig eller har annat för sig? Eller bara det att det handlar om hjärntvätt deluxe? Jag vet inte. Men jag har då inte så mycket att titta på under en långhelg som denna. Om de inte nu klämmer in dem mitt i natten då alla verkar sova.

Nåja, gårdagen var solig och vi var iväg och kollade in Media Markt under mellandagsrean. Pojken hittade sladdlösa hörlurar och jag kom hem med en skrivare/scanner/kopiator. En sån där som jag har nämnt vid jämna mellanrum. Nu har jag en som står här bredvid mig och kan bara konstatera att skrivbordet är för litet för det här. Hmmm... men det blir väl bra sen när jag möblerat om lite. På nåt sätt. Sen en annan dag. Inte nu för det blir en massa sladdkrångel och det är bland det värsta som finns. Orka bråka med sånt liksom.

Fredagmorgon och vi får väl se vad dagen har att erbjuda. Förhoppningsvis är vi piggare idag än vi var igår då det blev att ta två (?!) stödvila under dagen. Vi umgicks med John Blund helt enkelt. Eller lekte värsta pensionärsparet. Idag hoppas jag bara på att det blir fler vakna timmar än igår. Pojken ligger kvar i sängen än och jag ska påbörja dagen med mera kaffe.

jul af tån

Igår blev det ju så att jag var uppe med tuppen för att göra skinkan som beställt. Den blev en succé när Pojken kom och tog sig en smakbit eller två. Det blev att titta lite på Kalle innan det var dags att packa ihop kassarna för att sen ta sig till andra sidan stan. Fröken i fråga blev förvånad över att vi var där så tidigt och medans jag och Pojken gjorde i ordning potatisgratängen var hon iväg och titta till sin mormor. Det blev en massa mat och prat och sen blev det att titta på Nightmare before Christmas och äta chokladpudding. Och en massa kattgos av Tjej.

Tiden bara rann iväg och det blev att vi sen åkte hem vid halvtio tiden. Glömde stekpannan tydligen, någonting jag inte ens reflekterade över, men det ger väl skäl till att hälsa på snart igen. Inte direkt så att jag använder den sådär jätteofta. Har wok för det jag gör här hemma. Men ändå. Kan ju verka konstigt att ta med sig sin egen sådär, men det har ju hänt att andra stekt kött hemma hos henne i hennes grejer vilket resulterat i att hon därmed fått kasta pannan ifråga. Så då tar man med sig sin egen.

Hade i allafall en riktigt trevlig dag/kväll. Tack Rockern.

Idag ska vi ta en titt på mellandagsrean. Återkommer.


God Jul!

Julaftonsmorgon och endast tomten är vaken.

Nja, inte riktigt. Uppe långt innan tuppen (tror jag) och har sovit väldigt gott. Trodde faktiskt inte att det skulle bli så när jag kröp ner under täcket igår (hade mig en orosmoment strax efter tre), men vaknade sedan utvilad för en halvtimme sen. Sen dess har jag hunnit klä in skinkan i folie och slänga in den i ugnen. Nu är det bara tre timmars väntan på att den är klar. Den blev lite större än tänkt men den ser inte ut att vara så mycket för världen, och så kommer den ju att krympa också. Har Pojken beställt en skinka så ska han få en skinka. *ler* Nej, så illa är det inte. Jag har liksom saknat det där med matlagning. Jag som inte direkt varit den som tycker om att laga mat. Men jag har väl förändrats vid den fronten. Men det gör ju mycket om man lagar mat till någon som faktiskt uppskattar den.Kors i taket. Gamla hundar kan lära sig att sitta. 

Jag sitter här och önskar er alla en riktigt god jul. Ja, faktiskt. Jag är väl civiliserad! Jag sitter här och önskar att alla får en bra dag. Att ni håller reda på era levande ljus så ni fortsätter att ha ett hem även ikväll. Att ni låter barnen få en lugn och trygg jul. Man kan ju hoppas, okej?

För ett tag sen så var det en kollega som sa till mig att denne inte skulle önska mig en god jul eftersom jag ändå inte firar den. Ursäkta? Vad är det för stil? Bara för att jag inte firar den betyder ju inte att man inte kan önska någon en god jul, helg eller vad man nu vill kalla det. Det hör till god ton att göra det!! Jag gör ju det själv. För det är väl samma sak som att önska någon ett gott nytt år. Eller glad påsk. Eller trevlig valborg. Eller glad midsommar. Hur många är det som inte firar dem? Eller är det bara jag som tänker fel? Att jag sen också slänger in en happy halloween under året är liksom en del av mitt år. Jag firar ju den. Betyder ju inte att jag utesluter resten av mänskligheten från den. Vi lever väl i ett civiliserat samhälle och det hör till god ton, oavsett om man firar den eller inte. Eller är det bara för att det är jag?

Julaftonsmorgon och en massa förväntan som ligger och väntar att vakna till liv. Men jag sitter och dricker mitt kaffe och leker pensionär och minns gångna jular.  

tisdagkväll

Tisdagkvällen har nu infunnit sig och jag är trött. Tröttmössa på helt enkelt och sätter mig framför datorn istället för att riskera att somna på soffan igen. För skön soffa helt enkelt. Men jag klagar inte direkt. Jag tycker om min nya soffa. Me like a lot! Men det var ju inte direkt det jag skulle skriva om. Se det som en avstickare från ämnet bara.

Det är väldigt mycket jul nu. Överallt oavsett vart man vänder och vrider sig så finns den där. Så jag har min fristad i mitt hem. Med undantag för julgrupperna jag fick med mig från morsan pch farsan. Hon gör dem själv och vi syskon fick en varsin, men Bror gav mig sin. Han är lika lite inne på den här julgrejen som jag är. Så jag frågade Rockern om hon ville ha en av dem, och fick även välja färg. Så ena av dem flytttar imorgon. För det blir att ta sig till andra sidan stan och umgås en stund i allafall. Blir att ta med sig mat till henne och sen ta det därifrån istället. Blir trevligt. Så vi får se om jag kommer att få se Kalle Anka i allafall. *ler* För det verkar ju vara så att jag kommer att vara ledig imorgon.

Pratade med Bror också och kollade om han skulle komma och tid och så, men han blir hemma istället och kurerar sig. Förkylningen jag gav honom utvecklade sig till att bli halsfluss och öroninflammation. Så det kan gå. Synd. Hade vart trevligt att ha han med också. Men han är ju inte helt ensam heller. Han skvallrade om att han haft fyra dater på lika många dagar. Att han orkar. Så nån av damerna som han träffat kanske förbarmar sig över honom och tar hand om han sen på kvällen. Han behöver ju vara frisk till nyår så.

Ikväll saknar jag Pojken. Inget nytt visserligen, men kvällen innan jag vet att han ska komma är alltid längst. Kanske ska lägga mig tidigt så tiden går lite fortare, om jag nu kommer att kunna sova vill säga. Grannen verkar ha fest ikväll. Jag som ska upp tidigt imorgon. Pojken har beställt julskinka, och det kommer han att få. Måste bara tillaga den först.

tjugotredje december

Tisdag idag och jag är uppe med tuppen. Tyckte att det var en bra idé att göra någonting som jag brukar tillskriva pensionärerna; hänga i dörren till affären för att handla. Så det är verkligen pensionärsvarning på mig nu! Men jag resonerar såhär: bäst att passa på innan ruschen kommer. Har liksom ingen lust att trängas med tusentals andra bara för att ha det lilla jag brukar handla för en vanlig dag. Annars skulle jag bli tvungen att få vänta till strax innan stängning ikväll. Men nu är det gjort i allafall.

Nu är det bara resten av listan som väntar då. Det blir en städdag idag helt enkelt. Putsa och feja lite, blev inte av igår nämligen. Blev en slappardag istället. Kan ju vara skönt det med faktiskt, även om det hade vart trevligare att haft det där gjort. Disciplinen är inte som det brukar helt enkelt. Suck. Dags att ta tag i det där igen helt enkelt. Är ju liksom uppe med tuppen så det borde ju inte ta sådär långt in på dagen innan allt är klart. Bara jag tar tummen ur först. Är ju bra på att dra ut på tiden nuförtiden. Men, först resten av frukostkaffet.

"Jefafa"

*ler*
Kan inte göra annat än sitta och le just nu.
Tittar på Jeff Dunham som visas på 5:an just nu i skrivandes stund. Såg den på DVD för ett tag sen. Har även sett hans jul DVD... *lersomettfån*
Har ni missat han helt och hållet så gör er en tjänst och titta på honom och hans dockor om ni vår chansen.
Ni vet han "Silence, I'll kill you" killen?
Han har roligare figurer. Tro mig..
" Jefafa DunHaaam"

Midvinter

Klockan har passerat midnatt så det blir fel att säga att dagen har varit årets kortaste, men det har den ju. Den 21:a december är dagen då solen vänder och börjar ta tillbaka dagen från mörkret.

Och jag missade det *ledsen gubbe*. Jag som brukar se till att njuta av den här dagen mer än av så många andra. Hade till och med tradition förknippad med den här dagen och det var att laga en massa god mat (det blev det bästa av julbordet) och bjuda över folk och bara äta och dricka öl till resten av natten. Jag hade den tradionen. Jag saknar den traditionen. Att fira sådär som vikingarna gjorde. Fira sådär som man firade innan de kristna kom. Firade årets kortaste dag. Fira midvintersolståndet. Midvinterblot utan människooffer helt enkelt. Varför tror ni de kristna slängde in Jesu födelse då? Vaaaa? Hmpf... Det är så mycket som de såkallade goda kristna har förstört genom historien. Suck.

Synd bara att jag sov bort den här dagen. Det är det enda jag har hjort den här helgen. Sovit. Sovit lite till och när jag försökt se på TV så har jag sovit i soffan. Jag som aldrig somnar framför TV:n. Nåt är allvarligt fel någonstans. John Blund var väl och tömde hela säcken över mig den här helgen tror jag. Få slut på mitt tjat om att vi inte är sams. Behövdes väl helt enkelt. Att sova ifatt lite efter att ha legat sjuk i en vecka. Nackdelen är ju att dygnsrytmen är helt åt helvete nu, igen. Men det rättar man väl till med att ha klockan på ringning? Har ju en del att göra här hemma innan Pojken kommer ner igen. Nog för att han är van vid att det kan se ut som fan, men nå måtta får det ju vara på det med. Har en del att fixa undan sen jag låg nerbäddad helt enkelt. Saker som bara blivit liggande av ren lathet. Har en tendens till det där faktiskt. Specieltl när jag är själv och framför allt sen jag blev djurlös för ett tag sen. Men imorgon blir det städhandskarna på och sen blir det köra av helt enkelt.

Sitter mest och saknar tradtionen jag hade. Kanske dags att blåsa liv i den igen. Nån som vill göra mig sällskap om ett år? Maten står jag för (om det inte är nå speciellt som ska tas med) men drickat får ni ta med er själv. Ok?


kliar i fingrarna

Och det kliar som fan i hjärnan. Jag skulle kunna skriva ett riktigt svavelosande inlägg... men låter bli. Många tankar och många funderingar, men jag låter bli. Inte värt det helt enkelt. Så är det bara. Krass verklighet.

Det enda jag kan konstatera ännu en gång är att med vänner som mina behöver man inga fiender.

I'm not the Grinch II

Jag fick en fråga gällande den första jag skrev och började skriva ett svar och insåg efter ett par rader att det lika gärna få bli ett inlägg till angående det här. Utförligare förklaring kanske? Vad vet jag. vet ju med mig att en del saker jag skriver behöver det, egentligen.

Som en parentes innan jag fortsätter är det en grej med att en del verkar ta det här med att jag inte firar jul personligt. Minns första julen på ett ställe jag jobbade på och de undrade hur man ville vara ledig under julen. Ledig? Jag? Inte alls. Jag jobbar som planerat liksom. Då fick jag frågan om jag var jehovas som inte firade jul. Ursäkta? Nej. Jag är inte jehovas och är väl så långt från en av dem som man faktiskt kan komma. Idag, några år senare så kan jag ju fundera över det där med att måste det finnas en religiös anledning till att inte fira jul? Är det enda legitima anledningen till att inte fira? Bara undrar.

Jag minns hur jularna var när jag var liten. Min mamma är en riktig julmänniska ut i fingerspetsarna där julen är helig av någon anledning. Jag har liksom aldrig fattat varför hon har julen som sin grej. Att julen skulle vara DEN helgen av alla helger under året. Eller just julen vara den viktigaste av dagar under året. Jag har frågat henne om det där, men får liksom inget riktigt svar. Tror det hänger ihop med hennes minnen från barndoms jular, men det blir ju aldrig som det var när man var liten. (Tack och lov). Som nu när hon och farsan firar bröllopsdag så kan ju hon lägga in hela julkonceptet utan att det blir jul av det. Eller som finnar kallar det "pikkujoulu" (lilla julafton*) och som jag kan faktiskt uppskatta det på dem villkoren. Maten i allafall, för den kan jag ju inte förneka. Men man slipper alla dem där måsten och borden när hon gör så. Jag unnar henne den dagen på året och kan inte ta det ifrån henne. En dag då både jag och bror närvarar utan diskussion.


Att jag idag är emot julen så mycket hänger ihop med just hysterin jag kallade det första inlägget om det här. Och så kom frågan från en person, vilket av det? Handeln eller julpyntet? Just det ja. Kanske jag skulle ha klargjort det redan då, men jag tar det nu i stället. Det är både och.

För det börjar ju med julpyntet redan i oktober. När glittret och tomtarna smyger sig fram ur sina vrår och täcker varje hörn i varje butik. Ursäkta mig om jag nu vill köpa nåt som inte är rött, glittrigt eller tillhör festligheterna under två veckor på året. Är det då fel av mig? Tydligen! Den enda butik som jag kan se mellan fingrarna på överhuvudtaget är Panduro. Varför? Hmmm, kan det vara det att man med deras grejer får göra allt själv?!?

Sen kommer reklamen i slutet av oktober och i början av november. Där alla butiker oavsett ålder, kön och smak säger sig ha det bästaste julklappen ever.

Så kommer november som man faktiskt kan se som för-december. Då kommer julbordsreklamen och reklamen för resorna man kan göra inför julen sp man hinner inhandla klapparna.

Där har min antijul radar redan gått sönder, och det är inte ens december än!! Vad är det för fel!


Alltså, missförstå mig rätt nu. Jag minns första advent inte alltför länge sen då jag faktiskt säg fram emot julskyltningshelgen inne i centrum, men nu... nej. Då, då kunde jag faktiskt planera att ta en runda nere i centrum efter stängningsdags bara för att se första advents julskyltningen. Se värmen och ljuset från skyltfönstren när ingen annan är i närheten. Bara det var en mysfaktor i sig. Men idag, varför ens bry sig? Den är ju uppe redan tidig november.


När vi nu kommer fram till julpyntet så kan jag ju bara säga att det är väldigt amerikaniserat idag. Istället för tända tusen juleljus så kommer dem i miljoner. Det räcker inte med en ljusstake i fönstret eller en tomte någonstans, utan det ska vara för mycket av allt. Det enda jag kommer att tänka på är att det verkar vara ett desperat försök till att försöka dölja allt det där fula. Det vardagliga .För vad? En månad om året. För de ska ju ändå ner sen igen. Visst, jag erkänner att jag tycker ljusen gör det lite mysigare, men jag vet ju varför dem finns där. Vad hindrar folk att sätta fram en lampa i fönstret när det inte är jul? Vad hindrar dem att pynta sitt hus så som de vill ha det resten av året med saker de faktiskt tycker om? Bara undrar.


En del har sagt till mig, och kommer förmodligen i fortsättningen att säga till mig, att det är/blir annorlunda med barn. Det kanske gör det. Men då har jag en fråga till alla dem där som säger så... varför lära dem hycklerin med julen? Att de flesta barn idag inte ens vet varför vi firar jul är inget nytt. (Kalla Anka?) Eller alla dem där som faktiskt säger så men glömmer de allra viktigaste under julen. Som faktiskt är barnen. Jag kommer liksom inte ifrån det där. Jag har inga egna, men jag träffar en del då och då genom vänner och bekanta och redan där ser jag det där med att "vilja ha" blir "jag önskar mig" redan vid treårsåldern. Där en del lägger en halv månadslön på de perfekta julklapparna som barnen ändå inte kommer att uppskatta på det sätt som föräldrarna önskar. Det verkar som om det mesta handlar om status, vem som gav mest och för mest kronor. Inte om vad julen egentligen handlar om.


Sen är det ju det där ofrånkomliga svarta sidan av jul. Alkoholen. Till alla dem där som säger att julen handlar om barnen; låt bli snapsen vid julbordet då. Eller den där extra flaskan av julölen. Eller andra flaskan av glöggen som ska värmas på. För det finns ingen julglädje i att se sina föräldrar onyktra. De tindrande barnögonen slocknar långt innan föräldrarna gör det. Tro mig. Jag vet vad jag talar om.


Så jag har väl avhandlat både delarna nu? Eller? Sen får ni ursäkta om jag låter lite cynisk.


* Finland firar inte lucia som vi i Sverige, så det har slängt in en "pikkujoulu" mitt i december som "firas" på dagis, skola eller arbetsplats. Som en kombinerad variant av lucia och julbord. Minns att jag faktiskt föredrog dem istället för den riktiga julen.


I'm not the Grinch

Alltså, bara för att jag inte firar jul betyder inte att jag hatar den!

Det finns andra orsaker till att jag tycker att julen är en överskattad helg på året som kantas av hysteri och stress. Jag har valt bort det av andra orsaker också. Det är ju så att jag tillhör dem där som anser att julen tillhör en kommersiell verkstad som styrs av handeln. Ta till exempel orsaken till att tomten numera är så röd och vit är ju som bekant för att Coca Cola gjorde han sån. Samtidigt som alla de fina bilder som man ser i tidningar inte existerar i verkligheten. För vem kan ärligt säga att de fylls av julefrid på julafton? Hela dagen? Hela helgen? I dagens pusselvardag.

Alltför många lever i en annan verklighet som inte passar in i Disneys julvärld. Eller är som i Last Christmas videon. Eller alla de tusentals julkort som skickas ut vid den här tiden. Verkligheten ser helt annorlunda ut för alla andra där se går på knäna för att de önskar att verkligheten skulle kunna te sig lika fin som på bild.

Fick kommentaren från en kollega för ett tag sen att hon ska göra som jag, att hon kanske ska bojkotta julen. De missförstår mig helt enkelt. Jag bojkottar inte julen. Jag väljer bort att inte delta i hysterin. Skillnad.

Eller som en annan av kollegorna, eller snarare två av dem, är julmänniskor som försöker "omvända" mig. Alltså, vad är problemet? En av dem ser det nästan som en personlig förolämpning att jag valt bort att inte fira julen. De tillhör dem där som pyntar huset till tänderna redan i nvember. Det är ju JUL!

Jag tycker om maten och den gemenskap som man faktiskt kan välja själv. Att välja bort hysterin och umgås med dem man vill umgås med. Inte för att man måste för att de tillhör familjen. Att kunna välja vad man ska göra av sin dag, oavsett vilken tid på året, är någonting jag inte tänker välja bort bara för att någon fått för sig att julen är en familjehögtid. Tänk om man inte vill umgås med sin familj? Tänk om man inte har någon familj att umgås med? Nu har jag ju det, men jag väljer bort julen med dem. Vet ju hur de varit förr. Och jag väljer att inte utsättas mig för det år efter år. Man kan faktiskt bryta med traditioner och skapa egna. Så det så.

Sen är det ju faktiskt så att det finns en enda sak som verkligen gör mig irriterad, och det är att under julen ska man ju bry sig om de utsatta. Ursäkta? Vem ska göra det under de andra 364 dagarna om året? Är det så att genom att bidra med sitt under julhelgen är ett sätt att stilla sitt samvete under resten av året. Vad vet jag?

Så kom inte och kalla mig för the Grinch. För det är jag inte. Jag hatar inte julen. Jag tror inte på Kalle Anka helt enkelt.

diagnos

Läkaren kom fram till följande:
1. Jag är inte döende. Även om det nu emellanåt känns som det.
2. Det är INTE influensan. Även om symtomen är dem samma.
3. Det är INTE lunginflammation. Det kom jag fram till själv innan jag gick dit, men vill ju gärna inte ha det igen.
4. Lungorna låter bra så det är inte KOL heller. Alltid ett plus i kanten när man får höra sånt. Kan andas ut där lite i allafall...

Så det vi kom fram till där vi satt på hans rum efter hans klämmande och rotande att jag har vad som kallas för vanlig hederlig förkylning.

Sen fick jag då veta att de ser inte 37, 4 (som jag hade innan jag gick dit) som feber, utan som förhöjd kroppstemperatur. Bara så att ni vet. Men han sa också att det betyder inte att man inte har en infektion i kroppen, för det har jag ju uppenbarligen. Hem och lägga mig på saoffan och ta hand om mig helt enkelt.

Och så kom det där jag visste skulle komma. Har ju träffat unge herr läkarstuderande (ja, han är inte helt klar än) ch han har ju tagit upp det förr. Rökningen... och så det andra min ålder. Usch. Men jag är utesluten att skriva ut Champix (tror det stavas så) till i allafall. Efter att några stycken tagit livet av sig efter att fått det utskrivet så är det återhållsamma med det där. En av de svåraste bieffekterna av just den medicinen är att man blir deprimerad. Och eftersom jag nu vart det förr (och har en släng av det emellanåt) så vågar han helt enkelt inte. Så var det med det. Inga genvägar för mig då med andra ord. Ta tag i det själv helt enkelt.

Tack för den diagnosen. Nu kan jag sova lite lättare. Ja, jag fick ju med mig hostmedicin hem.


update från sjukstugan

Idag har jag sovit. Oj, vad jag har sovit idag. Inte direkt min mening då jag skulle ha ringt samtal redan på förmiddagen, men det löste sig ju ändå. Har ju gjort dem nu i allafall.

Inne på fjärde dagen med feber, även om det direkt inte är jättehög (37,6) så är det ju fortfarande feber. Så det blev att ringa läkaren idag. När jag sa att jag misstänkte influensan så fick jag veta att den snälla sjuksköterskan att influensan inte är bekräftad i stan än. Men sen fortsatte hon med att säga att eftersom det är så många som ringt in med samma symtom så kanske det är dags att erkänna att den har kommit. Nu är det ju inte bekräftat att det är influensan jag har, men ändå. Nåja... ska träffa läkaren imorgon i allafall. Lite rädd för att det här ska fortsätta och bli lunginflammation igen. Den snälla sjuksköterskan förstod det. Så imorgon ska jag upp med tuppen.

Samtal nummer två gick till jobbet och förklarade läget, som så påpassligt var efter samtalet innan. Så jag kommer att vara hemma resten av veckan också. Orsaken? Jag har inte haft en feberfri-dag än och det är redan onsdag. Och på fredag skulle jag ha befunnit mig på jobbet igen. Blir inte så. För det finns ju inget som tyder på att jag kommer att vara feberfri imorgon direkt. Sååå... jag fortsätter att sjuka mig helt enkelt. Sen slipper det panikringa in folk för mig också. Så jag kan liksom slappna av lite grann i allafall. Nåt positivt mitt i eländet liksom. Även om jag inte har råd att vara sjuk. Tro mig. Inte direkt bra för min ekonomi det här.

Innan jag hann ringa någon överhuvudtaget så ringde Bror och undrade lite över nästa vecka och sådär. Varken han eller jag firar ju jul direkt, men han skulle komma över i allafall och undrade om han fick låna soffan om det var så. Visst får han det. Sen att han också är sjuk nu. Misstänker att det är jag som är orsaken till det faktiskt. Han var ju frisk i helgen innan han träffade mig. Han hade fått gå hem från jobbet igår efter att han nästan svimmat. Stackarn.

Idag blir det inte många knop gjorda här hemma kan jag ju meddela. Även om jag börjar bli rastlös. Det enda är att jag behöver gå och handla når ätbart. Vad vet jag inte, bara det går fort. Men först ska jag få i mig mera av mitt morgonkaffe.

panna

Fick order om att säga panna i telefon idag. Varför? För att se hur förkyld jag är... blir ju inte direkt att det kommer ut sådär jätterätt när man är täppt och så.

Nackdelen med att vara sjuk såhär är att när feber släpper sin värsta grepp om en så blir jag ju så jäkla rastlös och uttråkad. Vill ju gör saker, men så går det över när kroppen känner av febern igen. Sån där falsk energiboost helt enkelt.

Har pratat med folk på både msn och telefon idag. På msn slapp de ju höra hur sjuk jag faktiskt är. Medans de på telefon fick stå ut med alla dem där symtom som man nu har när man är sjuk. Lite synd om dem är det kanske, men jag behövde prata av mig lite vilket resulterade i att jag sen lät som om jag druckit whisky hela mitt liv.

Nåja. Samtal med Mamman som hållt sig undan ett tag igen. Men inget nytt under solen direkt. Hon pratade mest och jag lyssnade, vilket i sig inte heller är sådär ovanligt. Men hon verkar ju må bra i allafall för stunden om än hon har en del att styra upp så det blir bra till slut. Men det blir väl bra till slut det där.

Så ringde telefonen runt sjusnåret vilket visade sig komma från jobbet av en kollega som helt enkelt ville kolla hur det var med mig. Blev faktiskt riktigt förvånad över att det. Att hon la så mycket energi på det där och omsorgen över ens välbefinnande. Samtidigt som det faktiskt värmer såhär i efterhand.

Kvällen är sen och jag är lite trött. Dagen har liksom tagit ut sin rätt även om jag nu inte riktigt har gjort nåt men det tar väl på krafterna att vara social om än bara över telefon och nätet.

Vet inte riktigt om jag lovat bort min säng till Rockern numera eller om det fortfarande är på planeringsstadiet. Pratade med Pojken om det där efteråt och han kom med en ypperlig lösning på problemet. Jag behöver ju inte direkt ge bort den utan låna den till henne under obestämd tid. (Så vad säger du fröken? Tror du det passar dig? Men det praktiska får bli en senare fråga... behöver ju min säng. Faktiskt.). På så sätt blir ju den rent tekniskt fortfarande min. 

Men nu soffläge igen och se om det finns nåt att glo på i dumburken. Är ju inte direkt större fan av romantiskdravel så det som erbjöds såna som mig (Doom) tog slut för typ en timme sen. Men nu borde det väl vara fritt fram igen va?

attjo!!!

Nu kan jag notera att jag nu sitter och snörvlar också. Sådär niagarafallsvarning ur snoken helt enkelt. Pappershögarna här hemma växer som jag i nuläget knappt orkar bry mig särskilt mycket om. Sprider baciller omkring mig redan som det är, så en hög till eller två kvittar ju lika tycker man ju, Hinner med det där senare också. Nackdelen är ju att oavsett hur mjukt och lent papper man nu än snyter sig i så blir man skinnflådd likaväl. Så jag ser ut som Rudolf just nu, men hey... passar ju bra såhär i juletider så jag ska väl inte klaga. Det är ju bra att jag nu ser ut som ett fyllo som röker på också. Nä, här skulle inte några skönhetstävlingar vinnas.

Ringde till jobbet i ottan och meddelade att jag ligger hemma med feber och är sjuk. Hon som hade vaken natt tyckte att jag skulle stanna hemma. Nähä... menar du det? Men samtidigt så vet jag ju med mig att hade det bara vart lite hosta och halvkrasslighet så hade jag befunnit mig på jobbet på avsatt tid. Så ni kan ju ge mig en klapp på axeln och säga att jag är duktig flicka som lyssnar på kroppen och stannar lydigt i sängen/soffan under dagar som denna.

Var till affären en snabb sväng också och skulle ju bara ha med mig mjölk och annat viktigt som inte kan skjutas till en annan dag. Jag går runt och är mest sugen på en massa saker men vad är det för nytta med att köpa godsaker när jag ändå inte känner nå smak? Eller lukt? Men, jag kom hem med en chipspåse ändå. Kanske inte världens smartaste inköpsval när man är sjuk men kunde liksom inte låta bli. Det är nämligen salt och vinäger chips!! Fattar ni? Det som de hade för typ sexton år sen... och idag så finns dem igen. Yey!! Jag sket fullständigt i att det varken finns smak eller luktsinne, men dem behövs det ju inte direkt. Syrligheten känner man ju ändå. Så det där med att börja med bättre matvanor och sundare kost kan ju slänga sig i väggen nån dag till. Idag tycker jag bara synd om mig själv så då får man synda också. En dag hit eller dit spelar väl ingen roll i nu läget? Eller?

Nä, ska fortsätta att göra pappersberg framför TV:n istället. Och ta en chips till eller två. Attjo! God bless me.


utslagen!

Så! Numera kan ni räkna mig som utslagen. Idag har jag till slut införskaffat mig en termometer. En sån där som visa hur mycket feber man har. Bra investering och inte alls så dyrt som jag befarade, men de har väl blivit billigare? Eller?Febern som jag kände av och visste fanns i kroppen visade sig vara ganska exakt 38,1. Det är en och en halv grad mer än jag brukar ha. Så ni kan ju tänka er hur ont jag har i kroppen? Feber är inte skoj. Inte alls. Men jag har väl gått och fått influensan?

Så kära vänner, jag blir hemma i ett par dagar till. Min kropp säger ifrån å det kraftgaste nu. Har sovit bort det mesta av dagen, med undantag på ett par timmar där jag sa hejdå till Pojken som valde att åka hem idag. Han skulle egentligen vart kvar till imorgon förmiddag. För det kan ju inte vara kul att ha en yr och borträknad flickvän? En sån där som känner att det där med att vara social tar ju bara energi.

Nä. Soffläge igen känner jag. Kanske hittar nåt sevärt på dumburken också. Eller om jag sover bort nån timme till. Märks väl.

ut för räkning...

Så slog djävulsförkylningen från helvetet klorna i mig igår morse. Hosta från avrgrunden. Kroppen skimrar till till och från av febersvallvågorna. Och orden vill inte komma ut i rätt ordning, inte bokstäverna heller... suck. Så det blir en snabb sammanfattning bara.

Lucia hos mina föräldrar gick bra. Bättre än förväntat men jag ger min bror den creditet. Han funkar lite som en neutralisering mellan mig och mor. Blev sjukt mätt av all mat kan jag ju säga.

Skjutsade in Bror till tåget halvvägs hem till honom och sen hem till mig. Handlade innan vi kom hem och sen blev det soffläge under filten resten av kvällen. Nog för att det är kallt hemma hos mig men igår frös jag nå djävulskt. Trött som en gnu också och det där med att vända på dygnet går ju inte sådär bra. Blir det inte bättre innan kvällen så ringer jag och sjukskriver mig. Det här går ju inte!

Näää... nu blir det att ta hand om mig. Ska be Pojken åka och handla år mig först.

faller snö...

Så har jag ännu en tidig morgon bakom mig. Jaa... vad ska man göra liksom? Kan man inte somna om när man vaknar till så är det bara att masa sig upp helt enkelt. Inte mer med det liksom. Drygt, men tyvärr verklighet. Blev väl nån timmes sömn i allafall så det där med att vara sams med John Blund var önsketänkande. Men å andra sidan så kan det ju vara så att fullmånens kraft är starkare än John Blund? Verkar ju inte bättre... inte nu i allafall. Resten av månadens dagar och nätter kan ju diskuteras sen.

Här snöar det för fullt just nu i allafall. Skillnaden i hur landet är uppdelat är verkligen tydlig ibaland. I huvudstaden igår var det barbacke och regn med ett par plusgrader medan det blev minusgrader så fort man kom norr om dalälven. Snö fanns det igår med och mer kommer det hela tiden. Världen blir lite mysigare när det blir såhär som det är nu. Tystare om inte annat. Vitare. Renare.

Fredag idag och Pojken ligger och sover än. Ska väl ta och väcka han snart eller så om en timme eller nåt. Märks väl när jag tycker att han sovit färdigt. Tråkigt att sitta uppe själv ju, men idag har han tagit ledigt så jag kan ju vara snäll och låta han sova ut lite i allafall. För imorgon blir det ingen sovmorgon heller. Ska till mina föräldrar en sväng och äta gott och fira deras bröllopsdag. Lucia igen ju och ännu en årsdag att karva in i livets träd. Ska ta och ringa Bror senare idag och kolla när han hade tänkt att vara på plats så man kan tima in varann litegrann. Sen var det ju ett tag sen som jag pratade med han också om man säger så. Han skulle vara upptagen ikväll, men nån minut kan jag väl sno åt mig tycker man ju.

Ska väl ut i snön och ta mig en cigg till såhär på morgonkaffet. Njuta av tystnaden en stund innan världen vaknar ordentligt till liv.

Counting all the assholes in the room*

Hur kan jag sammanfatta Volbeat igår då?? Vad är en bal på slottet? Typ.

Spelningen var hur bra som helst och de levererade hit efter hit på den lilla scen som finns på Debaser Medis. När karlarna klev på scen så började hela golvet gunga och man hade en snabb fundering om det skulle hålla för tyngden av publiken. Men så tog musiken över och det var bara att gunga med i takten med golvet. Fanns ju inte direkt nå annat val. Men oj, vilken scennärvaro och varje ton var klockren. Killarna ver vad de håller på med helt enkelt. Spelningen pågick lite över en timme eller kanske till och med en och en halv, har inte så mycket koll på det där faktiskt, och så var magin slut. Kändes lite kort med tanke på skivorna de släppt, men det är ju så. Gott och blandat plock och man får liksom hålla sig till godo med det.

Så kommer vi fram till det där som faktiskt sänkte hela upplevelsen lite. Faktiskt. Och det var alla människor. Alla dem där som verkade tro att de var ensamma på stället. Dem som var för onyktra till att börja med. Dem som hoppade i otakt. Dem där som fick för sig att det var okej att hoppa på mina tår. (Det är väl tur att man vart med förr så man har stålhätta på sig när man går på spelning. Dummare än så är man ju inte.) Och sen att det blev väldigt trångt, varmt och svettigt ju längre spelningen pågick. Debaser var sold out och det säger kanske en hel del. Vet inte hur många de kan släppa in, men många blev det och man stog som packade sardiner till slut. Eller dem där som inte respekterade ens önskan om att hålla sig en bit ifrån en. Armbågar är ju en väldigt bra sak att använda sig av när folk beter sig för mycket. Nog för att jag vet att det kan bli trångt på en klubbspelning, men nån måtta får det ju vara. Sen det där med att sen man tog lagen om att rökförbud på krogen så finns det en odör i lokalerna som bara är äcklig. Nog för att jag vet hur rökning gör med hälsan och att det luktar skunk (är ju rökare själv) så måste jag faktiskt säga att jag föredrar den lukten mer än kombinationen av pissoar, svett och unken gammal alkohol.

Jag är bara glad att jag tillhör dem där som visste vilka de fanns innan tredje skivan släpptes och det blev en sån hype kring dem. Det fanns ju en hel del sånadär på plats igår. Dem där som hört dem på radio och säger sig vara fans. Okej, jag kanske dömer folk för hårt eller har en massa förutfattademeningar om folk, men helt fel har jag ju inte när det gäller det där. Wannabees deluxe som går på saker bara för att det är inne. Nä, usch.

Så hade det inte vart för all the assholes in the room så hade det vart en perfekt tillställning. Kommer ju få möjligheten att i mars när de kommer till storstaden igen. För er som inte hade biljetter för spelningarna nu i december eller de kommande i mars kan ju införskaffa deras Sold out! DVD. Sen hade de killar som filmade hela alltet så det finns ju en chans att det dyker upp en ny DVD så småningom också.

Ses i mars igen då!

* rad ur Still Counting med Volbeat.

11 december 2008

Dagen är här!! Spelningsdagen är här*.

Och jag, jag har sovit hela natten!!! Bara en sån sak. Visserligen fortfarande trött men ändå. Jag har sovit! Hur bra som helst, så slipper jag sova i bilen på vägen ner sen. Nu blir det bara att njuta av dagen då... och bjuda kompisen på mat också innan det bär iväg. Vi blir tre som åker ner. Den där samma som brukar komma upp på fika även om Pojken jobbar.

Gårdagen blev inte alls sådär som jag hade tänkt från början. Hade ju visserligen inte så mycket på agendan heller direkt, men det lilla som faktiskt fanns med där blev ju inte gjort det heller. Satt hellre hemma och hade sällskap av Rockern över msn om man säger så. Hade ingen lust att ta mig ut i snålblåst och yrsnö så det blev att messa Pojken på jobbet och be han handla på vägen hem istället. Själv gick jag och kramade kudde istället. En mycket bättre deal tycker jag. Sov lite väl länge med risk för en ännu en sömnlös natt framför mig. Men jag fick fel, och hur nöjd som helst. Kanske jag och John Blund numera är sams igen då? Återstår att se om man säger så.

Nu är det inte många timmar kvar innan det bär iväg då. Nyvaken och med morgonkaffe så känns det som om det blir en bra dag idag.

*Vad det är för spelning? Volbeat.


uppe före tuppen igen

Vissa saker förändras inte helt enkelt. I natt inget undantag, även om jag fick några timmar extra sovtid jämförts med natten innan. Åh, vad drygt det är att vakna till och sen inte kunna somna om. Fattar liksom inte! Vad är problemet? Har ju inte haft några som helst problem med att somna om med Pojken bredvid mig förr. Men nu, ta bara de två senaste två nätterna till exempel... har gått upp och tittat på nattTV och funderat en del. Undrar om John Blund blev sur för det jag skrev förra veckan? Misstänker nämligen att så är fallet.

Eller så är det helt enkelt så att jag på nåt omedvetet plan automatiskt ställt om mig till att jobba natten att jag inte kan sova då. För att jag sen kramar kudde när alla andra sitter på jobb eller gör annat under dygnets ljusaste tid är liksom en annan sak. Det är ju nätterna jag är ute efter. Jag vill kunna sova bredvid Pojken när jag nu kan göra det. Det är ju liksom inte så att man är bortskämd med nätter tillsammans under en månad så man får ju passa på när man kan. Men tydligen inte nu då. Irriterande. Störande.

Så nu kommer ju min korta semester inledas. Egentligen skulle jag ha befunnit mig hemma redan om det hade vart en vanlig vecka. Men kommande natt kommer det att finnas en annan på plats istället för mig. Imorgon med. Så skönt även om det inte är så mycket egentligen. Eftersom jag nu inte har så många dagar att ta av så har jag fått hushålla med dem och dem två ynka semesternätter jag kan ta ut har jag tagit ut nu är den här veckan. Det ger ju mig sammanlagt nästan två hela veckor innan det är dags att infinna sig på jobbet, men det känns låååångt från tillräckligt. Men ett par nätter är ju bättre än inget liksom. Och den här veckan var jag ju lite tvungen att ta ut i allafall en natt. Ska ju på spelning imorgon jue. Äntligen är dagen nära!!! Har ju liksom sett fram emot morgondagens kväll sen i augusti.

Vad har vi på agendan idag då? Maila iväg en jobbansökan idag i allafall. Kan ju liksom inte nöja mig med det jag faktiskt har. Kan ju aldrig sluta hoppas på annat. Sen är ju verkligheten en annan. Kan ju försöka få en ändring? Sen blir det att kolla vad som finns i skafferiet för att se om det behövs handlas nåt till maten senare idag. Inte alltför mycket som stör min hemmafruliv om man säger så.


@???

Alltså, ursäkta, måste bara undra över en grej bara såhär mitt i tisdagseftermiddagen. I dagens datoriserade värld så kommer man ibland fram till att en del saker faktiskt inte är lika up to date som andra. Som det där med att söka jobb, ja jag gör sånt emellanåt faktiskt, så stöter man på arbetsgivare som skriver följande; Ansökan skall vara oss tillhanda senast si och så datum och så postadress. Ursäkta? Post-adress?? POST??!!?? och så lite snyggt påminna om att ange referens på kuvertet. Alltså! Vem skickar sina ansökningar per post på en tjänst idag? Bara undrar. Vad hände med snabel-a? Sen är det ju sådär att en del skickar ju sina ansökningar ändå per mail till vem som nu står som kontaktperson för stället, men jag vet att dem mailen läses inte heller. Står det postadress så är det så. Stenålders!! POST?! Men det är väl ett sätt att sålla bort dem oseriösa?

Hmpf... där försvann den liksom. För jag springer ju inte runt med min lunta jag har med mina meriter för att det kanske blir så att man får posta det. Eller skrivare heller för den delen. Nog för att jag har funderat på det där med skrivare under väldigt lång tid så betyder det ju inte att jag har en tillgänglig just nu. Hade jag vart hemma i stan hade jag ju kunnat låna ett, eller vart på jobbet inom snar framtid så hade jag ju kunnat utnyttja den, men nu är det ju inte så. Suck. Och luntan med kopior det jag har i ryggen kostar ändå 25 :- att skicka iväg. Sånt gör man ju numera inte ju. Vet ni hur dyrt det skulle bli! Vill de se ens papper så brukar det bli aktuellt vid eventuell intervju. Så ursäkta om jag frågar? Vad hände med snabel-a?

Men nu är jag ju inte helt anti posten så, det är jag ju inte. Men det finns ju bra sätt med snabel-a också. Som att få besked om att jag kom in på psykologin till våren. Nu känns ju inte fortsättningen av mina nätter så jobbiga som det faktiskt gjorde ett tag där. Jag sitter ju ändå och läser på nätterna så det spelar väl ingen roll vad det är jag läser? Så, om inget drastiskt händer (typ att jag får ett jobb jag verkligen vill ha) så kommer ni efter årsskiftet sitta och läsa en studentblogg. Och oj, vad ung jag blev helt plötsligt!

Men ändå... postadress?


nötter och risgrynsgröt

Jag kan inte sova!!! Eller jo, jag kan men timmarna liksom blir kortare och kortare. Värsta pensionärsvarningen jue. Fyra timmar är tydligen lagom iböand. Att vakna mitt i natten och tycka att det är dags att kliva upp är inte ens roligt längre. Som nu i morse, eller i natt, till exempel. Vaknade en halvtimme innan Pojkens klocka ringde för väckning. Ändå ska han upp tidigt den här veckan. Så det var ju bara att ligga där och lyssna till hans andetag och hoppas på det bästa. Det bästa inträffade aldrig och jag klev upp strax efter att han gått. Ingen idé att ligga där och hata världen liksom.

Helgen kom och gick och det blev inte direkt så som jag hade tänkt mig heller. Antiklimax på nå sätt. Och inget jag vill ska bli ihågkommen till eftervärlden. Men men... inte så mycket att göra åt det liksom. Insikter heter det ju så fint, tråkigt bara med såna. Hade tänkt fira finlands nationaldag i lördags, den nittionde, och hade till och med inhandlat finsk öl och hade på mig tröjan jag bara har på mig en dag om året, och så blir det bara pannkaka av allt. Eller nja, inte direkt men nästan. Så ska jag ta mig några öl så får det antingen bli med andra som tar sig några öl eller ensam. Ingen hit att vara den enda som dricker medan andra är nyktra eller bakis. Tanken var ju inte så från början direkt... att jag blev den enda som tog sig några öl. Så nä, blä. Hålla mig nykter helt enkelt. Svårare än så är det ju inte.

Igår tog jag och kokade risgrynsgröt. Sånt där som folk knappt gör längre efter att de säljs på tub numera. Inte samma sak som att göra själv ju. Även om det tar tid och man måste hålla koll på kastrullen hela tiden.

Nu börjar nedräkningen till torsdag. Nu är det ju bara tre dagar kvar innan vi åker ner till storstaden på spelning. Vi är en av de som innehar biljetter till spelningen då. Ska bli nice som fan. Hoppas bara man inte hoppas på för mycket nu. Risken finns ju. Men det tror jag ju inte.

Det är måndag idag. Och jag kan inte sova.

dumdidum

Jaha, mitt i natten igen och jag är uppe innan tuppen idag. Sovit klart för i natt, vilket är ganska enerverande. Vad får min kropp att tro att jag sovit klart efter fyra timmar? Nog för att jag sov en massa igår, men nån måtta får det ju vara tycker jag. Vet inte ens vad det var som väckte mig från första början, men efter en halvtimmes vridande och vändande och tittande och suckande gav jag liksom upp. Att jag ens försökte somna om fattar jag ju inte heller. Har ju inte lyckats med det så bra förr, i natt inget undantag liksom. Nåja. Får väl sitta uppe och ta det lugnt då. Lyssna till Pojkens lugna snarkningar och pilla navel eller nåt.

Jag misstänker att jag ligger på pluskontot hos John Blund, vilket gör att han istället för går runt och väcker folk samtidigt som han får andra att sova. Sådär omvänt ibland. För jag tvivlar på att han bara är en snäll snubbe som hoppar runt hos folk för att dela ut lite sömn. Jag vet ju att han ibland hoppar över dem som behöver det som mest, så varför skulle han då inte kunna vara tvärtom också? Sån där som hånskrattande väcker dem som sover som djupast och skrattande går därifrån. Hmmm, kanske ska skriva skräckfilms manus om det där? Jag menar bara att det har ju gjorts skräckisar om sämre saker, så det skulle säkert bli skitbra det där. En variant av barngrejerna som man fått höra är snälla som egentligen är elaka, som filmen om tandfen till exempel. Eller tomten som är elak, clowner med för den delen. Så varför inte göra en variant av John Blund? Hmmm... nu är det säkert nån som tar mig på orden och går och blir rik på min idé, men det får jag väl bjuda på i såfall. Men ni vet väl vart ni läste om det först sen va?

Jaja. Fredag morgon och det är inte ens gryning än. Mörkret råder utanför fönstret och det känns som om det bara är jag som är vaken. Nä. Pilla navel var det ja. Ska bara hämta kaffe först.

snö idag

Så vaknade jag till en vit värld idag. Här uppe snöade det för fullt när jag slog upp ögonen till slut. Tydligen tröttare än jag trodde. Var väl i halvkoma när Pojken stack till jobbet tidigare idag och snusade sen vidare. Tyvärr blev ju snön till modd under eftermiddagen, så vi får väl se hur länge den ligger kvar. Jag som vill ha snö i år!

Igår blev det strul på tågen igen och det slutade med att jag fick nya biljetter och omväg över storstaden istället. Blev första klass hela vägen då det var deras fel att det blev som det blev. Bara att acceptera läget och hoppas på det bästa liksom. Först ville SJ skicka mig med en helt annan rutt men det styrde jag upp lite snyggt sådär. Man har ju vart med förr. Så istället för en omväg på flera timmar så kom jag fram relativt hyfsad tid ändå. Det är väl bra att man kan ta för sig emellanåt. Men jag kom ju fram i allafall. Inga andra förseningar på vägen så.

Så har jag lagt upp julbelysning på balkongen här uppe. Hade dem liggande sen jag blev av med min egen och ljusen tycker jag ju om. Annars hade jag ju aldrig köpt dem heller så. Nu är det ju så att varken jag eller Pojken är några julmänniskor, men lite ljus har ju inte skada direkt. Han får helt enkelt gilla läget just nu. Och redan idag har en av hans kompisar reagerat över det där när han var uppe och tog en fika med mig. (De gör sånt här uppe bara så ni vet). Men julen tar slut där kan jag ju meddela er. Inga tomtar eller annat jox kommer fram nu. Levande ljus har man ju ändå.

Blir soffläge tills Pojken kommer hem så vi kan åka iväg och handla lite. Sen blir det lite hemmafru sysslor resten av kvällen, som att laga mat och sånt där trevligt. Men först resten av kaffet som fikasällskapet lämnade till mig.


onsdag idag då

Är på väg och packa ihop en liten del av mitt liv och hoppa på tåget norrut igen. Igen är väl fel ord då det var ett tag sedan sist, men det blir väl ändå igen? Jag tar med mig det som jag tror kommer att behövas, nackdelen är ju då att det blir säkert för lite oavsett vad. Blir ju borta en del dagar den här vändan. Jag få bara hoppas på att jag kommer tillbaka till ett hem så som jag lämnade det. Man vet ju liksom aldrig med grannen och dem som häckar här omkring. I morse knackade en på vid sju imorse, tog fel på både dörr och våning. Tur var väl att jag redan var vaken och på väg ut genom dörren. Suck. Snurrgökar!! Ska bli skönt att komma bort en stund. Vädigt skönt kan jag ju meddela er.

Hade ju möte i morse som gjorde att jag inte kan åka uppåt tidigare än så. Mötet som resulterade i att jag i allafall har det här att gå till en bit in på nästa år också, om jag nu inte skulle få nåt annat jobb inom den närmsta framtiden. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det. Pest eller kolera liksom. Så jag gör så gott jag kan för att det ska bli en förändring på den fronten i allafall. Mer än så finns det ju inte att göra. En sak i taget som det heter så fint. Så hade vi avtackning för en av kollegorna som sagt upp sig och sticker till en helt annan kontinent i ett halvår och gör andra saker redan nu på söndag. Ska bli intressant att följa hennes resande sen. Hon skulle hålla oss uppdaterade resedagboken.se, så länk kommer vid tillfälle. Just nu är det ju onödigt då hon ändå är kvar i Sverige och Europa. Avundas henne litegrann faktiskt. Att göra sånt där som andra bara önskar de vågade göra. Hon har alltid gjort sånt efter vad hon berättat, så hon kommer ju inte direkt sitta och undra vad det var som höll henne tillbaka när hon sitter på ålderdomshemmet sen. Jaja, ska väl inte fördjupa mig i det där alltför mycket nu. Hinner med det senare också. Har ju en del att fixelidona här hemma innan det är dags att röra på sig. Fixa lite saker så att jag lämnar någon sorts ordning tills jag kommer hem.

Ha det gott. Nästa gång jag skriver är det som hemmafru igen. Ska bli så trevligt så.

alltid plats för en fika?

Följande text fick jag på mailen idag (Tack Smurf). Vidarebefodrade den till ett gäng, men tycker att den passar att läsas av alla. Och den passar ju bra att lägga in här med tanke på allt jag brukar skriva om. Lite mer ljusare syn på saker och ting helt enkelt.

//
När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att
hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken
och två koppar kaffe:

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på
bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en
mycket stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den upp till
kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var
full. Studenterna samtyckte till att den var det.

Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken.
Han skakade den lätt Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan
golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De
höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i
burken .  Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång
om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt 'ja'.

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och
hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp
det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen.
Studenterna skrattade.

Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er
att den här burken representerar ert liv.

Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa
och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt
annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla
och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något, som hem, jobb
och bil.

Sanden representerar allt annat - småsakerna.

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte
att få plats med golfbollarna eller småstenen.

Samma sak är det med livet.. Om du lägger all tid och energi på småsaker
finns det inte plats för det som är viktigt för dig.

Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och
förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på
middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad.

Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om
'golfbollarna' först - sakerna som verkligen betyder något.

Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet
representerar.

Professorn log och sade, jag är glad att du frågar.

Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än
känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.

Betrakta denna berättelse och ta den till er.

//

Tål att tänkas på när man inte ser golfbollarna för allt sand...