070627 Helle Klein

Jag lyssnade på gårdagens Sommar nyss. Jag hoppade över tisdagens, men kanske kommer jag att lyssna på den också sen, kanske... om jag har lust. Jag kommer ju ha några vakna nätter där om ett par veckor igen. Jag vaknade alldelles för tidigt för att jag ska tycka att det var bekvämt och för att fördriva tiden med nåt meningsfullt och samtidigt ge tid för mig själv så letade jag reda på gårdagens sommarprogram. Inte för att jag känner att hon direkt tillhör dem där som jag ville lyssna på. Hon har en del att säga och syntes alltför ofta på tv för att man ska glömma bort henne. Kanske har det vart så att hon inte synts i rutan så ofta på sistone? Vet ej, tittar inte på tv... eller nja, inte på program där hon skulle kunna vara med. TV för mig är verklighetsflykt... ser på saker som tar mig till en annan värld och verklighet. Då vill jag inte höra om dagens politikers felsägningar och allt annat skit som händer i världen. För det är ju det hon är i första hand, politisk chefredaktör... sen att hon är blivande präst också. Så läste jag vad hon skulle prata om. Ord.


Ord är intressant. Betydelse och mening i ett ord. Makten i orden. Men så det där också om hur ord bara kan bli en svada av ingenting. Bara för att man skriver ord betyder det ju inte att det har en mening. Ordens betydelse... att ta makt över någonting för att förstå. (Namn hamnar där också.) Ord kan såra. Ord kan tystas. Ord kan överleva. Spridas. Ge hopp. Trösta. Men sen finns det dom där orden som inte betyder något. Tomma ord. Nötta fraser. Metaforer som tappar sin betydelse. Ordspråk som kan vara svårt för dagens unga att förstå. Hmmm... blev jag gammal nu igen? Men ord är intressant. Och man kan leka med ord. Man kan leka med meningar. Det är så mycket man kan göra med ord. men sen finns det ju dem där tillfällens där ord är överflödiga. Där orden inte räcker till. Där det inte finns några ord. Konstigt det där... Ibland räcker det att bara finnas till. Bara för att jag inte säger något eller skriver nåt betyder inte att jag inte existerar. Och så läs den där meningen igen utan "inte". Betydelsen blev helt annorlunda eller hur? Där har ni ordets makt och ser vad ord betyder.


070625 Anna-Karin Gauding

En okänd person för mig men jag lyssnade iallafall. Blev väl lite nyfken trots allt. Hon har haft ett liv; men pratade om följande -  (hennes egna ord) ? Jag kommer att tala om Latinamerika och om mig själv, om engagemang och delaktighet och om konsekvenserna av mina livsval. Men också om att välja till istället för att välja bort. Och som alltid så börjar jag fundera på mitt eget liv.


Hur skulle livet ha sett ut om man valt en annan väg? Nu har jag ju inte bytt världsdel eller kulturkrockar eller politisk aktiv på sjuttiotalet. Jag föddes då när världen förändrades som mest. Men ändå. Är jag barn av min tid? Att det måste ske förändraingar för att vi som föddes på sjuttiotalet ska kunna känna oss nöjda? Att det krävs förändringar för att vi som föddes då, för minst trettio år sen, ska kunna känna att vi lever? Att det vi gör har någon nytta? Att vi behövs... Undrar om inte det är just det som är vår tids gissel. Vårt arv och förbannelse. Att vi som föddes och växte upp då ska veta vad vi vill... ni vet sjuttiotalets pedagogik där man utgick från barnets behov. Vad ville vi? Vad vill vi? Vad känner vi? Hur känner vi?


Hur skulle mitt liv sett ut om jag aldrig flyttat? Hur skulle mitt liv vara idag om jag inte gjort just det? Flyttat och bytt stad när jag gjorde det? För det är ju där som det egentligen händer... Mitt liv har väl alltid handlat om just flytt. Att mitt liv får såna vändningar att jag inte har något annat val än just det. Flytta. Ibland ha jag undrat om jag ger upp och packar ner mitt och drar iväg.. eller om det snarare handlar om att jag tömt en plats på allt vad den har att ge och måste vidare för att jag ska kunna leva. Känna att jag andas. Kan det vara så enkelt att jag kräver mer än nån annan av en plats? Att jag måste känna mig hemma... behövd... älskad... Men mest av allt inspirerad. Jag saknar kreativitet i mitt liv. Jag saknar färg i mitt liv. Jag vill ha hela spektrat av färg i det som blev gråskala. Där skuggorna dominerar och verkligheten är trist och grå. Men det är svårt att hitta inspiration av sig själv. Att hitta det där i sig själv när det bara är trist. Grått. Trött. Dött?


Men det kanske är någonting annat i mig som drar? En längtan eller en tro att ödet har annat att ge mig. Att jag har andra saker att upptäcka. Uppleva. Göra. Och framför allt andra människor att träffa. Möta. Kanske är det så att mitt liv är just det där som en av de medier sa till mig för väldigt länge sen. Mitt levnadsöde... meningen med mitt liv... är att vägleda andra. Att vara den som hjälper andra på rätt väg. Finna de vilsna. Finna de som behöver min hjälp utan att leta och ta dem vidrae. Ge dem tro på sig själv. Ge dem modet att gå vidare. Få dem att våga tro på sin egen förmåga. Nackdelen är att jag verkar sakna en mentor. Någon som jag kan luta mig mot. Någon jag kan vända mig till när jag behöver stöd. Hjälp. Mod. Ork. Jag har haft tillfälliga stöttepelare, men så försvinner dem någonstans på vägen. Inte meningen helt enkelt.


Men jag är där igen. Flyttagen. Jag är redo, men saknar destination. Jag är redo att packa ner ett liv igen för någonting annat. Bopålarna är inte stabila och jag är rotlös. Jag har ingenting som håller mig kvar i den här stan. För enbart arbete gör inte att man har ett liv. Enbart jobb gör inte ett liv. Så det där med att jag inte har någonting kvar i den här stan stämmer. Det liv jag hade togs ifrån mig. De rötter jag hade slets upp och vittrade sönder. Det liv jag hade blåstes ut lika enkelt som när någon blåser ut ett ljus. Som vägdamm som spolas bort efter regn. Och alla spår av vad en gång var ett liv har suddats ut. Raderats och glömts bort av alla andra än mig. Spåren finns kvar. Fantomkänslor om någonting som inte finns kvar men det undermedvetna inte riktigt fattat är borta. Osynliga ärr av ett liv som inte var meningen. Inte för mig. Men det borde ha slutat på ett annat sätt. Men det var inte mitt val... då. Och någonting hände under året. Någonting hände som tog död på livet. Skrattet. Livet. Och ersattes med en längtan om någonting annat. Någonting annat, som jag inte vet vad det är eller vart det finns. Vet bara att jag är flyttagen. Rastlös. Uttråkad.


Och det där med att inte ha någonting kvar i den här stan är nästan helt sant... jag har kanske någonting här. Vänner. Men de vänner jag faktiskt har kvar förstår vad jag menar. De förstår mitt resonemang. Och flytt betyder inte att jag försvinner för alltid. Bara någonting nytt. Ny början. Det handlar inte om att välja bort någonting utan jag väljer till. Jag skulle kunna ge upp och bara acceptera läget. Jag skulle kunna ge upp och låta mig själv göra själslig självmord. Men jag vill inte det. Jag kan inte förmå mig att göra det. Jag vägrar. Så jag väljer inte bort något... jag väljer till. Det svåra är att säga vad det är jag väljer när jag saknar destination. För vart är jag på väg? Framtiden är som ett oskrivet blad. Som en vit fläck på kartan. Ingen som helst aning om vart jag är på väg. Det enda jag vet är att jag är redo att slita upp bopålarna och stöta ner dem någon annanstans. Och sen det att jag kommer att fuska lite under min semester... jag ska göra en resa. Se mig om lite i världen. Sen får vi se vart vindarna bär. Det enda jag vet är att jag inte kan stanna kvar där jag är nu.


Jag måste våga lyssna på mitt hjärtas röst. För inte förrän jag har lyssnat på vad den har att säga, som jag vet vart jag är på väg. Jag måste lyssna inåt innan jag kan följa hjärtats väg. Men just nu är den tyst... drunknat i andras röster. Andras krav. Alla måsten. Alla borde. Mentala resväskorna är packade... jag är redo att resa men hjärtat tiger still. Tålamod är väl nyckelordet just nu... svaren kommer till mig tids nog. Bara jag ger det tid. Lyssnar. Lär mig att andas igen. Och lär mig att leva igen. Sakta ner lite som det heter så fint. Sen kanske kommer resten som av sig självt?


tre veckor

Det har nu gått tre veckor sen jag fimpade min sista cigg.
Tre veckor där jag är nog den som är mest förvånad.
För inte trodde jag att jag skulle klara av det heller.
Nä, den mest negativa människan som ni stöter på har ni här.
Att jag trodde mitt försök skulle skita sig var liksom given.
Inte trodde jag att det skulle funka heller...
Skumt hur det kan gå.

Men det är väl det där med att idag ska jag inte gå till affären för att köpa cigaretter.
Men jag vet ju att de är en enorm trygghet i sig.
Speciellt om man är van att röka i tid och otid.
Det är en social grej.
Ett sätt att bryta isen.
En anledning att börja prata med nån.
För hur börjar man prata med folk på enklaste sätt annars?
Kan nån svara på den frågan?

Det betyder inte att jag ska börja röka igen.
Det skulle vara för enkelt.
Speciellt nu när jag kommit sähär långt.
Tre veckor... och så sägs det att första veckan... första månaden är svårast.
Jag skiter i vad folk säger.
Jag skiter i vad experterna säger.
Jag saknar ciggen... men jag ska inte börja igen.
Jag ska inte. Inte idag.

Nackdelen är att jag minns bara det "bra" sakerna med ciggen just nu.
Och hur gott det kan vara med en efter maten...
till kalla ölen...
skit också!
Men jag vet... det går över.
Gäller bara att rida ut vågen.
jag ska nog fokusera på allt det negativa istället...

070624 Mark Levengood

Jag har precis lyssnat färdigt på dagens sommarprogram. Och dagens pratare var lilla Mark. Kunde le lite igenkännande där han pratade om oss finnar. Det där att vi inte säger så mycket egentligen. Att vi väljer att vara tysta. Till och med när vi får en direkt fråga. Har på nåt sätt det där med att har jag inget vettigt att säga så kan man ju låta bli typ. Vi är nog lite specialla... eller jag ska nog skriva vi ÄR speciella. Alla ni som känner en finne/finska kan nog hålla med mig om det där. Att vara det i Finland är ingen konst, där är ju alla som du. Mentaliteten och tänket skiljer sig inte så mycket mellan finnar... inte ens om finnarna umgås i ett annat land. Finskheten finns där. Spelar ingen roll om man inte är född i landet i fråga, den sitter i generna typ. Speciellt om man har haft en finsk uppfostran, sen spelar det ingen roll om du inte minns språket. En finne är en finne. Punkt slut.

Jag har alltid undrat över det där. Hur det kommer sig att vi finnar är som vi är? Hur det kommer kan vara sig själv med andra finnar medan man bland andra ses som en udda fågel. Så säger han det jag aldrig ens tänkt på. Så självklart... att det inte finns ett ord för optimism i det finska språket. För den behövdes inte. Fanns ingen användning för ett ord som den där. Kan det vara så enkelt att avsaknaden av ett ord i ett språk kan påverka mentaliteten på ett helt folk? För hur kan vi vara annat än vemodiga och dystra om vi saknar ett ord för hur det är att vara nåt annat? Bara undrar. Kan ju förklara en hel del.

Men han pratade om kärlek. Och enkelhet. Men också det att folk är folk. Och jag kom på mig själv att tänka på det där med avsaknad av tro på just det där. Att jag tappade tron på kärleken någonstans på vägen. Sen spelar det ingen roll om vad andra säger. En bra dag kan jag komma på mig själv att hoppas på att det här är bara en fas... att jag inte gett upp helt. Att det folk berättar om sina egna lyckliga och lyckade förhållanden kanske en dag kan vara min verklighet. Sen så kommer det en dålig dag då jag förpassar detta hopp till en annan dimension och förklarar krig med mig själv. Att bara tanken är en barnslig förhoppning om någonting som aldrig kommer att hända. Nackdelen är att i den här frågan är dem dåliga dagarna fler än dem bra. Jag kanske ska säga emr att jag tror på kärleken till den grad att den är till för andra... Men inte tillräckligt mycket för att tro att den är till för mig. Jag har försökt. Jag gav det en chans... men verkar inte vara för mig.

Och så kommer jag tänka på senaste Amelia som damp ner i brevlådan här i veckan... horoskopet i den och orden träffade precis rätt. Att kärleken kommer att komma... även till den som tappat tron på den. Vi får väl se... Detta ska tydligen inträffa innan två veckors perioden är slut... tror det var nästa helg? Osäker där.. är ju inte hemma så jag kan kolla det där. Kan ju vara bra då om jag hade ett liv? Tvivlar på att han kommer att ringa på min dörr helt utan vidare. Kanske bra att jag kommer att visats bland dem dödliga nästa helg? Att jag faktiskt kommer att visa min fula feta tryne utanför jobbets väggar och hemmets trygga vrå. Nej... jag känner mig inte särskilt vacker en natt som denna. Så trött på att se mig själv i spegeln just nu att jag bara har lust att kräkas på allt. Men jag vet att det beror på olika faktorer i mitt liv just nu... men just nu är det mest att min fåfänga känner sig bortglömd. Jag har inte färgat håret på ett tag och det syns. Men samtidigt så är jag så trött på färgen jag brukar ha att jag helt enkelt ignorerar fåfängans skrik. Vet bara att någonting måste göras innan jag kommer att visa mig bland dödliga nästa helg. Kan inte gå så som jag ser ut nu. Och det är ingen hit att känna sig ful och vidrig när man går ut första gången på länge. Tro mig. Jahaja... så lyckades jag med att byta samtalsämne helt också. Där ser man. Trådar som sticker ut och man spinner vidare. Så typiskt.

070623 Ulf Lundell

Jag har lyssnat på radio inatt. Det tillhör ju inte till vanligheterna direkt att man slår på P1... men inatt så hittade jag radions arkiv och lyssnade på Ulf Lundell. Det där jag skrev om i förra att jag skulle ta och göra. Se om det gick/går. Jag läste i Molinas blogg att han pratade om Summer of love. Jag håller med henne helt där... att hans röst tar tag i en. Men att det var det han pratade om vore att förenkla det hela. Han utgick från den ja. Men så kom mycket av sånt där som fick mig att fundera. Sommarprogrammen får mig att göra det. Tycker bara att det är synd att man inte tagit sig tid under alla de år man missat dem att lyssna till vad andra har att säga. Vad de tänker på. Verkligen sitter en stund och lyssnar... men det ska bli ändring på det där. Om det ska vara så att jag sitter och lyssnar till programmet mitt i natten så gör jag det. Imorgon kommer jag att göra på detta sätt igen. Sömn och jobb gör ju sitt. Nätterna är mina och då kan jag ta tid för att läsa, skriva eller lyssna på radio. Bara jag inte har för hög volym. Nattro heter det ju så fint... sen kan man ju pausa program på radio.


Det där med tid... Vad är tid? Och så det där med resor i tid och rum innebär. Att fysiskt flytta och mentalt göra samma sak. Minnena fladdrar förbi och jag minns en sommar för femton år sen. Jag bodde nere i Blekinge och det var första riktiga varma sommaren som man fortfarande pratar om. Det var första året som Sweden Rock hölls... och ja, jag vet att det inte hette så då.. men det som sedan kom att bli SRF startade det året. Jag minns det så väl. Jag var där och jag kommer ihåg den kvällen. Tyvärr minns jag inte vilka andra band än Nazareth som spelade den kvällen. Att jag var där var av den enda enkla anledningen att jag bodde i byn som den hölls, lilla Olofström. Hände inte så mycket i den sömniga lilla bruksort det var... är? Och det var strålande väder och allt var hur bra som helst. Vi, jag och några till, hade precis vart ner till Malmö och Köpenhamn och handlat så för oss lekte livet. Vi hade inga bekymmer i världen och allt var bara precis sådär bra som det skulle vara.


Den sommaren fortsatte så... och så kom Östersjöfestivalen och självklart var man ju där. Min första östersjö, och det blev att vi åkte in en torsdagkväll. För just den där torsdagkvällen stog just Ulf Lundell på scen. Karlhamn och Östersjöfestivalen bjöd på den konsterten så den var gratis. Det tackar man för.. bockar och bugar än idag för den upplevelsen. På den tiden så var inte festivaler så vanliga... stadsfester tillhörde inte heller till den kategorin så det var en upplevelse att bara sitta i öltält och ta sig en öl eller två. Idag är inte känslan den samme. Det har liksom blivit för vanligt, men då 1992 så var det nästan exotiskt. Någonting som man såg fram emot.


Då för femton år sen så hade jag hade gjort min första tatuering. Fortfarande relativt färsk den kvällen, men jag visade upp den iallafall. Det gör man med sin första... de andra är inte samma känsla med som den första. Den första som jag gjorde i Malmö hos Kenneth Fong, som gjorde de första strecken på min hud. Sen dess har det blivit väldigt många sådana sedan dess. Och smyckar min hud än idag. Någonting som kan kallas för pågående projekt *ler*.


Ack, dessa funderingar. Finns ingen slut på dem. Som det där med att flytta... hur han (Lundell) berättade om sina egna flytt fyller mig med en längtan att kunna göra det samma. Och blev förvånad över det där med att han berättade att Jack Nicholson fortfarande bor i sitt första hus han köpte. Låter otroligt, men säkert sant.. Kan tänka mig att just han skulle göra nåt sådant. Men jag håller med Lundell där, det krävs nåt speciellt för att göra någonting sådant. Jag skulle ha lite svårt att tänka mig att jag skulle bo kvar i min första egna lägenhet. Jag har flyttat några gånger sedan dess... orkar inte räkna gångerna. En del, låt oss stanna där. Kanske är jag rastlös. Kanske är jag orolig. Kanske handlar det bara om rotlöshet? vem vet, men det finns en längtan om att flytta igen. Få yttre miljöombyte så min inre kan få ro, stimulans. Jag vill bo på en plats som ger mig inspiration. Någonting som tillfredsställer mina sinnen. Stimulerar fantasi. Får ordning i kaoset i mig. Får tankarna att få ro. Kunna andas.. finna lugn. Bli nöjd. Känna frid.


midsommardagens morgon

Jag borde ligga till sängs egentligen, men det kan vara nog så svårt att ta sig dit ibland som det är att bara ligga och stirra upp i taket. Idag är en sån dag. Idag är en av dem där dagarna där jag inte lämnade tankarna på vägen hem. Jag tog en promenad i regnet. Och de följde envist med mig hela vägen hem. Men det är bra tankar idag... bra tankar inatt.  En stund med mig själv... egna tankar och i egen takt. Jag har börjat göra det, gå till jobbet och så går jag hem också. Lång stund med bara mina tankar att lyssna till, jag har ju trots allt nästan en timmes gångavstånd till jobbet... Lång väg att gå och ha saker att se på och förundras över. Som nu på morgonen i regnet så var det väldigt tyst. Inte så många som var uppe nu... bussarna som åkte förbi var tomma. Knappt en bil ute och så plötsligt så hör man radion spela i ett öppet fönster och småsjungande. Trevligt sånt där. Små överraskningar i vardagen. Dagen efter idag för väldigt många annars. En av de få saker som jag kan tycka är skönt med att ha jobbat en natt som denna. Jag slipper sånt... skönt faktiskt.

Men jag längtar till nästa helg redan nu. Min lediga på en månad... inser ju nu hur det ser ut i verkligheten. Jag har jobbat fyra helger nu. Jag behöver vara ledig nästa helg. Ska nog maila det till chefen också, så hon inte ringer in mig igen. Det är ju det hon gör. Ringer in mig, hela tiden. Det kan vara nog så jobbigt att jobba varannan helg... men att göra det varje helg börjar bli lite för mycket. Skrev jag börjar bli? hmmm... det är jobbigt. Men jag fick väl en form av bekräftelse här i veckan från henne. Nåt jag väntat på det senaste året... En av dem där sakerna som gör att man orkar jobba med det man gör. Att få bekräftelse. Uppskattning. Uppmuntrande ord... Även om hon kanske säger det till andra. Även om hon nu gör det betyder inte så mycket egentligen när det är någonting som man vill höra. Att veta är inte samma sak som att känna det. Jag behöver få höra det. Jag tror de flesta vill höra det emellanåt. Att man gör ett bra jobb. Men i onsdags kom dem första och förmodligen sista. Jag är tydligen en ängel. Enligt henne iallafall, just då. Men jag vet inte om det är för lite för sent.

Jag ska väl försöka mig på det där med att sova... och veta att jag missar första sommarprataren idag. Skulle vara intressant att höra vad han har att säga egentligen... Ulf Lundell. Jag sover klockan ett och reprisen missar jag då jag kommer att vara ute på min promenad till jobbet då. Kanske kan någon lyssna på den och berätta för mig vad han har att säga. Eller den kanske går att lyssna på på nätet sådär i efterhand? Finns ju en massa program som man kan lyssna på ur deras arkiv har jag hört. Kan ju kolla upp det sen. Eller nån som kanske vet om det går att göra det? Skulle ju vara kul att veta för jag missar ju morgondagens också... Inte kul alls ju. Men men... som med resen av allt som händer runt en så missar man allt. Det där med att ha ett liv kanske? Skulle ju vara kul att kunna göra saker som man själv vill någongång istället för saker som man måste, eller borde. Men nä... sova tillhör väl till en av dem där sakerna som kan vara bra att göra om man ska orka jobba natten som kommer? "Måste" måste jag ju inte, men det kan ju vara bra att göra det. Vet ju hur trött jag blir om jag inte sover dem där timmarna jag behöver... och så det där med att ta det lugnt på "morgonen" innan man ska iväg och jobba.

Men nu blir det "god natt och sov gott".

årets kortaste natt

Vissa dagar, vissa nätter, får en att tänka lite mer på saker och ting. Inte allt som bara är nattsvart eller grådassigt... Vissa nätter kan man faktiskt känna hopp. Jag vet inte vad det är med just dessa nätter, specialla nätter enligt wicca. En av de stora stora sabbaterna som är under året. Och det finns två som får en att känna och tänka på speciella händelser. Att man är del av någonting större. Det är någonting speciellt med just midsommarnatten... eller midsommarsolstånd. Årets kortaste dag. Dagen när man firar ljuset. Värmen. Sommaren. Men på nåt sätt så får den här natten mig att känna hopp om någonting annat. Och jag vet exakt vad det är. Det börjar bli mörkare igen. Även om det inte är konstaterat eller någonting sådant så misstänker jag att jag lider av vår och sommardepression. Att jag mår som sämst när man egentligen ska må som bäst enligt andra. Det börjar på vårkanten... och så eskalerar känslan fram till denna natt för att just i natt nå sin kulmen. Och jag känner bara lättnad... Det börjar redan ett par dar innan midsommar. Då man känt för att promenera i solnedgången. Luktat på sommaren. Känt brisen smeka min bara hud. Lyssnat till mina egna steg i gruset. Hör prasslet av lövverket ovanför huvudet och jag kan bara le. Det är stunder som då som jag kan känna att det kommer att bli bra oavsett hur verkligheten ser ut just då. För när jag går på/vid/i såna platser så känner jag mig älskad. Svårt att förklara det där. En känsla som fyller mig och får mig att hoppas. Men känslan tystnar när jag kommer ut i verkligheten igen. Ut i vardagen. Ut i asfalten.


Årets kortaste natt inatt. Jag har suttit uppe och sett på soluppgången... Den som försvann bakom molnen innan den ens kom upp ordentligt. Ser nämligen ut att bli en grå midsommar, men å andra sidan är hon bara tidig morgon än. Eller fortfarande. Jag hoppas bara för alla dem som faktiskt ska fira denna dag att det blir fint... faktiskt så gör jag det. Regning midsommar är inget man vill ha. Skurar på sin höjd... Men mig kvittar det. Jag ska sova bort hela dagen för att jobba natten sen. Så för min del så slipper jag, och slapp jag, fundera vad jag ska göra. Eller det att jag slipper planera. Schemat gjorde det väldigt enkelt. Och sen det faktum att ingen frågat mig vad jag ska göra. Ingen som frågat mig om vad jag ska hitta på en dag som denna. Ingen som bryr sig om att fråga. Och det kan få mig att känna mig ensam och bortglömd. Utelämnad och ike önskvärd. Men sen är det ju det där med att jag faktiskt inte är alldelles förvånad eller chockad av denna faktum. Jag visste att det skulle komma en dag när jag inte ens får frågan. Denna dag har liksom varit på väg länge. Det började väl med att folk ignorerade mig när jag träffade dem ute. Sen det att det var jag som fick ta kontakt med folk... till slut så tröttnar man. Och så går dagarna. Så går veckorna och så sitter man sen här en natt som denna och konstaterar fakta. Ingen som frågar hur man mår. Ingen som frågar om man ska med. Nu är det ju så att oavsett om frågan kommer så kan jag inte. Sen har vi ju det att även om jag hade vart ledig så hade jag valt att stanna hemma... ren trots. Jag klarar mig. Jag har vant mig vid det faktum att jag inte har ett liv. Att jag saknar någonting väsentligt. Men det finns ju fler anledningar än att man växer ifrån... glider isär... vänner och bekanta. Jag har ett jobb som påverkar mitt liv på fler plan än jag tycker att det är bekvämt. Men just nu så känner jag mig inte illa till mods på grund av det. För inatt är en magisk natt. Det enda jag vet är att en natt som denna så väcks någonting i mig till liv... hopp. Konstigt det där.


Glad midsommar på er... oavsett vad ni hittar på idag.


den sjuttonde juni

När fan blir gammal så blir han religiös. Den har ni hört förr hoppas jag? Men det är väl så det känns lite idag. Speciellt med tanke på gårdagens kväll. Jag slocknade som en stock redan innan halv tio på kvällen. När jag borde göra andra saker en lördagkväll kan man ju tycka. Jag är ju singel. Jag har inga barn. Jag borde vara ute och roa mig. Jag borde träffa folk. Jag borde så många olika saker... men nä, jag ligger hemma och kramar kudde klockan halv tio en lördagkväll i mitten av juni. Jag som annars brukar sitta upp hela nätterna. Men nu var det inte så... jobbar denna helg igen. Pass jag inte skulle ha haft. Pass jag aldrig annars har. Sist jag hade jobb dagtid var förra sommaren. Ensamarbete oavsett, men dagarna känns inte lika ensamma som dagarna. Människorna är ju vakna om dagarna. Inte så konstigt i och för sig, brukar ju vara så det är. Och på helgerna är dem ju hemma också. Och då det regnar och har regnat hela dagen så stannar de inne också. Så det är ju skillnaden mot natten. På natten sover dem... och det är så tyst. Konstigt det där att man aldrig är nöjd. Så det känns lite skumt att jobba tider som andra har för jämnan... skulle det vara likadant för dem som jobbar dagar att helt plötsligt jobba vakna nätter? Tror det...

 

Men det känns ändå fel. Som om det var allvarliga fel nånstans. Skulle ju vart kul att för en gångs skull kunna skriva att jag vart ute och träffat en massa folk. Att jag träffat alla dem där jag inte sett på ett tag... men nä. Jag ligger hemma och sover klockan halv tio en lördagkväll. Utan ens vara sjuk eller nåt. Inte bra utveckling det här. Även om jag frivilligt gick med på att ha en hund till låns denna helg så det där med utekväll var ju uteslutet i alla fall... men ändå. Att sova redan innan halv tio på en lördagkväll ingick inte i planen direkt. Jag kunde ju ha haft en ledig helg. Om allt hade vart som det ska, men i min värld, i min verklighet, är ingenting som det borde vara eller ska vara. Lediga helger blir inte av (den andra som jag blir inringd på) och vi får se hur det blir framöver. Har semester inbokat? vi får väl se om jag kommer att få ha min semester utan avbrott. Jag ser ju luckorna i tidsjournalen. Jag ser ju vilka dagar som saknar vikarier, även om mina pass är fyllda. Det betyder inte att jag kommer att kunna slappna av och njuta av semester. Drygt det där. Det enda jag vet är att första veckan kommer jag att kunna njuta av den oavsett? för då är jag onåbar. Jag kommer att vara okontaktbar och väldigt långt borta från rikets gränser. Men sen när jag är hemma igen är en annan sak. Så vi får se...

 

Vi får se om jag får något som kallas ett liv också snart. Innan det är för sent... men så har jag roat mig med att leta efter jobb. Hittade till och med ett i min gamla hemstad som lockar lite. Frågan är ju om jag skulle kunna tänka mig att flytta dit igen? Tål att tänkas på... har ju en vecka på mig att tänka på saken innan ansökan måste vara inne. Fanns ju fler jobb att söka, men det är som det är. Och ingenting om det där jag sökte förra veckan... sista ansökningsdagen var i måndags. Sen vet jag ju inte om det behövs mer än två tre dar för att kolla igenom ansökningar? Men så har det ju varit helg också. Vi får väl se hur det blir med det där. Nu ska jag väl jobba lite... hehe... Fika och äta varm nybakt kladdkaka med cocosflingor. Men erkänn att det låter gott? Låter jättejobbigt va? Ibland förvånar de en. Klientelen alltså.


fjorton dagar

Just nu, ganska exakt på klockslaget, är det två veckor sen jag rökte min sista cigarett.
Fjorton dagar... det trodde jag faktiskt inte om jag ska vara helt ärlig. En stor del av mitt liv som jag bara tog bort.
Det händer att jag  fortfarande vill ha en cigg. Tillfällen där jag tyckte det var trevligt att stanna upp och ta ett bloss eller två. Men jag låter bli... och tanken flaxar bara förbi.
Men det är ändå duktigt av mig... starkt också kanske... och jag vet att idag blir det ingen cigg.
Kan inte tänka mer än så. Men just nu så vet jag att just idag blir det ingen.
Skulle jag tänka att det är för resten av mitt liv så skulle jag misslyckas, det vet jag ju.
Skulle jag tänka att det är för alltid, så skulle jag ta och köpa en ask bara för att ta mig ett bloss eller två.
Så jag tänker inte så... jag tänker att idag gör jag inte det.
Och idag är det 14 dagar och jag klappar mig själv på axeln...

mitten av juni

Ibland har jag funderat på att avsluta allt här. Bara stänga av allt och aldrig mer se åt samma håll igen men så kommer det en dag där jag känner ett behov av att skriva. Bara för att liksom. Sen kommer dilemmat; var ska jag börja? Oftast har det hänt saker som jag inte nämnt alls? saker som bara är och saker som sker. Tankarna som hör till börjar oftast där, små funderingar. Tankar om nåt obetydligt som sen växer sig större och när jag känner ett behov av att skriva ner det så har redan tillfället gått förlorat. För anledningen till varför tanken kom har slutat existera. Skumt det där. Och så känns det bara onödigt att ta om allt från början. Gamla saker som redan tappat sin innebörd, men som leder till andra saker.

 

Sen kommer det dagar som denna. Morgon, eller vad det nu kallas. Det är väl lördag också tydligen. Men istället för en ledig helg så sitter jag på jobbet, inringd? och där jag inte brukar vara på tider jag inte haft sen juli förra året. Ska bli intressant att se och känna hur det känns att jobba dag igen. Det var ett tag sen sist som sagt. För om man bortser från planeringsdagar och sånt så har jag inte haft dagpass sen juli förra året som sagt. Illa det kanske? Vet inte det? vet bara att jag har mitt schema. Jag har mina kvällar och nätter? resten är bara en svag aning om ett liv någon annanstans.

 

Denna helg eller snarare vecka är det Vattendraget också? skulle säkert vara trevligt att se vad som finns till försäljning där nere, men jag skiter i det där helt enkelt. Ekonomin tillåter inte ens resor till och från jobbet. Får välja vilket jag ska göra. Gå till eller från jobbet. Blir säkert bra det där till slut. En mil enkel väg nämligen. Så det blir att bara läsa om det? låta andra gå och berätta för andra, mig, istället. Vet att egentligen är det bara samma saker år efter år, men det hade vart skoj att komma ut bland människor. Att låtsas ge sken av ett liv. Låtsas som om man har ett sånt. Men nej, blir aldrig så. Istället så sitter jag på jobbet, fjärde helgen i rad och undrar vad det var som hände. Vart tog jag vägen? På nåt sätt slutade jag existera verkar det som.

 

Igår satte jag mig ner och tittade på reprisen av ?men in trees?, jobbade ju i onsdagskväll så det blev ingen sånt för mig då. Tittade på den och tänkte på vad som skulle bli dagens eller veckans tankenöt eller sanning. Och det den var tydlig? igen. Man kan inte stressa sig vidare, man ska låta saker ta sin tid. Det är inte lätt att gå vidare, att börja om. Att våga lyssna inåt är aldrig enkelt. Men så nyttigt när man gör det? och det att erkänna sina fel. Att våga erkänna sina tillkortakommanden. Svårt det där. En balansakt som kräver sin person. Att våga säga det högt. Och hur kommer man vidare?

 

Nu pratar jag inte bara i fråga om förhållanden? utan oavsett. Som jag känner nu är som om jag befann mig i nån sorts limbo. Nån skum dimension mellan vad som varit och vad som komma skall. En dimension där man bara är ledsen. Jag vet ju vad jag haft? alltid har haft? men jag vet inte vad det är som komma skall. Eller om det ens kommer att komma. Jag vet bara en enda sak just nu; mitt jobb tar slut i höst. Allt annat är bara dagar? sen att jag har bokat en resa till mitten av juli är en annan sak? betyder ju inte att det finns hundraprocentiga garantier på att den resan ska bli av. Jag vet ju att resan kommer att bli av, att jag kommer att göra den men det finns inga garantier som sagt. Det enda jag vet med hundraprocentig säkerhet är att jag mitt jobb läggs ner. Allt annat är en chanstagning? eller jag väljer ordet risk. För så som det sett ut för min del hittills så har allt jag gjort vart en risktagning. Det har bara slutat med att de är jag som förlorar i slutändan. Jaja, jag vet? med den inställningen så blir det aldrig bra sägs det, men vad göra när livserfarenheten säger precis det där. Sen underlättar det ju aldrig att jag numera blir kallad för bitter av en del i min omgivning. Och visst, jag blev nog det?


sju dagar

Jag har varit rökfri nu i en vecka...
Beslutet och velandet fanns där länge... alltför länge, men saker och ting blir ju inte alltid som man tänkt sig...
MEN förra söndagen fick jag nog...
rökte min sista cigg vid halv tio på söndagmorgonen efter en vaken natt och sen dess inte ett bloss...
Jag är så stolt över mig själv! YEY!

Men det har inte vart enkelt.
Från att ha rökt nästan en ask om dagen till at sluta helt tvärt utan hjälpmedel är svårt.
Ingenting har ersatt mitt bolmande... och det är svårast efter maten...
eller när man är på jobbet...
eller när man behöver ett par minuter för att varva ner och lugna ner sig...
men det är bara att rida ut vågen...
den går över...
och snart kommer det en dag där jag inte kommer ens att tänka på cigaretter.
Men inte idag... inte nu...
Men jag står emot suget...
vet ju att det är bara en tidsfråga innan jag har en hel dag utan att tänka på det där...

En vecka och inne på min åttonde dag...
första veckan som sägs vara jobbigast...
menmen...
än är jag inte på det torra... *suck*

paranoid?

Det var ett tag sen som jag verkligen skrev här igen... men det finns ju en anledning. För det första så har jag inte haft nåt att skriva om egentligen. Eller nja, det har jag ju men de blev bara för tungt för att ens tänkas högt. Sen var det och förmodligen är det ju så fortfarande att jag blev lite smått paranoid där en sväng. Mindre trevlig incident här för ett par månader sen som ledde till en massa annat och jag slutade att skriva helt enkelt. Var så uppe i allt skit att ag inte såg nåt annat just då. Och sen det att jag ville inte att en viss person skulle veta vad jag hade i tankarna just då... vad som försigick i mitt liv just då. Jag ville inte att någon skulle veta hur svart det faktiskt var där en sväng.
En massa svarta tankar, död och så tunga beslut och avsked. Idag ser det inte ut så som det gjorde för ett tag sen, men allt har ju sin tid sägs det ju... och det var då och nu är nu. Jag känner fortfarande lite av allt skit som var då, men inte ens i närheten av vad det faktiskt var. Sen är det ju det där att det känns mest som om jag inte har ett liv att skriva om. Men det kanske är då man ska skriva? Få ur sig skiten istället för att svälja allt?

Har pratat med en del om en del saker... Sånt som man normalt brukar eller hur? Men så kommer det fram saker... det dyker upp andra saker som man inte  ens var beredd på att det skulle dyka upp. Som om ens tankar var censurerade för en själv ibland. Skumt det där... Men blev väl inspirerad av att skriva igen efter att en väninna som skriver här hade fått beröm för sin och ska vara med i tidningen... Och sen det att hon inte har en kvar som länk till sin sida. Kanske en pik på att jag inte skriver tillräckligt ofta? Eller att hon väljer att inte läsa mitt? Eller det att hon bara tappat bort mig en sväng? Jag vet inte... men det är väl en liten uppmaning om att skriva lite igen? Sluta vara så paranoid eller hemlig... Jag menar ju bara att jag berättar ju inget speciellt iallafall... egentligen. Ingenting av det jag skriver är egentligen rakt på sak. Inget är ju klart och tydligt och jag vet att jag skriver i gåtor ibland... men det är mitt sätt att skriva.

Idag är en annan dag. Sommaren kom till slut den också och jag känner att det är dags att ta nya tag. Ändra fokus... kanske är det min tur nu? För så som det varit hittills under det senaste året så kan jag sammanfatta allt med ett ord; avslut. Bara en massa avslut och inget nytt alls...Jag vill ha en ny början... en massa nya "börjor". Jag vill ha ett liv. Jag vill så mycket men så saknar jag inspiration. Jag saknar tro. Och en del säger att jag blivit bitter... Jaja... vi får se om saker och ting har satts i rullning. Jag har uttalat en önskan. En stor sådan... kanske kommer jag få vad jag önskar mig. Kanske inte. Beror kanske på om jag och ödet befinner oss i fas idag. Om det här är vad jag ska göra så kommer det att ske. Annars kommer det att märkas ganska snart att så inte är fallet. Tiden får utvisa helt enkelt. De första trevande stegen har redan tagits. Och så finns det ju dem där jättekliven också... förändring. Vi får se... Men en del saker har redan satts i rörelse. Tankar om miljöombyte... inre och yttre. Läs den förra så kanske ni fattar...

Beslut.
Semester.
Jobbansökan.
Fortsättning följer...

"men in trees"

Av någon konstig anledning har jag fastnat för den serien som går på trean onsdagkvällar. Jag hade funderat över det ett tag om varför, för jag gillar inte ens henne som skådis. Så slog det mig under förra onsdagens avsnitt... tittade till och med på reprisen för att verkligen förstå vad det var avsnittet handlade om. Jag insåg då varför jag tycker om den... inte för att den är bra, för det är den inte utan snarare det att jag känner igen mig i henne. Hennes funderingar. Rädslan. Ångesten. Avslut och nya börjor. Och längtan efter nåt annat. Sen det att hon faktiskt vågade tro igen... tro på kärleken. Hoppas. Känna. Även om det inte var för henne. Och ältandet och funderingarna. Vilsenheten i sig själv. Men det är väl så det är?

Och så förra avsnittet fick mig att inse vad det är jag faktiskt behöver i mitt liv just nu. Jag behöver inspiration. Jag saknar den där kreativa delen av mig. Jag saknar en musa. Jag saknar en själ. Sen dess har jag lekt med tankar. Lekt med idén om att försöka hitta den. Om det så betyder att jag måste flytta, må så vara. Om jag så måste byta miljö helt, varför inte? Jag har absolut ingenting som håller mig kvar där jag är nu. Jag har insett det nu. Så glasklart det kan bli. Speciellt efter de senaste veckornas händelser.

Små saker som händer. Till synes betydelselösa men tillsammans blir en stor bild. Och gårdagens samtal och fråga fick mig att inse att jag har inget att förlora. Samtalet jag fick var från jobbet... inga vikarier och jag ska in istället. Jag fick visserligen frågan om jag kunde... och det tog en sekund att tänka efter... lite längre att säga det. Ingen skillnad på att sitta vaken där eller här hemma en natt. Det enda är att jag där får betalt av att göra nästan samma saker som hemma. Och extra pengar på kontot är aldrig fel eller hur? Det är ju så att jag saknar ett liv. Tragiskt, men sant.

Jag har ingenting som håller mig kvar där jag är. Jag har inga rötter. Jag saknar ett nätverk. Visst, en del av er kanske skulle komma med invändingar som jag kan argumentera bort. Finns ingenting kvar. Fråga så får ni svar... Vänner? hmm... dem få jag har förstår nog vad jag menar med det här inlägget. Finns ju många andra sätt att hålla kontakten på... så vad skulle det vara för skillnad mot vad det är idag? Så kallade kompisar... finns inga. Jag slutade existera när det tog slut. Verkligheten ser ut så i den här stan. Jobbet? Nä, kommer ju ändå inte ha ett jobb när det läggs ner. Tro mig när jag säger att jag tänkt...

Nu betyder det ju inte att jag ska flytta till Alaska (även om jag inte skulle tacka nej direkt). Jag vet också att flytta för sakens skull funkar inte. Blir ju inte bättre av att flytta nån annanstans... saker finns ju ändå kvar i en själv. Jag tänkte mest på byte av miljö. Det yttre... till någonting som ger mig inspiration. Någonting som får min själ att flyga. Just nu känns den bara kuvad. Tyst och grå. Jag vill ge den luft under vingarna. Spelar väl ingen roll om jag är ensam här eller nån annanstans? Sak samma liksom. Ensamheten ser likadan ut oavsett var man är...

Kanske var det därför som jag valde att våga tro på mig själv och beställde resan som jag kommer att åka själv på? Det känns rätt att göra den resan själv... ensam blir jag ju inte. Stort steg för min egen överlevnad... jag behover göra den här resan själv. Sen att jag vet att inte hoppas på för mycket är nåt att tänka på också. Men ändå... det handlar om mig! En yttre resa för att komma fram till mig själv... Låter kanske konstigt men det är så det känns.

Sen att serien får mig att hoppas på att jag en dag kommer att träffa nån. Nån som tar mig för den jag är och lyckas se förbi allt skit. Nån som lyckas övertyga mig om att jag är värd att älskas. Att jag kan bli älskad. Någon som får mig att tro. Däri ligger problemet. Jag tror inte. Och det handlar inte om det folk tror... dem som jag faktiskt pratat om det här med. Att jag inte skulle våga... det är inte det som är problemet. Problemet ligger i tron. Och det gör jag inte. Jag kan inte.



*För er som inte vet vad det är jag pratar om så handlar serien om en tjej som jobbar som relationscoach där hon efter en jobbig separation flyttar från storstan NY till Alaska. Och med allt vad det innebär... jag sa aldrig att den var bra. Bara att jag känner igen mig i henne.