sista april

Jag sitter här uppe och strålar ifatt med solen just nu.

Lite konstigt är det ändå. Från det nattsvarta till strålande solsken på bara en dag känns det som. Nu är det ju inte så att jag har tagit mig hit på bara en dag, men det känns så. En stor del i det här måendet just nu är faktiskt det faktum att jag inte kommer att behöva gå tillbaka till min gamla arbetsplats. En del av er förstår exakt vad det betyder för mig att kunna säga så. Skriva så. Att jag aldrig mer behöver sitta på mitt jobb och fundera vad jag gör där. DET är stort. Det är enormt. DET är obeskrivligt.

Pojken märker ju skillnaden mer än någon annan. Att jag har lättare att andas sen oket försvann. Vetskapen om att jag efter sjukskrivningen kommer att göra någonting helt annat. Att jag efter sjukskrivningen kommer att befinna mig på en helt annan plats. Att jag efter sjukskrivningen kommer att arbeta tillsammans med människor som vill verkligen ha mig där. Att jag efter min sjukskrivning kommer att vara på en plats jag vill vara på. Pojken ser det här. Han upplever det här. Han känner av det här. Glädjen som fått flytta in istället för ångesten. Nu är den ju inte helt borta ändå, men paniken är borta. Den akuta panikångesten som sköljde över mig finns inte mer. Det är knappt hanterbart. Jag kommer att kunna göra det, men inte idag. Det är så STORT! Han försöker väl få mig att landa lite i det här så jag inte flaxar iväg alltför långt bort i mina funderingar.

Igår var ju Pojken nere och hämtade upp mig och när vi var till affären så kommer hon som ska bli min nya chef körande och stannar mitt på vägen och skrattar åt mig och säger att jag ska pallra mig till jobbet istället. Pojken såg ju hur glad hon är att se mig mitt på vägen. Att hon är så glad över att stöta på mig att hon skiter i all annan trafik. Jag tror inte ni förstår hur mycket det betyder för mig just nu.

Valborg idag. Eldarna kommer att tändas lite varstans senare ikväll. Kommer att bli en strålande fin kväll.  Ni andra får ta det lugnt vid eldarna och med alkoholen eller vad det är ni kommer att göra en dag som denna. Jag kommer att ha en nykter och trevlig kväll i min del av världen och stråla ifatt med solen.

kaoshämtning

Det blev kaos igår. Bara sådär som det INTE fick bli.

Pojken kom utan att jag hade tagit itu med listan (mer än packat väskan). Han mötte en yr och virrig tjej som inte riktigt visste vilket ben hon stod på till slut. Men ja, jag fick gjort den där listan till slut. även om han nu tog hälften av punkterna. Han är lite snäll sådär. 
 
Detta tillstånd på matte smittade förstås av sig på Honan. Hon hade varit på språng hela dagen. Busat och inte kunnat varva ner alls. Vilket slutade med att hon hyperventilerade och flämtade av ren skräck när vi skulle sätta in henne i fraktburen. Hanen struntade ju i vilket. Låg mest och fundilurade över vad det var som var på gång. Jojo. Panikringa till Rockern om lån av hennes fraktbur men hennes var inte hemma. Det slutade med att vi åkte och handlade en ny. Nu har jag ju en av de större fraktburarna sen tidigare så de skulle ha fått plats båda två i den, men under rådande omständigheter blev det omöjligt.

Efter många om och lite tvång... vilket jag HATAR by the way... så fick vi in fröken i buren. Hon har ju liksom inga problem med den annars. Hon SOVER ju i den vanligtvis. Hon valde frivilligt att gå in i den när vi hämtade henne från katthemmet. Det enda som kan ha orsakat gårdagens tillstånd var jag. Att min konstiga yrhet smittade av sig lite. Ja, jag vet. Djur är känsliga. Men det underlättade säkert inte att jag blev stressad av att stressa henne och så Pojken som blev stressad av att vi båda var stressade och stressade upp henne ännu mer. Kaos säger jag bara. Kaos. Men in fick vi henne och sen var det bra. Ingen panik och inga konstigheter. Det var bara tvärnej att gå in i den helt enkelt.

Resan upp var hur lugn som helst för hennes del. Låg och filosoferade och undrade vad Hanen höll på med. Han får däremot panik i bur i bil. Så vi gjorde sådär som man inte ska göra och släppte ut honom. Han valde att sova på Pojkens axlar nästan hela resan upp. En stund låg han och snarkade i mitt knä. Så det var verkligen kaos igår.

Och så kom vi fram och släppte ut dem hemma hos honom och sen dess har de mer eller mindre klättrat runt, nosat, jamat och fundelurat på vart de hamnat. Hanen gjorde sig hemmastadd ganska snart, det är liksom hans sätt, men Honan däremot var orolig och nojig för minsta lilla igår. Speciellt människor. Jag förstår henne fullt ut. Men när vi la oss så blev det annat beteende och de skulle ligga på oss och sova. Det skulle gosas och det skulle klappas. Lite bus och lite spring. Så Pojken har inte fått sova många minuter i natt. Jag som är van vid deras ljud kan ju koppla bort dem på ett annat sätt. Sen att jag kunde ju sova vidare efter att Pojken gick till jobbet i morse är ju en helt annan sak.

Nej. Jag hoppas jag slipper göra sådär med Honan fler gånger. Hon är ju skygg sedan innan. Blir ju inte bättre av att hon stressar upp sig själv så att hon hyperventilerar. Eller ja, JAG kanske ska bli bättre på att hålla mina känslor under kontroll.

hämtning

Idag blir det att packa Pojkens bil med mig och katterna och brumma uppåt. Jaa, han hämtar mig idag. Han är snäll sådär. Jag lär bli borta minst en vecka är det väl tänkt. Nu när jag fortfarande kan. Sen blir det ju lite andra tider och jag lär ju inte kunna leka hemmafru hur som helst. Orsaken till att jag överhuvudtaget varit hemma här nere är att katterna ska få en grundtrygghet med mig i första hand. Det är ju ändå i huvudsak mina katter. Att han är en del i våra liv är ju liksom självklart. Men grundtrygghet måste de ju ha och nu efter typ en månad (är det inte längre) så känns det som om de är ganska så klara med vad som gäller och vad som är tillåtet eller inte. Innan dess ska jag väl försöka mig på konststycket att klippa klorna på dem. Det är long overdo men jag ville inte stressa dem alltför mycket i början. Men men... jag ska vakna till liv först. Kan ju vara bra så jag inte tappar tålamodet och klipper fel. Sen är det ju så att de busar runt just nu så jag kan ju vänta tills de härjat klart.

Oj. Det blev kanske lite mastigt stycke sådär direkt i början men vad ska jag göra? Kan ju inte stycka upp saker bara för att det ska bli enklare för er att läsa?

Nåja. Jag har haft två nätter av snurrande och sömnlöshet. Dumt kan ju tyckas när jag har hjälpmedel mot sånt. Men igår morse behövde jag vara klar i skallen redan från start så det blev som det blev. Jag tog nattsnurret och funderingarna som det är. Och igår var jag ju trött. Trött som en gnu när jag släckte ner men sen så ändrades ju det där under tiden jag kom till sovrummet. Skumt det där. Ska nog låta mig somna på soffan istället. Inget jag föredrar att göra men är det så så får det vara så. Sen är det ju sådär att av de små vita jag fick först gav mig myrkrypningar, och enligt psykdoktron så ska jag då inte äta dem. För sånt går inte över. Fick annat istället, men nu vet jag ju inte hur den funkar vilket gjorde att jag valde att snurra mig till sömns.

Idag blir det att packa ihop lite saker innan Pojken dyker upp så han inte tror jag är helt handlingsförlamad eller off. Nu vet han ju att jag kan vara både det ena och det andra, men han behöver ju inte ta det idag. Räcker med att han kommer ha en virrig dam med sig hem.

Jag har en lista med saker jag behöver göra innan jag låser dörren efter mig. En liten lista jag inte riktigt vet om jag hinner beta av innan han kommer ner. Sov lite längre än tänkt, men det får han ta tycker jag. Han vet ju vad han har att göra med numera så det borde ju inte komma som en överraskning direkt. Och hur ska jag komma ihåg att ta med mig alla mediciner som jag behöver tydligen? Och om jag blir borta mer än en vecka? Jäkla krångel det blev. Jag som hade problem att komma ihåg kläder att ha med mig. Räkna trosorna liksom. Nu ska jag hålla koll på doseringar och jox innan jag ens vet hur saker och ting funkar. Aaaargh. SUck. Näää... jag är inte arg. Bara frustrerad. Jag går runt på kemikalier. Jag? Skeptikern. Anti-piller tjejen liksom. Jag vill inte! Blöö.

Nattens funderingar tog mig till två olika håll. Den ena ljus och fin och lugnet själv med att jag kände att jag befann mig på en bra plats just nu. Jag är där jag ska vara just nu. Sen kom nattsvarta tankarna ifatt och förstörde den bilden lite. Smittade ner det ljusa med slingor av svart etter. Som för att säga att det är bara en illusion som ändå inte kommer att bli sann. Jag lyckades hålla kvar den braiga bilden. Det ljusa. Jag vet att de svarta finns ju där ändå. Jag finns ju där. Jag finns ju med i den bilden. Då kommer det aldrig att finnas enbart ljus.

Oj. Inte min mening att vrida till det sådär. Nu vet ni ju inte hela sanningen. Ni har inte hela bilden klar för er. Jag vet. En handfull med människor vet det. Jag är inte redo att delge er det än. Jag kommer att göra det. Men inte nu.

Tiden går alltför fort nu. Listan är inte ens påbörjad. Äh. Skriver väl när jag landat uppe hos Pojken och kan leka hemmafru igen.

När blev jag såhär ofokuserad? Splittrad?

avslut

Jobbiga samtal avverkas en efter en, men det visar sig att det var enklare än jag trodde.

Det första blev som jag redan misstänkte, väldigt konstig till slut. Den till chefen. Även om jag är van med det mesta med henne så blev jag lite ställd av dagens samtal. Så konstig att jag valde att kolla upp med facket vad jag ska göra. Då är det illa. Men facket gav mig rätt och sa att jag ska stå på mig. Än är jag inte klar med henne om man säger så. Eller om det är hon som inte är klar med mig. Jag vet inte. Märks. Konstigt är det i allafall.

Samtal nummer två gick faktiskt bättre än jag trodde. Glada för min skull. Oroliga för min hälsa, ledsna för att jag inte kommer tillbaka men glada för att jag kommer att få göra sånt jag vill. Känns så jäkla bra. Avslutningen blev inbokad också. Imorgon hade ju vart ypperligt, men nu blir det senarelagd så de hinner smälta nyheten. Lite gulliga där borta ändå.

Nu ska jag bara göra mig iordning och hoppa in i skorna och traska över till min kommande arbetsplats. Jag skulle ju kunna ringa som sagt, men det känns som om jag behöver gå över dit och träffa dem ansikte mot ansikte. Vara glad och så. För det är jag ju. Väldigt. Tacksam. Ödmjuk. Och lite stolt. De valde ut mig! De vill ha mig. Och ändå har de inte pratat med mina referenter än! Det ni. De ska givetvis göra det men ändå. Tjänsten är ju redan min. Och jag kan inte göra mer än tok le.

Hörni, det är vår!


fis i rymden

Mötet med psykdoktorn gick sådär som jag misstänkte.

Papper i handen om fortsatt sjukskrivning, med nya diagnos.
Ny tid om en dryga månad.
Hög med recept. Inklusive nya.
Påminnelse om remiss till samtalsterapin som jag ska ha.

Det nya var att jag fick;
Remiss till kemlabb för blodprovstagning. Kolla så att allt är okej och så.
Och remiss till en CET scan. Hjärnkoll för er som inte vet det. Vilket ska bli intressant som fan. 


Kasse med innehåll för 1775:- från apoteket. Högkostnadsskyddet gick ut typ nyss. Det var väl typ ett år sen jag hade lunginflammation sist? Tror det var nåt sånt. Typiskt, men å andra sidan så blir det ju billigt sen. Man får se de positiva i allt.

Det betyder att jag i allafall idag slipper göra studiebesök på en annan plats.

Nu ska jag bara försöka landa. För imorgon ska jag börja med mina avslut och börja med mina börjor.  Fattar ni? Nej. Inte jag heller.


world is spinning

Andas människa. ANDAS!!!

Alltså... jag tror jag dör.
På ett BRA sätt.
BRA, fattar ni?

När jag hade skrivit färdigt och hunnit logga ut så kom ett samtal. Rösten på andra sidan visste inte riktigt vad den skulle säga så jag antog det värsta. Det visade sig att det borde jag inte ha gjort. Eftersom jag från och med idag kan be min chef fara och flyga. Jag kan säga till henne att hon kan ta mitt jobb och stoppa upp den så långt hon bara kan. Jag kan ge henne långfingret och långnäsa och allt det andra man kan tänka sig eftersom jag har fått ett nytt jobb!

JAG FICK TJÄNSTEN!!!

Jag fick jobbet. Fattar ni? FÖRSTÅR NI? Jag kommer att få en ny chef inom kort.

Jag tror jag dör.
Andas människa. ANDAS!!!

Nu är det bara en del samtal som behöver göras. Saker som behöver sägas. Avslut. Och nya börjor.

Jag tror jag dör. På ett bra sätt alltså.

Världen snurrar lite fort nu tycker jag. Men det gör faktiskt inte så mycket just nu. Tiden i eftermiddag kommer att vara en liten fjärt i rymden känner jag. Piss i havet och så vidare. Livet blev så mycket enklare helt plötsligt. En del i problemet har försvunnit. Oket försvann.

Andas människa. Andas!!

*tokler*

tittut

God morgon världen. Idag ska ni få höra hur det är att sitta och vänta på att tiden ska gå. Uppe med tuppen och ut och springa och sen städa lyan. Näää, det där överdrivna glada gick ni väl inte på? Jag är halvt i koma just nu. Frukostkaffen halsar jag för tillfället. Inget bra tecken.

Tror ni inte att jag lekte tittut med klockan ändå? Sisådär tre timmar. Borde kanske ha tagit två små vita istället? Och inte har jag sovit lugnt heller. Tydligen tyckte jag att snurra är en bra idé eftersom lakanet låg som en korv under mig när klockorna gick igång. Visserligen utövade jag den gamla konsten snooza innan katterna tyckte att morgongos var jätteviktigt just då. Så ringde Pojken och önskade mig god morgon. Eller ja, han var mest förvånad över att jag låg och sov vid tolvsnåret. Tiden jag har att passa är inte förrän om nån timme. Och ja, småstressad. Smånojig. Nervös? Jepp det med. Ångest? Nja, inte riktigt än även om jag mest sitter och försöker komma ihåg att andas. Jag är väl mest orolig just nu.

Nyduschad och redo för fight. Det känns nämligen som om  jag kommer att behöva göra det idag. Fightas för min rätt att höras. Fightas för min rätt att säga mitt. Fightas för att jag ska tas på allvar. Fightas för att jag ska lyssnas på. Fightas för att få finnas till. Känns inte direkt som bästa förutsättningarna till att gå ner till psykdoktorn? Eller så är det kanske just det. Att jag inte tar vad som helst nu. Att jag inte ska bli överkörd. Att jag tar mig själv på allvar. Ingen annan gör ju det åt mig. Dags att komma på det nu, men hey, bättre sent än aldrig.

Jahaja. Typiskt. Tydligen vaknade resten av hjärnan och kroppen under tiden som jag suttit här och skrivit. Det var väl det som fattades. Välkommen ångest.

tankar inför natten

Nya dygnet har nyss börjat och jag sitter här. Jag känner att det borde vara sovdags, men jag vet ju hur det där slutar. Släcker ner och tror att John Blund väntar på mig tills jag kommer ner i sängen och det blir  tvärtom effekt. Det är då det nästan låter "pling" i skallen. Därför väljer jag att sova på piller igen. Så jag vet att jag inte kommer att möta gryningen utanför mitt fönster. Sånt kan vara småstressande. Sen får vi se när jag sen kommer upp imorgon. Men det ska nog gå bra. Två klockor som säger att det är dags att kliva upp.

Utan den lille vite så skulle jag bara ligga och vända och vrida på saker. Känna efter hur det känns. Försöka att inte tänka på saker. Vill tänka på andra saker. Formulera ord i skallen som jag ska säga imorgon. Gå igenom mötet inom mig redan nu. Hoppas på det bästa. Rädd att det blir tvärtom. Kanske det är då det blir dags att göra det där studiebesöket som jag funderat mycket på den senaste tiden. Ett besök som jag helst slipper göra, men vet att möjligheten finns. Om det nu skulle gå så långt. 

Nej, dags att koppla in klockradion igen då. Hoppas jag slipper leka tittut i natt. Hoppas att myrkrypningarna är snälla i natt.

Ny vecka har börjat. .

just ja

Jag glömde skriva om påringningen i morse.

Det finns få saker som irriterar mig så mycket som att det kommer någon och ringer på min dörr. Nu händer det ju inte det sådär värst ofta, men när det gör det så vet jag oftast om det i förväg. Gör jag inte det så blir den som står bakom dörren stående med en stängd dörr. Ja, jag vet. Jag borde öppna eller i allafall gå och se efter vem som vågar sig på att ringa på dörren hur som helst. Orsaken till att jag inte ens går och öppnar eller ser efter vem det är är efter gamla pundargrannen jag hade ovanför mig. Folk tog fel på dörr. Inte bara det heller visserigen. De tog ju fel på fönster också. Okej, avvikelse från ämnet igen.

Jag låg och sov när det ringer på dörren vid tiosnåret på morgonen. Inte sådär hemskt tidigt ändå, men för mig som ligger och sover betyder det att jag blir väckt. Väckt och jag ligger med hjärtat i halsgropen och panikar mig helt enkelt. Drygt som fan är det i allafall. Att min reaktion av plingande på dörren startar panikattack. Illa. Verkligen illa.

Nu har jag ju insett att jag har den reaktionen på ringande dörr oavsett tid på dygnet om jag inte vet att jag väntar på besök. När det kom sig så vet jag faktiskt inte, men den finns där numera. Sådär jobbigt. För jag har ju insett det inte är normalt att bli nervös av att höra porten gå och stegen som kommer uppför trappen. Jag slappnar av när jag inser att fotstegen inte är på väg till mig. Jag kommer på mig själv att småpanika mig i soffan när jag hör grannen mittemot stå och prata med någon av sina kompisar i trappen också. Vad gör jag om de ringer på min dörr?  Det bisarraste i det här är ändå det att ibland sänker jag ljudet på TV:n eller stereon när jag hör porten gå för att inte folk ska höra att jag är hemma. Ja, höra. Jag händer att jag sitter i en nästan nersläckt lägenhet av samma orsak. Inte sådär att det är mörkt i sig utan så att det ser nersläckt ut. Sjukt beteende, jag vet.

Jag ska nog ta upp detta beteende med psykdoktorn imorgon. Just ångesten jag kan känna när det ringer på min dörr. Varför jag ens har känslan är ett mysterium. Skumt är det i allafall.. Drygt med för den påverkar mig mer än man kan tro. Störande och sjukt beteende.

Undrar vem det var förresten. Felpåringning eller nån som tyckte att söndagsfrukost kaffe hos mig skulle vara trevligt.

Jag är inte riktigt mig själv just nu.

pillersömn

Jag skrev ju att jag hade hela helgen på mig och det är det jag har ägnat mig åt den här helgen. I fredags var det av ren trots. Trotsade min oro och noja och tog en liten rackare och kröp ner i sängen igen. Då var klockan mitt i natten. Igår kväll gav jag upp tidigare och tog en liten en för att se om det var den lille vite som fick mig att sova eller att hjärnan gav upp av sig självt.

Så nu, efter att ha provat de små vita sakerna som ska ge mig sömn så kan jag konstatera två tre saker.
1. Pillret får det att krypa i mig. Sådär som om jag har myrornas krig från TV rutan på min hud. Inget jag rekomenderar. Har för mig att det kallas för myrkrypningar? Även om mina inet direkt begränsar sig till benen utan även på överarmarna och axlar. Stort minus som får mig att ta upp detta imorgon måndag och kanske få andra?
2. Sover gör jag ju på dem, men jag tror inte att tolv timmars sova är direkt tanken, även om just sömn är deras funktion. Det där med väckarklocka var ju en bra idé som gick åt helvete både igår och idag. Envisa katter behöver inte direkt göra sig besvär heller. Matte-får-inte-sova leken funkar inte alls och tvångsgos slutar med tafatt försök med att klia dem lite på huvudet. Och så snarkar jag vidare utan problem. Ett plus i allafall.

Som nu, idag, så fick katterna upp mig till slut. Det är ju ganska effektivt att skrika mig rakt i ansiktet och emellanåt slå mig på näsan. Ja, ganska effektivt eftersom det ändå tig en halvtimme till innan det blev att jag klev upp ur sängen. Var tvungen att gosa först jue.

Och den 3:e för den finns ju. Hjärnan säger ridå efter en timme eller två av myrornas krig på huden. Tankarna slutar bara gå runt.. Eller som jag konstaterade igår så verkar dem nästan ställa sig och undra vad det är som händer när dimman lägger sig över dem. Sdär som om John Blund tagit med sig en armé och bara mejar ner allt i sin väg. Det är en bra sak. Faktiskt. Förutom det där att tankarna verkar lite förvirrade en stund. Tycker inte alls om. När jag sover med Pojken så tystnar dem bara. Sådär som att de till slut inte har något att säga och lägger sig ner i sina små vrån. Sådär lugnt och tyst en stund. Medans med pillrena så blir det bara ridå där tankarna stannar mitt i en mening och tystas av en osynlig hand.

Och nu, sista söndagen i april relativt nyvaken med första muggen kaffe bredvid mig klockan halv två på eftermiddagen, så vet jag ju att nåt fel är det ju på mig. Sömnen drabbas av det jag har. Antingen sover jag mer än halva dygnets timmar av ren och skär utmattning eller så sover jag i två tre timmar och på språng. Inga mellanlägen direkt. Och därför har jag ju två väckarklockor på när jag måste upp för att komma upp överhuvudtaget.

En av de första sakerna som jag gjorde när sjukskrivningen var ett faktum var att dra ut kontakten till klockradion. Den där som jag annars leker tittut med om nätterna. I och med att jag inte haft tider att sköta under den här månaden så ville jag komma ifrån det helt. Alltså, ingen klockradio. Jag har dock kommit på mig själv att leka tittut lken i allafall för att sedan inse att jag inte har några tider att passa. Dess röda siffror har inte lyst på snart en månad och ikväll ska jag koppla in den igen. Har tid att passa imorgon eftermiddag.

Mjo. Så en lite förvånande grej som jag blev lite glad av faktiskt. Att jag drömmer även under pillersömn. Ja, jag erkänner att jag var lite skeptisk till det där. Lite? Vilken underdrift! Är ju det fortfarande, men att jag drömmer även på piller är bara bra. Det visar ju att hjärnan inte är helt avstängd. Har för mig att en del piller tar ihjäl drömmarna. Och det är rent livsfarligt. Vi drömmer för att bearbeta verkligheten. Utan drömmar blir vi ju bara tröttare. Så den här helgen har väl omvänt mig litegrann ändå. Att sömntabletter faktiskt är en bra sak ibland.

Jag vet med mig om att det är en och annan stavfel i texten ovan men jag är inte riktigt vaken än vilket betyder att hjärnan har inte vaknat till liv än. Det är som om hjärnans delar går runt och är som zombies medan en del studsar runt som Tiger i Nalle Puh. Ingen bra kombination. Funkar inge bra uppe i hjärnkontoret då. Inge bra samarbete helt enkelt. Tankarna går liksom om varann då. Jag inte tycka om det.

Nej. Mera kaffe säger jag bara. Sen får vi hoppas på att sista resterna av pillret försvinner snart.

festivalminnen

Solen och reklam för större festivalerna gör att jag blir lite nostalgisk och minns. Av någon anledning kommer jag tänka på en Sweden Rock för ett antal år sen när det var sådär djävulskt varmt och vi satt under partytältet och bara hatade solen. Mja, inte alla då, men ändå. Skuggade lite i allafall. Vi var ett gäng som åkte och tältade ihop. Det där med drickandet behöver jag väl inte ens nämna?

I och med att vi var så många och hade bergsprängare med oss så var det ju en del som kom och gjorde oss sällskap. Sådär som man gör på festivaler. Just en person kommer jag ihåg eftersom han efter ett tag gnällde om att vi inte tog in han i gemenskapen. Orsaken var väldigt enkelt; han var full som fan och dryg så in i helvete. EFter ett tag blev skitförbannad att vi uteslöt honom för att han inte var svensk. Det blev väldigt tyst under partytältet kan jag ju säga. Alla tittade på honom där han stod och följande saker sades, typ.
- (jag) Ursäkta vad sa du? För att du inte svensk? Ser du oss som sitter här? Jag kan berätta för dig att ingen av oss är svensk så kom inte å säg att det är därför. Orsaken till det är att du bara är dryg.
- (han) Ni är visste svenskar! (ylade han)

Här började vi var och en då dra upp etnisitet och följande sades:
finne
finne
norsk
tysk
tysk/finne
tysk/svensk
same
finska
grek/grönländska
svensk/norsk
OCH EN SVENSK

Behöver jag säga att killen ifråga gick?
Så vår egen "lilla" svensk sa sen att det han borde känna sig utanför just för att han var svensk. *ler*

Ingen bra att komma och dra rasistkortet till mig. Det kommer man ingenstans med.

Aaah... dessa minnesbilder som fladdrar förbi. Platser, lukter och smaker. Sol och regn och lera. Trångt svettigt och skitigt. Men ack så underbart.

Fan. Jag vill åka iväg jue. Fan.

*nostalgisk*


äh... II

Dagen fortsätter att suga rejält. Men å andra sidan kan den inte bli värre heller. Var och handlade saker jag kan äta under helgen så jag slipper gå utanför dörren närmaste dagarna. Sen satte jag mig ner och tog itu med ekonomin. Den som kommer att vara icke existerande under kommande månaden. Skit också! Inkomsten sinar rejält när man går och blir sjuk såhär. Blöö!

Ångest deluxe väller över en i omgångar. Jag vet ju att jag överlever. Jag lider ju inte nöd direkt och det är ingen risk för att kronolle knackar på på ett tag i allafall, men ändå. Jag vill handla saker! Köpa onödiga saker. Sen bidrar ju inte vetskapen om att sjukskrivningen går ut om en vecka. Att ens tänka tanken om att jag skulle befinna mig på jobbet igen om en vecka gör att det blir lite svårt att andas emellanåt. Även om jag inte hyperventilerar (än) så känns det som om jag kommer att få det lite jobbigt den här helgen. Rent ångestmässigt. På måndag vet jag hur närmsta framtiden blir för min del. Det är långt till måndag. Väldigt långt.

HATAR DET HÄR!!!


Vill saker!

Den här dagen är ingen bra dag.

Andas var det ja.


äh... dra nåt gammalt över mig!

Ingen bra dag. Ingen bra dag alls idag. Suger pung. Suger royal pung*. Skitdag. Fan.

Tror jag är lite pms:ig. Inget allvarligt. Bara sådär vidrigt irriterad och förbannad på det mesta idag. Igen. Stör mig på saker som jag inte borde störa mig på. Som att jag idag gick upp tidigt. Vad fan det var ju jag själv som tyckte att väckning klockan på nio kan ju vara bra då kan jag ju inte vara störa mig på det. Jag borde väl inte störa mig på det... egentligen. Suck. Men väckning klockan nio är ingen bra idé när man inte kan sova som man tydligen ska. Och nej, inga piller igår heller. Ja, jag vet. Jag ska. Lugn. Jag hinner. Inte måndag än. Jag har heeela helgen på mig!

Hmmm... ni som inte varit här inne förr och det här är det första som ni läser måste ju tro att jag är lite schizofren (jävla stavning på ett ord det där med). Det är jag inte. Vad jag vet. Nej... jag är inte sjuk. Vad jag vet. Ähh... orka förklara nu liksom?

Fredag innan (min) löning. Men sak samma egentligen. Har ju ändå inget att göra den här helgen. Stort jäkla blöö helt enkelt.

Ännu ett inlägg utan substans och djup. Ännu ett inlägg utan vettig orsak. Bara spott och spe och sprida lite galla över nätet. Livet suger royal pung idag. .Jag tror jag ska ta och dra nåt gammalt över mig. Allt annat kan dra åt helvete helt enkelt. INTE en bra dag idag.

Jag tror jag är lite pms:ig. Inget allvarligt. Bara en tjejgrej.



* Ja, jag vet! Jag vet fortfarande inte ur det känns rent bokstavligt men det är ett uttryck! Jees (himlarmedögonen)

repriser

Mitt i natten. Snart morgon. Inga piller ikväll. Vågade helt enkelt inte. Jaa, jag vet: Löjligt! Men så har jag ju några dagar till på mig innan måndag.

Jag har under dem här veckorna följt en del repriser på dumburken. Ligger på soffan med en katt i knäet och tittar på daytime tv. Väldigt mycket skräp men så dyker det upp nåt som faktiskt är värt att tittas på. Visserligen tillhör min "daytime tv" mitt i natten, men visst händer det att jag ser på repriser dagtid å. Äh, ja... jag ser på TV. Ok? 

Jag ser på reprisen av Greys anatomy. Ja. Vad ska jag säga? Fick mig att tänka på saker som jag inte ens reflekterat över på ett tag. Tanken har ju dragit förbi sådär, men inget som direkt fastnat. Kan ju klargöra att jag var aldrig en Grey-fan innan jag hamnade i soffan för en månad sen. Fanns ingen tid till det. Jobb eller annat skit kom emellan. Men nu följer jag den. Trodde faktiskt inte jag skulle göra det, men  ändå sitter jag där och ser på repriserna. Dag efter dag. Fem över halv sex sitter jag där som ett fån. Och det slutar med att jag funderar. Reflekterar över saker. En mening i serien kan sätta igång en lavin i mig. Skit också. Samtidigt bra att det sker nu och inte sen.

Jag ser på avsnitten om Sex and the city och så funderar på mitt egna skit. Gamla skit. Nya skit. Bra skit. En del om relationer. Ja. Det är ju det serien handlar om.

Jag sitter och följer Arkiv X på nätterna numera också. Bara se på avsniten gör att jag finner mig själv att vara nitton igen. DET var ett tag sen. Jag ser på saker som jag fanns intressat då. Jag ser på saker som jag kan finna intressant idag. MEN... mycket är ju bara skräp. Antingen att intresset har svalnat eller så skiter jag i tankegången helt enkelt. Lutar åt det senare skulle jag tro

Snart morgon igen. Får se om jag kan sova på beställning. Får se om katterna låter mig sova på morgonen. Just nu ska jag försöka mig på det där med sova.

Snart morgon. Vad faen? Vart tog tiden vägen? Arkiv X slutar ju vid två. Ähh... skit också.

god morgon!

Jaaa, blev visst lite konstigt igen.

Jag inser ju att jag faktiskt har sömnsvårigheter. Faktiskt. Nu är det ju inte direkt så att jag sovit som en stock sen jag började krama kudde, utan det har varit åt andra hållet.

Snurrsnurr. Vända vrida. Frusta pusta och dubbelsucka. Lyssnat till grannen som gick upp vid halv sju. Sen lekte katterna matte-får-inte-sova leken igen. Jag har varit uppe stunder för att lägga mig igen. Jag hade väckning för att jag inte skulle sova bort dagen. Det gick sådär bra eller hur. Jag hörde posten slänga in en massa som prasslade och lät idag. Orkade inte bry mig. Allt slutade med att jag gick upp 13.39 pip!

Sen dess har jag fått återställa ordningen här hemma. Hyss är roligt. Matte-får-inte-sova leken är jätterolig. Suck. Saker på golvet. Saker som måste kastas och lite glas på golvet. Snabeldraken tas fram. Krukväxt på golvet. Krukan är hel! *korsitaket* 

Ska nog ta dem där sovsakerna som psykdoktorn skrev ut till  mig. Jag är orolig. Nojar mig som fan för sånt där. Vet ju hur det blev med dem förra jag fick utskrivna för över tio år sen. Det slog åt andra hållet istället. Sova my ass! Men jag måste ju testa i allafall. Psykdoktorn kommer ju att fråga om dem sen ändå. Och tiden börjar bli knapp. Fan. Jag som inte skulle tänka på det idag. Nu. Fan.

Nu min första mugg kaffe. Ja tack.

ibland blir jag röksugen

Idag har jag varit utan ciggen i tre månader. TRE månader!!! Det är ett tag.

Den senaste tiden har jag kommit på mig själv att inte ens tänka på cigg. Ja, tills dagar som denna då förstås. Dagar som denna tillhör dem där som jag har funderingar på att gå och inhandla mig en ask och sätta mig vid första bästa parkbänk och röka hela asken på en gång. Nu är det ju så att dessa attacker går över efter ett tag, men när dem kommer så är det bra att jag inte har cigg hemma. Eller i väskan eller någon annanstans. För det skulle ju lätt bli så att jag skulle sitta där kedjerökande grön i ansiktet och hosta lungorna ur mig.

Jag är glad att dessa funderingar och sug kommer sällan numera. Det var ju värre i början. Sen underlättar det ju att ha en storbolmande granne så hans rök kommer in till mig ibland. Luktar vidrigt. Och de få tillfällena som jag sitter på bussen numera med fimpstinkande människor. Jag mår bra då. Att veta att jag inte luktar så längre. Ganska skönt faktiskt.

Men röksugsattackerna från helvetet är inte ens roliga. Hade ju vart en annan sak då ju.

Men typ 90 dagars rökfrihet ska väl inte litet sug sabba för mig. Sen det att jag räknade ut nyss att jag under dessa månader har sparat minst 4500 på att inte gå till affären och handla (minst) en ask om dagen. Ja, ni läste rätt. Fyratusen femhundra kronor!  Vad jag gjort för dem pengarna istället? Konserter i februari är ju en del av det. Katterna en annan. Sen räcker ju dem pengarna inte så långt om man ska börja från början med katter alltså. Allt med djur kostar ju. Men jag lägger hellre dem pengarna på katterna än att sitta och suga i mig skiten. Så är det ju.

Tre månaders rökfrihet.
Tre månaders utan nikotin.
För tre månader sen fimpade jag sista ciggen.

Duktiga jag. Men jag erkänner; det har inte varit enkelt. Bra ja. Men inte enkelt. Och det är som de säger; en dag i taget.
 
Men jaaa... det skulle ju vara så jäkla gott med en cigg just nu. Men jag låter blir. Jag väljer att rida ut den här vågen av sug. Jag väljer att brottas med nikotinmonstret som fortfarande gör sig påmind ibland. Bra va?


lite söta sådär



Ibland är dem ju bara för söta.

PS: Pojkens inköp av kattbädd/korg i lördags. De fick en varsin, men ibland vill man ju vara nära.

ny vecka igen

Måndag morgon.

Hela helgen bara försvann i sovandes tecken. Ja, nästan i allafall. Nu är det ju tur att Pojken inte ser det som ett dåligt tecken att jag sover mycket när han är här. Han vet ju så väl att jag behöver sömnen. Han vet ju hur svårt det är annars. Och han tar det mer som en enorm komplimang att jag känner mig så trygg med honom att allt annat försvinner. Att hjärnan tystnar en stund så kroppen får sova. Han vet hur svårt jag kan ha det ibland. Även om jag ligger vaken ett par timmar på natten och lyssnar på honom sova så är det inget jämförts med hur det kan vara när jag är ensam. Ska nog testa dem där sömtabletterna som jag fick utskrivet för nätter utan besök av John Blund. Eller nätterna utan Pojken bredvid mig. Nu är det ju tur för mig att han inte har något emot att sova lite mer än normalt.

Nu är han på väg uppåt igen. Sånahär dagar har jag ju bara lust att binda fast han i sängen och ringa och sjukanmäla honom. Synd att det inte funkar att göra så i verkligheten.

Andra pannan kaffe på gång. Läser bloggar jag har koll på. Många bra tankar. Många må mindre bra tankar. En del må sämst tankar. Sånt där som jag kan känna mig igen i. Och kan känna att jag önskar att jag kunde skriva sådär som en del gör. Sådär bra så att det gör ont att läsa orden. Sådär bra att orden är som balsam i själen.

Ser att jag missat sms igår. Jag hade behövt svara på den känner jag. Samtidigt som jag kanske inte borde ha sovit redan vid nio igår. Jag är ju inte till så mycket stöd om jag vänt världen ryggen en stund. Jag tror hon förstår. Jag kan ju alltid hoppas. Får ringas idag? Senare. Ok?

Ny vecka igen. Vad tiden går fort även när man inte har roligt.

redan söndag?

Det är dag. Söndag dag.
Vad faen?

Det verkar ha varit tröttmössornas årsmöte (med exklusiv medlemsantal två) hemma hos mig den här helgen och katterna låtit oss sova nu på morgonen (till skillnad från igår). Och vad vi har sovit denna helg. Jag för att jag kan göra just det när Pojken är med och han för att han inte har några som helst problem med det. 

I natt låg jag dock och snurrade och lyssnade på Pojkens andetag och snarkningar i några timmar. Funderade och tänkte. Vände och vred utan att komma fram till något vettigt alls. Samma gamla funderingar. Samma gamla demoner vädrades.

Nåja.

Söndag idag.

Spelning ikväll. Har visserligen sett bandet typ tre gånger så det känns som det kvittar. Planen var för ett tag sen att gå men idag känns det inte så väplanerat. Sååå bra är dem ju faktiskt inte att de är värda 250 riksdaler av min sinande kassa. Pojken har inte så mycket överst för bandet heller, men han skulle ju ha tyckt att dte var kul att träffa en gammal kompis som numera spelar i orkestern som ska på scen ikväll. Jag har försökt få honom att messa och kolla om det finns tid för en kaffe innan. Så vi får se vad som händer. Inte hela världen om de inte ses typ. Och jag klarar mig ju bra utan.

Solen skiner och jag ska flaxa till affären och inhandla frukost.

Ha en bra dag!


fredagsfixelidonar

Pojken är på väg neråt i detta nu.

Och jag pillar på saker här hemma.
Lite här och lite där.
Och bara vill möblera om.
Varifrån kommer denna klåda?
Fixelidonaklåda klådan?

Jag vill pilla på saker.
Jag vill pilla på nya saker.
Jag har inga nya saker.
Jag vill vandra längst okända gator.
Jag vill vandra mellan okända hus.
Jag vill se en annan natthimmel.
Jag vill se samma måne någon annanstans.

Jag vill bort.
Jag vill hem.

Fredagsfixelidonar.
Fredagskattmys.
Fredagskaffe.
Fredag.

Jag har varit och handlat.
Jag har diskat.
Jag har rensat kattlåda.
Jag har dammsugit.

Jag ska vattna blommora.
Jag ska duscha.
Jag ska pussa på Pojken senare.
Jag ska laga mat.

Jag vill...

Åååh... 
Jävla klåda.


rastlös

inte bra alls
inte alls bra

fan då
snart morgon
snurr snurr

snart fredag
ska ni vara kreativa så finns pennorna billigt på leklust...
 ja... heter ju så. Leklust.se

ja, jag ska
sova alltså.

jag ska bara...

fan då...

svart som natten

Mitt i natten igen. Fåfängan tillfredställd för den här gången. Och som ni kanske förstår av rubriken så blev det svart... igen. Känns bra. Inte van vid det än. Ögonen spelar mitt ett spratt varje gång jag ser mig i spegeln. Men det går över snart.

Även om jag inte fick nå hjälp med mitt val tidigare idag så fanns ju funderingarna där. Jag kunde ju ha fortsatt att gå runt med det röda en månad till eller kanske till och med två. Så det blev att Pojken fick avgöra. Ja, faktiskt. Inte för att jag inte kan ta beslut själv. Inte för att hans tycke och smak avgör vad jag gör med mitt yttre. Jag kan ta såna beslut själv. Jag väljer ju ändå att se mig själv i spegeln varje dag. och eftersom jag velade så sa jag det till honom. Inte som en fråga utan mer som rött eller svart. Han har aldrig sett mig i svart. Han har sett bilder på mig i svart. Jag trivs i det svarta. Sååå.... resultatet blev svart. Blåsvart.

Bild kommer här:



En liten en men det räcker väl? Svart som natten. Igen. Och ja... jag vet... bilden är tagen med mobilkamera. Och jag är medveten om att jag ser ut som att komma direkt ur en japansk skräckfilm. Liksom lite meningen kanske? Kan ju inte visa hela nyllet bara för att.

Byebye redhead för den här gången. Ses igen någonstans i framtiden.


rött eller svart

Sitter med morgonkaffet och det kliar i fingrarna. Nu är det ju inte direkt begränsad till fingrarna som min rastlöshet och viljan att göra något sitter. Jag vill verkligen göra något. Jag är sådär som en unge i godis eller leksaksaffär som fått ordern att välja vad de vill. Åhh, så mycket gotta och saker som jag vill ha. Hyllorna verkligen fläker sig för mig och lockar mig med de mest konstiga saker. Hyllorna blottar sina innersta hemligheter och vill att jag ska välja dem och ta med mig hem.

Ja, för viljan att göra något begränsar sig ju inte i att jag vill ta en promenad i vårkylan. Nej. Jag vill inhandla saker. Saker jag inte behöver. Saker som är roliga att ha. Saker som jag vill ha. Saker som jag klarar mig bra utan. Men oj vad roligt det skulle vara med nya saker att pilla på. Titta på. Lukta på. Nackdelen är att jag vill verkligen bara ha en massa dyrt onödigt skit. Dyrt som att det skulle bli femsiffrigt om jag gav mig tillåtelse att ta hem allt det där som jag vill ha. Tillåtelse? Ja. Ni läste rätt. Jag kan om jag vill. Det är det som är felet.

Så. Efter många om och men och återigen svårigheter med sömnen med sedvanliga snurrande av både knopp och kropp så har jag kommit fram till följande: jag ska färga håret idag. Jag ska tillfredställa fåfängan idag. Det har gått för lång tid mellan gångerna igen. Billigare än det där ovan till exempel, men inte så mycket enklare. Orsaken är den att jag velar. Ja, velar över färgen. Om jag ska fortsätta att ha rött eller om jag ska ta och byta färg till svart? Det svarta kan jag ju sakna emellanåt och det är ju den färgen som jag alltid går tillbaka till ändå i slutändan. Så det borde ju inte vara några problem? Jo. För jag vill ju ha det röda också även om jag just nu skulle kanske må bäst av yttre förändring som matchar mitt inre lite mer. Att  visa att förändring är på gång. Att allt är inte som det brukar. En del kanske säger att det är ju bara att färga om det sen, men det är ju inte så enkelt. Enklare att gå från rött till svart än tvärtom.

Ska fortsätta dricka mitt kaffe och förhoppningsvis kommit fram till ett beslut innan jag tar skytteln ner på stan och inhandlar det som behövs. Rött eller svart? Ahh, dessa i-landsproblem.

glömsk

Jaha?

Efter en sömnlös natt med vändande och vridande på både kropp och knopp ett antal varv så lyckades jag väl somna innan gryningsljuset nådde mitt fönster. Då spelar det väl ingen roll att jag har två katter som tyckte att det var dags att börja få liv i mig nån timme senare? Jag har ju legat ner i sängen jättelänge jue.

Nu gjorde det ju inte så himla mycket att de sparkade upp mig en timme innan klockan skulle ringa. Planen var ju att leka tvätterska ett par timmar. Planen var ju jättebra om det inte hade vart för att jag hade skrivit in fel tid i kalendern (elva istället för två). Bara att ta sig in igen då. Nu ser jag ju inte det här som värsta nederlaget då jag hade i allafall kommit ihåg vilken dag det var jag hade bokat tiden. Det har ju hänt det med. Att man minns rätt tid med fel dag. Jobbigare. Men hur kommer det sig att man inte ens kommer ihåg två saker på vägen in från tvättstugan? Dag och tid? Hur svårt är det på en skala egentligen? Bah! Måste jag börja ha med mig kalendern ner till tvättstugan nu också? Skit också!

Nåja. Tvätterska får jag ju leka i allafall idag. Bara senare än tänkt.


rotar i det förflutna

Nätterna har varit lite si och så ett tag. Den här natten är inget undantag. Vaken igen. Svårt med nattro. Konstiga funderingar och konstiga insikter och konstiga påminnelser om saker som jag egentligen inte ville komma ihåg. Det blir ju lätt så när man rotar runt i det förflutna. Det var ju inte direkt så att jag hade det lätt med sovtiderna innan. Det har ju inte direkt blivit lättare att sova efter att jag lyfte på locket till det förgångna. Bokstavligt. Jag har nämligen börjat leka arkeolog i mitt eget liv. Kistan är öppnad och gamla sidor dammats av. Jag närmar mig tjejen som skrev dem med objektiva ögon och det är inte det lättaste direkt.Jag har vänt på mången blad och försökt se på det skrivna med objektiva ögon.

Jag kan se mönster. Landskapen är mörk och snårig. Kartan saknar riktlinjer och jag har vandrat i mången dalgång. Jag har trevat i mörkret och jag har famlat i det okända. En del steg har tagits av ren trots. En del av gammal vana. Men oftast hade jag stått still och grävt på stället. Inget nytt under solen.

Det finns återkommande mönster. Mönster som jag inte ritat dit. Mönster som jag inte vill gå in på nu. Inte här. Inte i natt.

Det svåra har ju ändå varit att  studera det som varit med nya ögon. Däremot var jag inte redo för en del saker som jag faktiskt hade gärna fortsatt ha i glömskan. Det där som jag medvetet valt att inte komma ihåg. En del saker är ändå bra att det kommit mig till minnes igen. Faktiskt. Det gick ganska bra tills jag kom fram till 1996. Det var verkligen inte ett bra år då. Verkligen inte. Ni skulle bara veta. Suck. Inte redo för det som var då. 

Dem här dagarna och nätterna gör ju inte mitt mående sådär jättemycket bättre. Men det ger mig en massa insikter. En massa aha.upplevelser och en del prat med en människa som förstår. Sånt där som är ganska så viktigt när man går runt i skiten. Få distans. Insikter. Ventilering för att förstå att jag inte är galen. Bara sjuk. Skillnad.

Sen känns det som om tiden rinner iväg. Att jag inte har tid att göra det jag gör nu. Tid har jag ju. Egentligen. Men det känns som om jag inte har tid. Att tiden är knapp. Varför det känns så vet jag faktiskt inte. Jag vet bara hur det känns just nu. Även om jag faktiskt kan känna lite fel också. Känslokartan är ju lite off som bekant.

Nu blir det att rita upp en tidslinje. Få mönstret svart på vitt. Jag ska rita upp min trasiga känslokarta och fundera lite till. Men först ska jag väl försöka få nån timmes sömn först. Om inte så får jag väl hitta på nåt att göra med resten av nattens timmar. Sömtabletter är ju lite sent att knapra på nu.

Felet är att jag är rastlös och hjärnan går på högvarv.

påskdagen

Söndag och strålande solsken.

Jag flaxade över till andra sidan staden och landade hos Rockern under tidig eftermiddag så vi skulle hinna umgås och ses även i dagsljus. Känns som om jag träffat folk på kvällar annars de senaste åren. Kan ju vara bra att visa för folk att jag inte smälter i solsken. Så är det ju trevligt med lite omväxling. Blev att jag inhandlade lite gotta till fröken i fråga och satt sen och pratade. Eller ja, jag pratade nog mest. Hon lyssnade så snällt och jag kan ju bara hoppas på att jag inte tråkade ut henne alltför mycket. Behövde prata om saker och ting, och med henne slipper jag ju förklara alltför mycket kring en del saker.

Nåja. Det blev lite mat i magen också. Varsin påskpizza slank väl ner. Godiset jag hade med mig till henne fick hon behålla själv. Hoppas hon kan sova för allt socker hon får/fått i sig sen dess. Coca Cola blev ju också kvar. Jaa... är hon inte dampig sen innan så torde hon vara det nu. Sorry. Hehe.

Blev lite hundpussar också. Men inte så mycket kattgos. Det pågår ju tydligen en maktkamp därborta och då finns det ingen tid för gos heller. Men å andra sidan så är jag ganska bortskämd med den varianten numera. Har ju två goskatter själv jue.

Påskdagen är snart slut och jag funderar allvarligt på att krama kudden tidigare än vanligt. Tröttmössa på. Känns bra.

Tack Rockern.

matte-får-inte-sova leken

Katterna har de lekt matte-får-inte-sova leken sen sex i morse. Jag hade då lyckats sova en timme. Jag kan skylla på en massa saker för att jag har svårt att sova just nu, men syvende och sist så är orsaken en fungerande funderande hjärna. Så, vad gör matte-som-inte-får-sova? Jo, hon låtsas att sova. Den leken går de inte direkt på. Så hon visar att hon är vaken och det blir tyst en stund. Matte-som-inte-får-sova lägger sig igen och buset är i full gång igen. Inte bara med varann utan det är ju den där roliga leken där man tar ner saker från hyllorna så kommer matte upp och säger saker medan hon lyfter tillbaka det som slängts ner på golvet. Och så har det hållt på. Jag har under flera tillfällen haft lust att strypa i allafall en av dem för att få lite sömn. Problemet var ju vilken av dem var den största kattskrället för att det skulle ha någon effekt. Båda har varit lite överjävliga hela morgonen. Och ja, jag har varit lite dum i huvet som försökt sova ändå. Optimist som jag är (himlar med ögonen).

Nog för att det hör lite till att ha djur, speciellt katter då, så känns det idag som att jag inte gjorde en så bra sak ändå när jag skaffade dem. Nu vet jag ju att det är tröttheten som talar och att jag egentligen tycker att det har vait bland det bästa jag gjort när jag adopterade dem små liven. Orsaken till att jag varit lite arg på dem här två är att genom att de lekt denna fina roliga lek så betyder det att jag inte har sovit sådär många timmar inatt/imorse. Vilket i sin tur leder till att jag inte kommer att vara direkt upplagd för att vara social senare ikväll. (Jag hoppas fröken i fråga förstår det och kan vara lite flexibel och skjuta på det en dag till? Pretty please?)

Jag sitter här med min andra mugg kaffe och ser och hör katterna springa runt och busa för fullt. Det är spring både högt och lågt. Studsande och lek på mattorna som glider under dem (vilket är en jätterolig lek). Jag kan egentligen vara jäkligt nöjd med att dessa två kommer så bra överens och faktiskt tycker om varann. Jag kunde ju haft oturen att det inte hade funkat alls. Där buset hade resulterat i att de börjat slåss istället och catfights är inte roliga på någon nivå. Nu är dem ju faktiskt lite söta som turas om att jaga varann runt runt runt i lägenheten. Även om jag inte tyckte det var så söta när jag försökte sova tidigare.

Sen har jag bestämt mig för att ta fram snabeldraken när katterna sover sen. Ja, lite hämndlysten är jag ju ändå. Inte mer än rättvist. Jag kan riktigt känna hur hornen börjar växa. Blir säkert bra det här. Men nu mera kaffe till matte.


10 april

Jag har böcker som jag kan slå i och läsa klok-ord för dagen. När den egna förmågan att finna ord eller vägledning för dagen så händer det att jag slår i dem för att finna stöd. Mest för att få igång dem grå igen. Att få vägledning mitt i eländet. Genom nya ord kan man se mer objektivt på tillvaron. Eller så finns det ju risk att klok-orden får en att tänka ännu mer på saker och ting.

För att illustrera detta så kan man läsa följande under 10 april:

i One day at a time in Al-Anon:

What am I really searching for in my life? Interesting activities? To meet my obligations to my family and friends? To make myself into the kind of person I will enjoy living with?
I may not realize all of these ideals, but it's a joy to work toward them, watching myself grow, little by little.
On good way is to take a really searcing inventory and examine my motives. I need to understand
why I do what I do, and say what I say. This will help me realize the kind of person I really am, and give me constructive ideas for improving what I don't like about myself.

Todays reminder

It is far easier to be honest with other people than with myself. All of us are hampered to some degree by our need to justify our actions and words. Admitting my faults, to myself, to God and another human being, as suggested by the Fifth of the Twelve Steps, will give me a glimpse of the wonderful person I could be.

"I will pray for self-fulfillment, and through
conscious effort make some headway
toward being at peace with myself,
which is my ultimate goal,
embracing all others."


Sen har jag ju En dag i taget boken också, men på finska och den orkar jag inte ens skriva av här. Kontentan handlar ändå om att växa som människa. En dag i taget.

Och sist men inte minst kan jag ju skriva Törnbloms ord för dagen i en härlig bok:

Allt vi gör och allt vi är sprider
sig som ringar på vattnet.


1,495 kg ångest

Jag har lärt mig någonting nytt om mig själv idag. Någonting jag hade klarat mig utan. Faktiskt. 

För en stund sen var jag till affären för att inhandla kaffe. Livsnödvändiga kaffe som jag inte klarar mig utan. Jag stötte på en människa jag inte var redo för. Ännu mindre känslan. Jobbet mötte mig på vägen in. Hon frågade och pratade om mitt mående och hur hon uppmanade mig att ta det lugnt och ta hand om mig själv. Jo, jag försöker ju. Och så säger hon sånt där som inte är så jäkla bra att säga till mig just nu: "oroa dig inte för hur det är på jobbet. Vi har vikarier som täcker upp för dig under tiden så det behöver du inte tänka på". Tack för den. Tack så jäkla mycket för den liksom. Precis vad jag inte behöver. Dåligt samvete. Värdelös-känslan. Svikarstämpel och allt annat som man kan kalla det. Ångesten slog klorna i mig och tog över. Jag borde ha vänt och gått hem istället. Jag borde inte ha stängt av den rationella delen av mig. Reptilhjärnan tog över istället. När jag borde ha vänt och gått hem istället. Orsaken? Jag hamnade i plockgodis avdelningen istället. Jag slutade fylla på med godis när det inte fick plats med mer i påsen. Inte bra. INTE BRA ALLS!!!

Innan jag kom ut ur affären märkte jag också en annan sak som jag faktiskt inte lagt märke till tidigare. Någonting jag inte trodde jag led av, men tydligen gör. Ångestskakningar. Jag darrade på handen nåt så jävulskt att jag egentligen inte hade någon lust att stå i kassan. Kroppen vibrerade när jag stod still och det blev ju inte direkt bättre när jag la märke till dem heller. När jag väl kom hem stoppade jag i mig del två av dagsdosen av ångestdämpande och förbannade psykdoktorns ord som fanns i bakgrunden; "dem här är inte snabbverkande". Fan då!

Så nu sitter jag här med ett och ett halvt kilo smågodis och rider på min ångestvåg. Jag ska väl vara glad över att jag inte fick panikångestattack i affären eller nåt. Ångestskakninagr är väl inget med hur det skulle kunnat bli. Vara. Även om det inte hjälper direkt att tänka så just nu.

Uhu.


en bild säger mer än tusen ord



glad påsk

Årliga påskkortet från morsan landade på hallgolvet.



Skillnaden med denna och de tidigare är att i denna har hon skrivit in en inbjudan om att komma och hälsa på. Det betyder att jag måste A) sms:a eller ringa och tacka för kortet och så B) antingen åka dit och hälsa på eller så måste jag säga varför vi inte kommer. Observera att det står "vi". För kortet är skrivet till oss båda, även om Pojken inte kan ett ljud på finska. Mina föräldrar önskar oss en glad påsk. Jag slutar vara enskild person för morsan ibland.

Eller som kortets baksida säger: Vi tänkte önska er en glad, äggrik och fridfull påsk, samt en riktigt bra vår. Kom och hälsa på. Önskar Mamma och Pappa. (Ja, på finska då förstås).

Ja, Vad ska jag säga? Glad Påsk dårå.

boken

Ann Heberlein
Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva
(Weyler 2008)

Jag köpte den.
Jag läste den.
Jag har läst den.
Jag läste om den.
Igen.
Bläddrar i den.
Slår upp en sida och vet vad hon talar om.

Hon kunde ha varit jag.
Jag kunde ha varit hon.
Hennes ord kunde lika gärna ha varit mina.
Igenkänningar på varje uppslag.
Nästan.

Om inte känslan så funderingarna.
Om inte ångesten så tankarna.
Livets lott.
Ödets nycker.
Olika livshistorier med samma känsla.

Jag vet hur det kan vara.
Jag vet hur illa det kan vara mitt i natten när demonerna knackar på.
Jag vet hur det känns att inte veta om man orkar till gryningen.

Jag vet hur ensamheten känns.


en sån där dag

Jag vet inte. Relativt nyvaken med min andra mugg kaffe. Sov visst lite för länge idag. Samtidigt som jag undrar varför jag egentligen bryr mig om det? Har ju liksom inget att passa. Inga tider att hålla koll på. Inga möten inbokade. Ingenting att se på på TV. Ingenting.

I natt låg jag och lyssnade på Pojkens andetag och snarkningar i några timmar då jag inte kunde sova. Jag som inte brukar ha problem med det där när han ligger bredvid mig. Men tydligen skulle jag ta och göra det igår. Han åkte hem i morse by the way, om i undrar. Så nu är det sådär tomt igen, även om jag har katterna som går runt här hemma. Inte samma sak!

Natten bjöd på faschinerade funderingar. Sånadär som jag inte haft på ett tag, men ändå så välbekanta. Eller, ja, jag har ju haft funderingarna många gånger men inte i den utsträckningen som inatt. DET var väldigt länge sen. Lite sådär så man undrar vart det här kommer att leda någonstans. Eller så kommer det inte att göra det alls. Det var inga rastlösa funderingar utan mer på saker som hänt under åren och funderingar som jag haft under mången sömnlös natt... dag... period. Som en röd tråd har dessa funderingar löpt igenom hela mitt liv. Eller i allafall sen jag blev tvåsiffrigt. Innan dess har jag faktiskt inte så många minnen att skylta med. Tragiskt. Jag borde ju kunna uppvisa en hel rad med barnsdomsminnen, men nej. Tvärstopp i den kategorin. Så tog vi en avstickare också. Typiskt.

Det är två sammanhängande ord på det där pappret som jag har i att visa upp min sjukdom på som spökar för mig. Som röda stora bokstäver i neon mitt i ett öken som lyser upp natthimlen. Som blinkar till emellanåt som ett hån. Ett av orden blinkar av och till som en påminnelse om någonting jag inte ens hade glömt. I natt blev jag smärtsamt medveten om dem där orden. Och det faktum att de står på det där pappret. Jag måste vara bra på att ljuga ändå. Eller så var inte psykdoktorn uppmärksam. Spelar liksom ingen roll just nu. Orden finns där. Svart på vitt. Som en blinkande neonskylt i natten.

Och så ett sms som kommit under morgonen. "Hur mår du", utan frågetecken. Vad svarar man på en sån fråga, som inte verkar vara en fråga, från någon som man helst av allt vill glömma bort en månad? Eller det där med att jag går till en privat psykdoktor på grund av omständingheterna. Vem som helst kan ju förstå det där, eller hur? Tydligen inte. Vid uppvisande av pappret så fick jag frågan om jag tycker att det är så obekvämt att stöta på dem (klientelen) på vissa ställen (i det här fallet uppe vid psyk). Ehhh? Obekvämt? Nej. Ursäkta mig om jag är mån om mitt privatliv. PRIVATLIV! Ingen verkar förstår det där. Hur viktigt det är för mig. Fan.

En sån där dag. Tralala. En sån där dag idag.

Och ute skiner solen.

första fredagen i april

Konstig dag idag. Trött som en gnu men rastlös som en... känguru? Ja, frågar ni Pojken så skulle han säkert hålla med mig om den biten. Tvingade upp honom i morse för att jag inte ville vara vaken själv. Han var inte särskilt glad på mig kan man ju säga. Sen dess har vi gjort följande:

* IKEA och handla lite småpryls till både honom och mig. Pedalhink till badrum är en bra sak när man har "hemlösa" katter som är vana att rota i sopor för överlevnad.
* Djurmagasinet för att inhandla mer kattsand så jag slipper släpa på det sen. Bra skit där borta, billigt och bra. Alltid en bra kombination.
* Media Markt som blivit ett måste för Pojken när han är här. Han handlade nysläpp och jag suktade efter en ny kamera som jag planerar att införskaffa för skattepengarna sen, om det vill sig så väl. Beror på det ekonomiska läget när vi väl är där om man säger så.
* ICA Maxi, mat måste ju också handlas. 

Därefter blev det att ta sig hem och äta frukost innan det blev att blunda ett par timmar till. Sådär småbarnsvis vila ögonen så man orkar med resten av dagen.

För ja, Pojken kom redan igår. Känns lite overkligt fortfarande över att han väljer att ta ledigt från jobbet så att vi kan ha en långhelg tillsammans. Att han väljer att vara med mig. Ändå är det ett och ett halvt år sen som vi blev tillsammans. Och ja, om det inte hade varit för att katterna var så nya i våra liv så hade jag ju suttit hemma hos honom istället, men nu är det ju inte så. Att de får en trygg start i sitt nya liv är ju det viktigaste just nu. Svårare än så är det ju inte.

Resten av denna våriga dag kommer vi att bara vara här hemma. Ta det lugnt och vänta tills folk slutat köa på ICA. Finns en del saker som vi glömde inhandla när vi var på Maxi, men det är ju så ibland. Man kan ju inte komma håg allt. Sen blir det filmkväll och kattgos.

voi vittu

Jag har vaknat med irritation och hat i ådrorna idag. Vette fan varför. Inte direkt så att jag har nåt att vara förbannad på direkt. Bara sådär allmänt på dra-åt-helvete-humör. Inte roligt!

Det finns få saker som är sådär irriterande som att vakna förbannad och det är att vakna med huvudvärk. Idag är jag lite glad över att inte ha huvudvärk. Skulle det också finnas med i bilden så skulle det inte vara kul att vara katt i min värld just nu. Eller vän. Eller pojkvän.

Lika bra att jag är ensam hemma just nu kan jag ju säga rakt av. Går runt och småpyser känns det om. Irriterar mig på saker som jag inte borde bli irriterad på. Typ som att solen skiner idag. Varför skulle jag vara irriterad över det? Det är ju en bra grej... men inte i min värld idag. Jag skulle föredra att ha väder som passar mitt humör just nu. Typ orkan och snöstorm. Sånt där väder som gär det legitimt att dra täcket över huvudet och hoppas på en annan dag. Men nej. Solen hånar mig idag med sitt leende.

Störande. Kanske lika bra att jag inte har så mycket att ta itu med idag. Städa lite. Slänga ner grejer i källaren. Ta upp saker från källaren. Fixa lite. ordna bra feng shui omkring mig. Det kanske hjälper? Ja, jag vet att ha saker i källaren inte är bra feng shui, men jag måste ju ha grejerna någonstans innan jag får iväg det till återbruket. Och en del grejer är faktiskt bra att ha kvar... faktiskt.

Bara mitt humör vänder innan Pojken kommer ner senare idag. Han har tagit ledigt imorgon. Tar ut lite tid han skrapat ihop.

Saatana.

Blir säkert en bra dag det här.