Time to kill is now*

Mat inhandlades, sen blev det att ta nån öl. Umgås och sen ta bussen till pendeln för att sen ta tunnelbanan till färjan över till Gröna Lund. Okejatt det är skumt att ta färjan mitt i vintern. Blev buss tillbaka i allafall efter spelningen,för att ta taxi hem till Bror sen.

Spelningen ja. Var ska jag börja? Att förbandet (Diablo) inte hade så mycket att hämta i sällskapet ifråga? Men att band nummer två däremot hade allt att hämta istället? Vi hade ju kunnat leka värsta fansen i fråga om just Cannibal Corpse, men Pojken ville inte. bandet stod tre meter från kön in till Grönan. Förstår inte varför, när han ändå betedde sig som värsta sextonåringen under tiden som CC varpå scen sen.

Det blev en och en annan öl under kvällen och att se på Children of Bodom också. Lite skeptisk till att se dem inomhus efter alla år var jag ju, men de var faktiskt bättre än jag trodde. Faktiskt. Men det betydde ju inte att jag stannade tills de var klara ändå. Efter favoritlåten var det bara att gå hem om man säger så.

Hade sällskap av Tvåmetersmannen och han vän, som visar sig vara en av gamla sångarna i Finntroll. Världen är bra liten kan man ju konstatera.

Ska ta och sova nu... Imorgon väntar Globen.


*Cannibal Corpse

Klubben igår

Anlände till storstaden strax innan första förbandet hade spelat klart. Vi var inte därför dem så det gjorde faktiskt inte så mycket. Vet faktiskt inte i skrivandets stund vad de hette heller vilket visar hur viktiga dem var.

Andra förbandet var Eluveitie som jag faktisk var därför att se, förutom huvudakten dårå. Pojken har undrat många gånger vad det är med den musiken som får folk att lyssna på skiten, men jag tycker om det oavsett vad han tycker. Å andra sidan så är jag beredd på att medge att det är inte särskilt mycket metal med ett band som plockar fram blockflöjten och stampar loss.

Band tre verkade mest ha gått vilse och var så fulla av sig själv att det bara blev ännu kassare än vad som var möjligt. Man kan inte tvinga folk i en publik att starta en moshpit om de inte vill göra det. Suck. Bandet ja, Caliban. Nä, blä.

Huvudakten, Kreator, klev på och visade var skåpet ska stå. De körde nytt men även gamla klassiker som fick publiken att jubla och ruska lugg i taktmed trummorna. Och Pojken nöjd.

Det var väldigt trött och nöjda individer som anlände till Bror vid midnatt. Några nya t-shirts hade ju slunkit ner i bagaget också kan jag ju meddela. Fler lär det ju bli under helgen.

Snart blir det att möta upp Bror och inhandla någonting ät- och drickbart för idag och imorgon.

Ikväll blir det en vända till Tyrol.

bort en sväng

Så lämnar Pojken och jag stan för ett par dar i förmån för storstaden en timme bort. Det vill säga att vi kommer att vistas i vår fina huvudstad i ett par dar, och gästar Bror under tiden. Den efterlängtade egenkomponerade minifestivalen är här. Spelningar i dagarna tre.

Ska plocka ihop lite här hemma och stänga ner innan vi drar för idag. Insläpp 18:30 på Klubben ikväll. Måste komma ihåg att ta med mig öronpluggarna så jag inte är döv efter helgen.

Hej på ett tag.


nu är jag ledig ett tag

Känns verkligen att det är det jag behöver just nu.

Min långledighet började för lite över en timme sen. Idag blir det att springa runt med trasan här hemma och sen ta emot Pojken när han anländer någongång under kvällen.
Jag är långledig nu.

Kommer att vara skönt. Ska bli skönt. Välbehövlig paus från misären.

Men först sova.

fet-tisdag

Jo, så att.

Tisdagen har blivit kväll och jag försöker summera dagen, men det är inte så jäkla lätt.

Om det gick bra hos pratpersonen? Nja. Pratade gjorde jag väl men han verkade mer intresserad av annat. Jag vet inte riktigt vad det är med psykologer som får mig att bli obekväm. Hade ju inga problem med tanken att gå och prata med nån som var beteendevetare, så vad gör ändring av titel för skillnad? Förutom att jag inser ju att jag har någon form av aversion för just psykologer. Har ju erfarenhet av dem där sakerna och de är inte direkt rosenröda minnen jag plockar fram vid behov. Snarare tvärtom. Suck.

Rockern skrev kommentar om att det säkert går bra hos pratpersonen. Vet inte vad jag ska säga om det. Kemi? Icke existerarande. Han såg mest ut att vilja vara någon annanstans. Timmen innan lunch och så var han förkyld också. Men samtidigt kan det ju inte direkt vara det enklaste att ha mig mittemot sig med min trasiga känslokarta att hantera. Den ställer till det för mig alltsom oftast numera. Skit också. Som idag. Så arg och så besviken på hela skiten att istället för att spotta ur mig all hat och ilska så sitter jag och gråter. Grattis. Jaja. Jag kommer ju inte direkt undan känslobagaget som jag släpar på. Speciellt nu när jag tydligen inte ens kan trycka undan känslorna eller lägga locket på mer så är det liksom lite kört. Svårhanterligt helt enkelt. Blöö.

Det blev inte direkt så att jag klev av på stan och kollade in bokrean. Inte heller för att inhandla semlorna därnere. Jag satt och lyssnade på en skällande hund hela vägen hem och inhandlade maten + semlorna på vägen hem istället. Luften gick liksom ur mig på nåt sätt. Blev liksom helt off. Vet inte vd jag ska tycka och tänka just nu.

Jag har ätit semlor.

En riktig fet-tisdag.

fettisdagen & bokrean börjar

Tisdagmorgon. Känner mig som en sengångare. Allt tar så himla lång tid att göra. Orkar inte med så mycket mer än så heller egentligen. Bara ta mig från punkt A till punkt B blir bra.

Snabbvändning på dygn som gäller igen. Panikknappen är intryckt och jag är uppe med tuppen för att ta mig till andra sidan stan om en timme typ. Nu vet jag ju inte hur lång tid det verkligen tar att ta sig till industriområdet andra sidan stan så vi får väl se hur det här blir. Om det blir lång väntan eller ramla in vid målsnöret. Men vad gör man inte för den där beteendevetaren som jag skulle få träffa. Bara det att beteendevetare förvandlades till en psykolog på vägen. Vetskapen om just den biten gör mig lite orolig. Jag har väldigt dåliga erfarenheter av psykologer helt enkelt. Och det kommer att krävas en hel del för att omvända mig. Men nu ska jag ju inte gå i terapi hos den här så det blir säkert bra. Ska prata om saker som har hänt på jobbet helt enkelt. Sen får vi se om jag kanske ska kontakta en för min egen del privat. En del skulle nog anse att det vore en bra idé. Av många olika orsaker.

Tisdagmorgon. Jag kommer att ta gettoskytteln till andra sidan stan, med lyxen att slippa byta buss. Men jag kommer nog att kliva av nere på stan så att jag kan spana in bokrean och förbanna folk till mycket varmare platser för att de är som de är. Låter lite som om jag kanske borde vänta tills det blir glesare i butiken, men just nu känns det som om jag vill vara där och trängas med alla andra som man gjorde förr. Jag blev för bekväm med saker och ting helt enkelt. Men jag tar psykologen först innan jag bestämmer mig för att trängas med folk eller ej.

Men semlor måste jag ju bara ha. Ja, plural. Tror ni det kommer att räcka med en idag? Dumt av er att tro nåt sånt.


glömde bort verkligheten igen

Jag har glömt bort verkligheten en stund igen märker jag. Den där som faktiskt finns utanför dörren och väntar på att jag ska kliva ut i den och ta del av det som kallas livet. För det som finns innanför dem här väggarna kan inte kallas för liv. Det har ju hänt att jag har kallat det här stället för dåligt förklädd dårhus. Och då är jag inte helt ute och cyklar kan jag ju meddela.

Insåg nu under morgontimmarna att jag faktiskt har glömt bort att jag har ju liksom studier vid sidan om. Att delkurs 1 rann ut i sanden handlade mest om att livet kom emellan, men det finns väl ingen ursäkt för att delkurs 2 följer samma spår. Jag vill ju läsa det här. Fan. Nu är det ju en A kurs jag skrivit in mig på så det borde väl inte vara så jäkla svårt.att ta upp den röda tråden igen. Skulle det kännas alltför överdjävligt så får jag väl bara ta uppehåll och vänta till hösten istället. Inte hela världen om jag inte gör det här nu liksom. Hade vart kul om det blir avklarat ändå, men inte som ett krav på mig själv heller. Nä, bara att pallra sig på föreläsning efter jobbet med andra ord. Får se om jag orkar med det så som det känns nu. Märks. Natten är ju inte direkt slut än.

Ska väl fortsätta att snegla lite på Oscarsgalan när jag ändå började göra det. Lite glitter och glamour i natten kan ju vara trevligt.

Måndagmorgon. Ny vecka. Nya möjligheter?


sista söndagen i februari

God morgon världen.
Ville bara titta in och visa vad som väntar utanför dörren idag.



Själv ska jag krypa ner under täcket och krama kudde hela dagen. Förhoppningsvis slipper jag pulsa fram dit jag ska ikväll igen.

090221

Det finns inget mer att ge.

Mörkret fyller mig.
Kraften i det mörka inom mig är överväldigande.
Känslan förmörkar min blick.
Hatets beska smak fyller min mun.

Borde inte vara såhär.
Ska inte vara såhär.

sen ska jag tydligen bry mig också...


bruten långfingernagel

Aj, säger jag bara när det gäller min brutna nagel. AJ! och samtidigt så var det det mest intressanta som hände under hela fredagen. Långfingret är dagsläget inkapslad i plåster för att skydda i allafall litegrann.

För det andra orkar jag liksom inte ens skriva om. Allt det där som jag redan har ältat i all oändlighet. Hur jag vaknar för tidigt. Hur jag inte kan somna om. Hur trött jag är. Och att jag sitter uppe på jobbet och undrar över livets mening. Blir alltmer förundrad över att jag faktiskt sitter här jag sitter. Fortfarande.

Farsan har idag varit nykter i 16 år. Vem hade trott det? Men efter förra veckans resa så måste jag faktiskt säga att jag skulle föredra att ha honom småfull emellanåt. Han kan vara väldigt krävande som människa när han är nykter. Och ja, jag kan faktiskt skriva/säga så.

Morsan meddelade för några dagar sedan att hennes grannes bror gått bort. Jaha? Alltså... missförstå mig rätt nu... på vilket sätt ska jag liksom bry mig? Jag har aldrig träffat karln. Vilket plan berör det mig? Allvarligt alltså? Ska jag liksom lägga energi på det... också?

Känns inte riktigt bra det här.


090218

Jag satte mig för att lyssna på en skiva om Mindfulness när rastlösheten slog klorna i mig. Det slutade med att jag satte mig ner och spelade spindelharpan samtidigt som jag lyssnar.

Mindfulness... Medveten närvaro.
Medvetet vara i stunden?
Jo, tjena.
Spela spindelharpan när man ska lära sig meditationsövningar är ju inte direkt vad som är tanken med mindfulness om man säger så.
Suck.

Måste lära mig att vara i stunden.
Befinna mig i nuet.
I ögonblicket.

Svårare än man tror.

Jag kan ju börja med att lyssna på skivan utan att göra någonting annat under tiden? Mer än just lyssna på orden.

Tärningen är kastad

Jag har under dessa vakna nätter kommit fram till att jag framöver kommer att göra en väldigt avgörande och banbrytande val i livet. Ett val som gör att jag har lättare att andas just nu. Ett beslut jag väljer att fullfölja gör att jag känner mig lite stolt över mig själv. Valet kommer att innebära att jag har en del saker att vänja mig vid först, bara att jag valde alternativet som jag gjorde betyder ju att en förändring är på gång.

Först trodde jag att det handlade om att hjärnan lekte med mig igen, sådär som den ibland kan göra om nätterna. Sånadär tankar som i dagsljus dör eller krymper ihop och gömmer sig igen.

Beslutet och valet jag gjorde var och är en ren egogrej. Att jag väljer att sätta mig själv i första rummet, istället för nummer femtielva på en lista som inte borde få finnas. Inom snar framtid kommer jag att prioritera mig själv. Jag kommer att sätta mig själv i första rummet. Ingen annan gör ju det åt mig. Egentligen borde jag befinna mig där redan nu, men just nu går det inte hundra procentigt. Jag har saker och ting att styra upp först. Sen måste saker och ting ske i viss ordning för att det ska bli rätt. Därför skriver jag som jag gör. Synd bara att det har tagit sähär lång tid att inse det. Eller nja, inte hela sanningen det där. Jag har ju haft mina stunder emellanåt, men sen vet jag ju inte riktigt vad som hände. Jo, jag vet.
Jag ska öva på att säga ifrån. Jag ska lära mig att säga; Tack, men nej tack. Lyssna till magkänslan. Den ljuger inte. Man kan vara ur fas på så många plan och sätt, men magen... den ljuger inte. Hjärnan spelar en spratt och hjärtat kan ljuga. Men magen... den kan tala om saker som inte hjärnan eller hjärtat kan förstå. Det gäller ju bara att lyssna till vad den har att säga. Även om det kan vara svårt ibland.

Baksidan av hela det här är att det ger mig en del ångest. En hel del? Jäkligt mycket ångest. Den suger sig fast och försöker få hjärnan att resonera med mig. Men jag ska inte lyssna med det örat. Jag vet ju att saker och ting sker av en anledning. Samtidigt som saker och ting har en tendens att ordna sig så som de faktiskt var menat att bli från början. Trots ångesten har jag lättare att andas idag.

Tärningen är kastad.
Nu väntar jag på reaktionen.


leva som man lär?

Varför är det så svårt att lyssna på det råd man ger andra och tillämpa dem på sig själv?
Jag säger ju en massa bra saker och får människor att må bra.
Varför lyssnar jag då inte på mig själv?

Det verkar ju vara så att man blir hemmablind?
Eller vad jag ska kalla det.
Blundar för saker som finns där.
Balanserar bägaren från att rinna över.
Gör smidiga undanmanöver på en väg full av tuvor för att hålla den fellastade vagnen upprätt.

Jag måste börja lyssna på mina egna råd.
Jag måste lära mig att lyssna till det jag faktiskt säger.

Jag måste lära mig att säga; det räcker nu.

Övning ger färdighet?

Rom byggdes inte på en dag.
Och det är svårt att lära gamla hundar att sitta.
En del saker tar tid.
Tålamod är en dygd sägs det.
Inte i det här fallet kan jag ju meddela er.


Utbrändhetstillstånd

Vem är i riskzonen?

Ofta kreativa emotionellt engagerade och ambitiösa individer som:

• Har ett starkt behov av att bli sedda/uppskattade

• Har svårt att delegera

• Är lojala och har svårt att säga nej till merarbete

• Ofta arbetar i en organisation med hierarkisk struktur (vård, skola, omsorg, förvaltning)

• Kvinnor 35-50 år


"Man måste brinna för att bli utbränd!"


Symptombild

• Psykisk och fysisk trötthet (vila hjälper inte)

• Emotionellt labil, nära till gråt, aggressivitet och uppgivenhet

• Somatisk huvudvärk, sömnproblem, mag- och ryggbesvär

• Känsla av meningslöshet i arbete och livet i övrigt

• Rastlöshet, överaktivitet, ångest.

• Blir cynisk och sarkastisk

• Missbruk av alkohol, tabletter och mat

• Lågt självförtroende/egenvärde

• Depressiv/nedstämd




Fem stadier av utbrändhet 

1.      FYSISK TRÖTTHET

Att få för lite eller för mycket sömn.

Om du sover för lite, gå och lägg dig tidigare. Om du sover för mycket, pröva motion


Vaknar lätt

Om du vaknar en eller två timmar efter det att du somnat beror det ofta på allt du glömt eller inte hann med under dagen. Ha papper och penna bredvid sängen och skriv upp vad du glömt, sedan somnar du om gott, råder Gunilla Masreliez-Steen. Om du vaknar i vargtimmen och börjar grubbla, gå då upp och läs en bok, som skingrar tankarna. Så dags på dygnet är vi inte kapabla att lösa problem.


Känner sig aldrig utsövd.

Sömnstörningar är typiskt för stressade personer.


 2.      INTELLEKTUELL TRÖTTHET


Svårt att koncentrera sig.

Man är för trött för att klara av att fokusera. Huvudet orkar inte med. Det enda man vill är att få göra något annat.


Man glömmer, minns "ingenting", skjuter upp eller har svårt att fatta beslut, orkar inte tänka, läsa eller skriva och man har för många järn i elden. Man orkar inte prioritera.

  


3.      SOCIAL TRÖTTHET


I detta stadium börjar rödljuset att lysa klart. Här är det nödvändigt att bli medveten om och lösa problemen. För personer med sociala och människoinriktade arbeten, typ socialarbetare, poliser, lärare med flera, kommer detta steg ofta redan som nummer två.

  

Man orkar inte med fler människor och drar sig undan kontakt.

Man skyller på allt möjligt för att slippa kontakt och tackar nej till kompisar även om man faktiskt skulle behöva dem just då.


Man uteblir från möten, svarar inte på förfrågningar och är irriterad på andra.

Man kan skälla ut någon annan för en bagatell. Man överreagerar där­för att man helt enkelt inte orkar mer.


Man upplever stark ensamhet. Både relationerna hemma och på arbetet påverkas.


  

4.  PSYKOLOGISK OCH EMOTIONELL TRÖTTHET

  

När du kommer hit krävs professionell hjälp. Man kan likna människan vid en bil som stått med lyset på. Nu har bilbatteriet tappat så mycket energi att det behövs startkablar till en annan bil för att motorn ska gå igång.


Stark överkänslighet

Man reagerar på sådant som inte är något att bry sig om, eller reagerar alldeles för starkt på vardagliga händelser. Proportioner saknas.


Panikkänslor.

Man får panik för att man har tappat kontrollen.


Försvarssystemet faller isär.

Här skadas vi. När vi inte längre har förmåga att hålla gränserna och skyddet omkring oss uppe blir vi sårade.


Slutar reagera emotionellt.

Det tillhör livet att vara både glad och ledsen - att inte alls reagera är ett sjukdomstillstånd.


Blir känslokall och cynisk.

Detta ser man ofta hos brandmän, poliser, soldater, socialarbetare med flera. Även journalister har en tendens att bli cyniska. Allt detta jävliga vi möter, allt det som är fruktansvärt och hemskt, förvandlar vi till en sarkasm.


 5.      ANDLIG TRÖTTHET


I stadiet den totala utbrändheten tar människor livet av sig.


Man förlorar förmågan att fästa sig vid något och blir likgiltig.

Man finner inte mål och mening med livet.


jag kan inte sova!

Fan. Fan. Fan.

Sitter här och våndas inför natten. Jag har nämligen inte sovit en blund sen jag klev upp sju i morse, ändå har jag försökt göra just det sen jag kom hem vid två. Efter två timmar inser ju vem som helst att det bara är att ge upp och hoppas på det bästa. Ändå känns det som om jag inte direkt är upplagd för de kommande tretton timmarna jag har framför mig på jobbet. Kan man säga ja.

Hemma igen.

Funderar på en hel del saker. Mest på saker som sagts under de senaste två tre veckorna. Där det känns som en del saker bara eskalerat till vad det är idag. Hur saker och ting bara blir så fel.

Jag tänker på känslokartan som ligger i spillror och jag mest bara går runt och är hudlös. Mer udlös än vad jag har varit. Där känslorna spelar mig en spratt och leker med mig och andra som får stå ut med det som inte är så som det ser ut att vara. Jag kan inte låta bli att sända en tacksamhetstanke till Pojken för att han orkar med mig när jag är så här. När det är så här.

Och så tänker jag på resan förra veckan. Den som gör att det finns en hel del att tänka på. Tänka kring.

Allt är som vanligt med andra ord.

inte hemma än

Jag vet att jag borde ha skrivit denna innan jag la upp turistbilderna från Rovaniemi, men jag orkade helt enkelt inte.

Sitter uppe hos Pojken och funderar hur jag ska klara av den här dagen. Hur jag kommer att klara kommande natt. Jag bestämde nämligen att stanna här uppe en natt till innan jag var tvungen att ta mig hem. Jag valde i lördags att ta smällen av min egotänk under måndagsnatten. Underlättar ju inte direkt att jag är uppe med tuppen en dag som denna heller. Men lika bra det kanske.Så jag kommer hem med ett tidigare tåg och hinner kanske blunda en stund innan jag ska iväg och ta nattpasset. Jag kan bara hoppas på att mitt egotänk nu är/var värt det.

Vart tog tiden vägen? Det var ju nyss jag satt här och våndades över resan upp. Resan är avklarad och det var sådär som jag misstänkte att den skulle vara. Nu är det ju så att det var väldigt bra att vi bodde hos farbror Si som med familj neutraliserade morsans och farsans beteende. Hade blivit olidligt annars. Bror trött han med efter resan. En veckas semester skulle ju inte sitta helt fel.

Resan då? Vad ska jag säga?

Lång tåg-buss-bilresa upp och samma väg ner igen. Under andra omständigheter hade det säkert varit jättebra och kul och så. Men med sällskapet i fråga så kan jag bara säga att det inte är att rekomendera. Inte heller sovplats som tilldelades mig (nummer 75).


Släkten är värst kan man ju lätt säga. Nu var det ju mors sida av släkten som slöt upp under mindre trevliga former. Och det var många med mig som tyckte att morbror P fattades. Det var ju liksom han som gjorde sånadär tillställningar hanterbara. Släktmöten överhuvudtaget. Men nu är han eskorterad till den eviga vilan, och där kommer han att förbli. Nu var begravningen för de närmaste, annars hade det ju varit mycket mer blommor i bilden nedan. Kallt var det ju också.



I det stora hela var ju resan bra i sig. Förutom att mina föräldrar befann sig ett par meter bort hela tiden. Hade visserligen valt att resa under trevligare former, men annars så. Sen kan jag ju säga att resa mitt i vintern uppåt sådär är inget jag kommer att göra igen om jag får välja. Mina vinterskor är inte gjorda för arktisk kyla kan jag ju meddela. Men å andra sidan så är det inte mycket som är gjord för det heller.

Kan ju avsluta det här med att säga som en av järnvägsarbetrna sa till oss när vi stog i Luleå i 25 minus; Inga mygg här uppe nu. Man ska ju se det positiva i allt sägs det ju.

when in Rovaniemi

Kunde inte låta bli att leka turist när jag ändå var i Rovaniemi. Hårdrocks turist. Lordi turist.
Vi finnar är ett speciellt folk.


Torget som han/de fick uppkallat efter sig. Handavtryck och allt.

Rocktaurant
Lordi´s restaurang


ovanför entrén


special offer


dålig bild på utställningen av bandet in full size

Tyvärr inga bilder inifrån restaurangen.


hej på ett tag




Jag åker bort några dagar och tänkte att det kan ju vara trevligare för er att se på det här om ni nu skulle kika in här under tiden som jag är borta.
Det här är utsikt från Pojkens köksfönster.

resdag

Tiden går för fort. Onsdagen är redan här och jag ska iväg om sisådär sex timmar för att hinna med nattåg uppåt. Sen är ju tanken att jag ska vara glad och social med min kära lilla familj (OBS! ironi).

Nu är det ju så att hade det varit en vanlig vecka så hade det ju varit onsdag i allafall. Hur man än vrider och vänder på det så är det ju så. Men istället för jobb i två nätter så kommer jag att ha fem dagar av ren familjeunderhållning framför mig. För att inte tala om att återse hela mammas sida av släkten. Hur i h-e ska jag orka med fem (!) dygn med ihop med dem där? Uhu. Ångest för mindre. Hade det vart pappas sida så hade det ju varit en helt annan sak. Dem tycker jag ju om. De vill jag ju träffa. Faktiskt. Men nu är det den andra sidan som kommer att ses. Där den som faktiskt gjorde sånadär möten uthärdiga ska eskorteras ner i jorden. Hur ska det här gå?

Dagarna med och uppe hos Pojken har gått sådär fort igen.  Igår var jag nere i byn och shoppade inför resan med pengar jag egentligen inte har, men vad göra när det är som det är? Jag har vandrat längst vintriga gator och funderat massor dem här dagarna. Funderat på alternativ till det jag har och vad som skulle kunna vara. Och inser ju att det är bara handlar om ekonomi. Alltid det. Aldrig någonting annat. Hade jag råd så skulle det inte vara några som helst problem med tillvaron. Men nu har jag ju inte råd. Skit också. Och samtidigt veta att Pojken tycker att situationen är ohållbar i längden gör att jag blir ju inte mindre stressad av situationen. Han ser och hör ju hur det här får mig att må och han tycker inte om det han ser eller hör. Han tycker inte om att se mig må kasst. Jag förstår honom för jag tycker inte heller om det här.

Snart dags att packa ihop mitt liv här uppe och gå ut i kylan och bita ihop i fem dagar. Måste fixa en del först och se till att jag har ett liv att komma hem till också. Och förhoppningsvis till någonting bättre än vad jag kommer att lämna i några dagar.

Jag får se den här resan som en chans till eftertanke och tid till att komma underfund med vad jag ska göra med mitt liv. Även om jag kommer att vara omringad av en massa folk under dygnets alla timmar så kommer jag ju ändå ha tid att reflektera över saker och ting. Jag kommer till exempel att tillbringa mer än ett dygn på resande fot och det finns inte så mycket att prata om så att det täcker dygnets alla timmar. Hoppas jag.

Uhu.


typiskt

Så, nu liknar det något som jag känner igen.
Sovit klart för inatt.
Det var tydligen bara en engångshändelse igår.

sovmåndag

Jag märker verkligen av min trötthet nu. Kan vara många olika orsaker, men dagens sovperioder visar nog mest på att det är fel någonstans.

Gick ju upp tidigt. Kändes bra. Var så där pigg, men sen blev det att sova en stund när Pojken kom hem en stund efter att ha skjutsat sin pappa tidigare. Vi sov bort en stund där innan han skulle jobba.

Gick upp och gjorde han sällskap till slut. Satt uppe en stund. Drack lite kaffe. Åt och efter slötittande på TV så blev det tröttmössa på igen och sov bort nåra timmar. Tror nog jag skulle sova lite till om jag inte haft klockan på rigning. Trött som fan.

Men nu ska jag låtsas vara en duktig hemmafru och laga lite mat tills Pojken kommer hem. Först ska jag nog duscha av mig lite av tröttheten så jag inte somnar vid spisen eller nåt.

Jag som hade för mig att månen skulle hålla en vaken. Fel av mig.


-10 och 30 cm snö

Sitter uppe före tuppen och beundrar fullmånen som skiner över snön som ligger orörd utanför huset. Världen är lite vacker just nu. Bäst att passa på och njuta nu innan snön blir smutsig och fotspåren korsar de vita vidderna. Samtidigt så vet jag att innan den här veckan är slut kommer jag att vara väldigt trött på snö och kyla. Ska ju uppåt och så ännu högre upp än jag varit på ett tag och vända innan jag ska neråt igen. Jag kan bara hoppas på att mina nyinköpta vinterskor håller värmen där uppe lika bra som här nere. Har inte haft behov av att inhandla nya vinterskor på några år eftersom det riktigt inte blir riktig vinter här/där nere. Men nu är det ju bra att jag har dem ändå. Inköpta på Bianco om ni undrar.


Bianco



Sitter uppe hos Pojken om ni nu inte hade räknat ut det redan. Vet att jag lämnade hemmet i snöyra men hur det sen ser ut är en hel annan sak. Minus? Vet ej. Här är det däremot det. Några och lite till. Och jag är vaken innan tuppen idag. Vi la oss tidigt igår och lekte pensionärspar igen. Fattar inte det där. Pojken misstänker att det är nu jag kan slappna av efter veckor av spänningar och stress. Kan ju vara så. Slocknar som en klubbat säl långt innan honom numera. Tröttmössa på och ligger och kramas med John Blund helt enkelt. Så nu vet ni vart han har tagit vägen om ni nu skulle undra. Känner mest att det skulle behövas mera av den varan än det jag redan har haft under den här helgen. Att jag är så trött mest hela tiden liksom.

På vägen upp igår stannade vi till hos hans föräldrar en stund på vägen och tog en fika på ett par timmar. Hans pappa fyllde år.

Måndag idag och jag, jag står innanför och håller mig undan kylan och är väldigt glad över att jag numera är inne på vecka fyra som rökfri. Mitt i snöyran och kaoset på vägarna så blev det tre fulla veckor utan nikotin. Duktiga jag.

folkvett?

Min Bror saknar sådant. Nog för att jag har lagt märke till det förr, men efter igår inser jag ju vidden av hur mycket av den varan han faktiskt behöver lära sig. Alltså, pratade med Bror i torsdags när han ringde om någonting som jag inte minns om vad, men jag hann i allafall tala om att jag ska jobba natten så att om han hade tänkt att komma förbi så skulle han veta att jag sov och så. Sen det viktigaste också, att Pojken skulle komma till helgen. Hade inet setts på tre veckor. En liten hint om att vi kanske vill vara ifred i allafall en stund? Eller mest hela tiden?

Nåja. Nu tillhör ju inte min Bror till de smartaste på den här planeten när det gäller att tänka efter före. Så det resulterade i att han kom hem till mig vid femsnåret igår och klev in med nyckeln utan att ringa på dörren först. Nu sa han sen att han hade försökt ringa mig på mobilen men att jag inte svarat. Konstigt, jag sover? Ursäkta mig. Nu var det ju jäkla tur att vi var barnvänliga innanför dörren kan man ju säga. Hade ju lätt kunnat bli hur fel som helst när Bror smyger sig in i lägenhet sådär.

Känns som om det är dags att ta en lektion av folkvett med honom.

mitt i den långa natten

Pojken ligger och sover i min säng. Och jag. Jag befinner mig minst en mil bort på en plats jag egentligen inte skulle ha befunnit mig på förrän om någon vecka. Men nej.

Sitter på ett pass som inte ens är mitt. Ord som jag lägger märke till som ligger bakom mitt ja idag. Kan väl vara glad över att det är tyst och lugnt idag?

Fem timmar kvar tills jag kan skutta ner till en väntande bil. Sen... sen ska det sovas.

jaha?

Uppe innan tuppen idag som jag skrev tidigare. Väntade till en mer kristlig tid och började städprojektet jag dragit ut på tills jag är ledig. Jag respekterar faktiskt dem som sover och bara för att jag inte kan sova om nätterna, betyder ju inet att jag ska hålla hela huset vaken. Så vid tolv fick jag ett samtal. Den gjorde att jag stängde av helt och kröp ner i sängen och sov sisådär tre timmar. Snoozade en stund och sen upp och gjorde kaffe som jag sitter och dricker nu.

Jag ska jobba inatt. Kan ju vara värt extraslanten det faktiskt inbringar. Eller inte. Märks väl snart. Facit har jag imorgon bitti.

Fick hyresreduceringen på posten idag men funderar på att kräva en slant till. Nu har de ju sina regler och så vidare, men inte för det där med att inte kunna sova hemma på grund av nattjobb.  Ska sätta mig och räkna exakta antalet dagar som jag faktiskt inte kunnat sova hemma på grund av gubbarna som rände hemma hos mig. Sen det där att de får faktiskt tänka på det faktum att jag var utan badrum en extra vecka på grund av deras misstag. Så det ska jag ta tag i imorgon eller nåt. Idag gick luften ur mig helt enkelt.

Pojken är på väg ner nu. Saknar. Men får hålla mig till tåls till imorgon. 

Blir en lång natt. 

känslomässigt slut

När jag kom hem vid fem igår var jag helt slut. Både fysiskt och psykiskt. Jag hann knappt avsluta samtalet med Pojken igår innan jag slocknade på soffan framför TV:n strax efter sex. Jag vaknade till nån timme senare för att enbart förflytta mig till sängen och sova vidare. Jag sov drömlöst och tungt för att sen vakna till liv klockan fyra.

Jag skulle kunna skriva en hel del av vad som sas under dagen och hur det sas och vilka som faktiskt sa vad. Men jag väljer att låta bli. En del av kollegorna såg mest förvånade ut över vad som sas och hur saker och ting tolkades från en del håll. Hur en del hamnade i försvar och vad förklaringarna blev. Och jag orkade inte ens bli arg. Jag fick det ju mer eller mindre bekräftat igår vad de egentligen tycker och tänker utan att säga det rakt ut. Jag vet nu att det inte är inbillning. En del av mig har ju faktiskt trott att jag bara tolkar saker fel och att jag hört fel eller bara läser in saker som inte ens finns där. Men tro mig när jag säger att det finns där.

Ni vet ju att oavsett situation, och om du är på jobb eller inte, så är det ju känslorna som styr. Jag har under åren svalt en hel del av allt det där som jag råkat ut för på mitt jobb. Jag har svalt och sett mellan fingrarna av någon anledning, men nu rann bägaren över. En grej för mycket och det är som om någon öppnat dammluckan och sagt ; ska vi se vad som finns här? Bara det att det slutar ju inte att komma fram saker som jag inte ens hade tänkt på under åren. Saker som jag trodde jag hade kommit över. Men nej. Allt skit som jag fått ta finns nu direkt under ytan och vägrar gå tillbaka till den plats jag faktiskt förvisat dem till under alla år.

Igår var det en dag då jag la korten på bordet. Jag talade om för dem vad jag kände. Vilket inte är det lättaste ska ni veta. För det är ju ändå trots allt min känsla och min uppfattning av det inträffade som är avgörande. Sen är det väl så att jag ska få stöd i det här med att bearbeta saker och ting. Eller hur? Jo, det trodde jag också. Enligt lag så är det så ja. Det kommer de inte ifrån. Men rent privat, om de fick välja så skulle det inte vara så. Orsaken är den att det blir ju nedskrivet och noterat. Blir som en bock i kanten i statistiken. Sen den där känslan om att bli anklagad för saker som inte är mitt fel. Skulle saker och ting vara just sådär som de vill ge sken av så skulle jag ju inte må så här. Eller hur?

Nåja. Resultatet blev ändå att jag fick tio minuter ansikte mot ansikte innan hemgång där saker och ting sas till mig som bara gjorde mig ännu tröttare. Det är jag som får gå hos en beteendevetare.

Varför fortsätter jag förvånas? Jag borde ju veta bättre.
Och så undrar jag varför jag är trött? Dumt av mig.


Blå himlen Blues


Jag älskar skuggan på Blue himlen bar
Jag går dit och dör en bit, en bit varje dag
Här dansar oskulden som glittrande guld
bland trasiga hjärtan dränkta i skuld


Här kan man andas, oooh
om du glömt bort hur man andas
Här kan man älska, oooh
om du glömt bort hur man älskar


Jag älskar fablernas månskenscafé
här i gråterskornas kvarter
Jag sköljer ner alla vintrar som vart
här är synden en ovärderlig skatt


Här kan man andas...


Åh, det finns inget rent kvar, det finns inget rent
Det finns inget som kan kallas för smak


Här sitter Venus och ser ut att fått nog
i en underbart barnförbjuden pose
Och min kropp liknar en laddad pistol
när jag sjunger en Blå himlen blues


Så jag kan andas, oooh
för jag har glömt bort hur man andas
Så jag kan älska, oooh
för jag har glömt hur man älskar


Finns på 2:a augusti med Imperiet från 1985
texten finns även att hitta i boken Thåström Txtr (2007)


behov av distans?

Nähä. Menar ni. Tror ni verkligen att jag har LITE behov av distans? Konstigt. Vet inte var ni fått det ifrån *himlarmedögonen*.

Onsdag idag och jag har väl vart uppe sisådär fyra timmar snart. Sömnen är ju som det är emellanåt där den är inne i sin värsta fas igen. John Blund är osams med mig igen tror jag. Eller så har jag andra saker som snurrar i skallen som neutraliserar sömnpulvret.

Efter idag så kommer jag att ha det i en och en halv vecka åtmistone. På grund av yttre omständigheter så har jag nu blivit tvungen att ta ut två semesterdagar. Men det blir ju ingen semester att tala om egentligen. Ska åka iväg med närmaste familjen och eskortera morbror P i jorden.

En och en halv veckas ledighet väntar. Får ner Pojken redan imorgon kväll. Sen ska jag hinna med att leka hemmafru också innan jag åker iväg på begravning. Dagen kommer att kännas väldigt lång med tanke på vad som väntar på andra sidan. Underlättar ju inte att dagen förlängts med fem timmar jämfört med vanlig personalmötesonsdag. Ska liksom umgås med dem där är åtta timmar. Hur det nu ska gå i fridens tecken vette fan. Det enda jag kan göra är att se till att jag inte går in i försvar och allt bara blir pajkastning. Inget bra kommer ju ur sånt beteende.

Snart ledig i en och halv vecka. Men så ska jag ju överleva dagen också.


sömnlöst

Känns lite meningslöst att ens försöka mig på det där med att sova ibland. Natten är ett lysande exempel på det där. En timme gav min hjärna min kropp att vila. En timme!? Tack för den liksom. Inte nog med det så fick jag en hackig och avhuggen sömn igår eftermiddag efter samtalen jag gjorde när jag kom hem. Inget nytt kom fram egentligen utan mer som ett faktum på vad jag har att vänta i och med denna tysta strid som numera har börjat. Och jag befinner mig mitt i elden. Kan ju vara det som är orsaken till sömnlösheten inatt? Att jag inte kan slappna av. Att jag är stel som en pinne. Att jag inte kan koppla bort allt skit just nu.

Min känslokarta är helt felkopplad. Den har varit så trasig att de trådar som funnits kvar att rädda har knytits ihop med fel reaktionsändar helt enkelt. Resultatet är då det jag känner nu. Sen underlättar det ju inte direkt att flera års fördämningar och sväljandet av en massa skit brustit och väller fram och jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det hela. Hade säkert varit enklare om känslokartan fungerat som den ska.

Och den där fan jag målar på blir bara större.

Känslor är ju bara jobbigt.

man ska ju välja sina strider

Nog för att jag sagt att jag inte orkar mer, men nu undrar jag om det ens är värt det här.
Kan inte marken bara öppna sig under mig och göra slut på mitt lidande?

Man ska välja sina strider.
Jag vet det. JAG vet det. JAG VET!
Och så befinner jag mig mitt i det här.
Orkar inte.
ORKAR INTE!!!

Varför i helvete försätter jag mig i dem här situationerna egentligen?
Jag bara undrar.
Varför?
Ändå har jag nu tagit steget in i striden.
Och det brinner fint här kan jag tala om för er.
Känns som om jag håller på och förlorar redan innan den har startat.

Man ska välja sina strider med omsorg.
Jag ville inte ens ta den här.
Tvungen att ta den.
Måste ta den.
Måste orka ta den.
Men jag har ju inte den orken?

Varför är min känslokarta sönder?

Vad vill "den" mig? Ja, jag vet inte vad jag ska kalla det annars?
Helvetes eldar?
Purgatory?
Vittu?

Hjälp mig?
Ge mig styrka.
Nån?
Hallå?

Ångest.

fjorton dar

Inatt sitter jag och klappar mig på axeln lite.
Lite och lite förresten. Mycket ska det väl vara?
För  idag har jag varit rökfri i fjorton dar.

Det har emellanåt vart lite tungt och tufft, men jag har stått på mig.
Jag har nog funderat både en och två gånger om jag inte bara ska ta en till.
Men nej, jag har ju liksom slutat röka.

Men den här veckan har vart en prövning.
Varje dag har det varit någonting som fått en att fundera om saker och ting är värt det.
Ja, det är värt att vara rökfri.
När det gäller andra saker så är svaret däremot nej.

Gäller ju att välja sina strider.
Det här kriget ska jag vinna.
Spelar ingen roll vad den döende nikotin-monstret har att säga till om den saken.

Två veckor.
Sexhundraåttiosex kronor.

jag har en Bror

Ja, alltså. Jag tycker verkligen om  min bror. Missförstå mig rätt nu, men ibland tar han saker och ting för givna. Sånadär saker som är själklara för honom är ju inte det för nån annan.

Som när han skulle flytta till stan för ett tag sen var att han ringde typ dagen innan och säger att han behöver hjälp. Ingen framförhållning eller nåt som en kan kallas för planering. Det slutade med att vi var tre som gjorde jobbet. Och hade det inte vart för snälla Bästaste Vännen så hade det bara varit Bror och jag. Suck. Tror ni han lärde sig nåt av det där? Nej, för det var ju samma sak när han flyttade härifrån sen igen. Med ett undantag... en kille till. Jaja.

Jag har en Bror som ibland glömmer bort det där väsentliga som att tala om när han ska komma över. Som igår när han kom för att parkera bilen hemma hos mig för att sen åka iväg och fira en kompis. Fine. Låna parkering, men så glömde han ju tala om när han skulle komma över. Så det slutade med att jag vaknar av att det smyger någon hemma hos mig och lånar toaletten. Inte ett ljud och så smyger han ut samma väg. Tack för den skrämselväckningen liksom. Somna om var ju bara att glömma sen.

Och så idag. Nu. Nyss. Så ringer han och undrar en kvart efter att jag har klivit upp (dvs 16.15) om jag är redo för att flytta på hyllor. Nu är det ju så att jag visste ju att hyllorna ska flyttas idag, men att han sen sa typ fem sex åt mig och att han inte ens talat om för mig vad de två har kommit överens om. Han och Herr P alltså, den jag tar över hyllorna ifrån. Så jag gjorde sådär som min Bror brukar göra med en om det hade vart tvärtom, sa att de får ta det från den ändan så tar jag och hjälper han i den här ändan. Han blev lite förvånad över svaret, men vad fan. Nyss urkliven ur duschen och inte ens fått min morgonkaffe gör att jag blir lite snäsig. Plus att jag är lite trött på att min Bror tror att han sagt saker till en eller i bästa fall att jag kan läsa tankar.

Så nu är han väl på intågande snart. Fick ringa upp honom och säga att ta bakvägen eftersom jag under kvällen kommer att få en ny granne. Lastbil utanför, men jag har ännu inte sett skymten av personen/-erna i fråga. Kom nu ihåg att jag har noll tolerans efter min förra. Men ingen kan väl vara värre än den där? Man kan ju alltid hoppas på det bästa.

Men nu... hylllbäring.

nattinlägg

Tyst i huset. Jag försöker drömma mig någon annanstans men verkligheten gör det svårt för dagdrömmar. Inte ens med fantasins hjälp kan jag ta mig utanför husets väggar. Och jag som brukade ha bra fantasi. Det är som om huset stänger inne allt och suger in det i väggarna istället. Som om huset lever på brustna drömamr och ger tillbaka en massa ångest. Det är svårt att andas emellanåt.

Jag följer mina egna fotspår. Förbannar världen. Hatar mänskligheten en stund. En del av den i allafall just nu.

Åker buss. Funderar allvarligt på att börja cykla innan snön smält bort för den här vintern. Orkar inte med att trängas med människor som jag bara känner agg för. Vet inte ens vilka de är. Dem bara finns. Det räcker gott och väl ibland. Borde inte vara så. Det är tyvärr så.

Jag behöver ingen kaos. Räcker nu. Vill inte ha det i mitt liv. Jag känner att jag behöver en massa ensamtid. Ändå inte. Jag behöver en massa tid för mig själv. Men ändå inte ensam. Jag behöver stabilitet. Balans. Lugn. Andlighet. Kreativitet. Kärlek.

Jag behöver mig själv. Jag har tappat bort mig själv igen.

Mitt i natten igen. Inget nytt under solen... månen... som ni ser. Funderingar både högt och lågt. Nära och långt bort. Mest bort. Drömmarna sugs in i väggarna och ger mig bara ångest tillbaka.

Andas...